Last of The Last - Taiga Rescue Network 2000. Aksenov, Karpachevskiy, Lloyd, Yaroshenko

 

 

 

 

 

 

THE LAST OF THE LAST

-The Old-growth Forests
of Boreal Europe

Taiga Rescue Networkin julkaisemat ainutlaatuiset kartat Pohjois-Euroopan vanhoista metsistä julkistettiin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toukokuussa 2000.

Kartat ja niihin liittyvä tausta-aineisto ovat katseltavissa ja ladattavissa Acrobat Reader PDF-dokumentteina kahdella eri internet-sivustolla:

1) Taiga Rescue Network http://www.snf.se/TRN

2) Venäjän ympäristöjärjestöjen yhteinen metsätietopalvelu http://www.forest.ru

Jälkimmäinen esittelee raporttia ja tekijöitä laajemminkin.

Painettu materiaali eli The Last of The Last - kansio sisältäen raportin ja kahdeksan karttalehteä on opiskelijoiden, oppilaitosten, tutkijoiden ja Luonto-Liiton jäsenten tilattavissa hintaan 80 mk/kpl. Tiedustelut ja tilaukset sähköpostitse: metsa(@)luontoliitto.fi

Taiga Rescue Network Teollisuuden ja elinkeinoelämän tilaukset Taiga Rescue Networkin Ruotsin toimistosta, hinta 30 EUR + posti- ja pankkikulut. Tilaukset: http://www.snf.se/TRN

 

Mikä on The Last of The Last?

Missä ovat Euroopan viimeiset aarniometsät? Mitkä ovat metsiensuojeluun liittyvät haasteet kaikkailla Euroopassa? Millaisia ovat metsänomistajien, hallitusten ja teollisuuden asenteet metsiensuojelua kohtaan? Kuinka paljon metsiä olisi tiedemaailman mukaan suojeltava biodiversiteetin eli monimuotoisuuden säilyttämiseksi?

The Last of The Last vastaa näihin avainkysymyksiin. Kuusi karttalehteä sekä tekstit maankäytön historiasta, ekologiasta ja suojelutilanteesta Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjän Pohjois-Euroopan puoleisessa osassa piirtävät tarkan ja ajantasaisen kuvan tilanteesta.

Tilanne on hälyttävä. Fennoskandian metsien luontaiset ekosysteemit ovat lähes täysin nykymuotoisen teollisen metsätalouden muokkaamia, aarniometsiä on jäljellä vain pieninä pirstaleina. Luoteis-Venäjällä aarniometsiä löytyy vielä laajempina alueina ja niissä piilee potentiaali Euroopan vanhojen metsien monimuotoisuuden säilyttämiseen. Kuitenkin myös nämä metsät ovat puutteellisesti suojeltuja ja häviävät hälyttävällä vauhdilla.

Taiga Rescue Networkin jäsenjärjestöt jatkavat metsäteollisuuden ja hallitusten toimien valvontaa: viimeisistä viimeisten aarniometsien tulevaisuus on turvattava.

 
Karttojen julkaisu ja tiedotustilaisuus Helsingissä 10.5.00

"Tämä kartta yhdistettynä metsäyhtiöiden uusiin puun alkuperän seurantajärjestelmiin mahdollistaa Suomen metsäteollisuuden asiakkaiden toivomien "aarniometsävapaiden" puu- ja paperituotteiden viennin." vakuuttaa Matti Ikonen Luonto-Liitosta. "Keski-Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoilla nopeasti kasvava sektori talonrakentajista, tee-se-itse -kauppiaista, kustantajista sekä kataloogipostimyyjistä on ilmoittanut jatkossa käyttävänsä vain tuotteita joiden alkuperän voidaan osoittaa olevan muualta kuin aarniometsistä. (Esimerkiksi Home Depot ja IKEA). Suomalaisten puuta ja paperia käyttävien yritysten on nyt myös helppo ottaa kantaa haluavatko tuotteensa aarniometsistä vai muualta, koska kartta julkaistaan tänään myös internetissä."

Suomalaisten luonnonsuojelujärjestöjen tiedote 10.5.00:
>>> Pohjois-Euroopan vanhojen metsien kartat julkaistiin. Ympäristöjärjestöt vaativat aarniometsien suojelua - Metsähallituksen tulostavoitetta laskettava - Venäjällä kaivataan uusia linjauksia suomalaisyhtiöiltä

Kartor över gammelskogarna i Nord-Europa publicerades
>>> Pressmeddelande 10.5.00 på svenska

Kannanotto:
>>> Luonnonsuojelujärjestöjen Ruotsin, Suomen ja Norjan vanhoja metsiä koskevat vaatimukset (NGO-demands concerning the old-growth forests of Fennoscandia)

Julkaisutilaisuuden miniseminaarissa pidettyjä puheita:

-Miten ja millä kriteereillä tehtiin Suomen vanhojen metsien kartta ja tekijän johtopäätökset selvitystyön tuloksista. Olli Turunen

-Metsälinnuston kannanvaihtelut metsiemme tilan kuvaajina - onko vanhojen metsien väheneminen ja pirstoutuminen vaikuttanut lajistoon? Teemu Lehtiniemi, Birdlife Suomi ry.

-Metsien pirstoutumisen vaikutus porotalouteen, porojen laidunnukseen ja laidunkiertoihin. Matti Särkelä, Paliskuntain yhdistys

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

 

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle