Last of The Last - Taiga Rescue Network 2000. Aksenov, Karpachevskiy, Lloyd, Yaroshenko

THE LAST OF THE LAST

-The Old-growth Forests of Boreal Europe

Ympäristöjärjestöjen vaatimukset Fennoskandian vanhojen metsien suhteen

NGO Demands concerning the old-growth forests of Fennoscandia

 

Intensiivisellä metsätaloudella on pitkä historia Fennoskandiassa. Se on johtanut biodiversiteettikriisiin muuttamalla luontaisia prosesseja, kuten puiden ikääntyminen ja lahoaminen, suurella valtaosalla metsämaista ja muuttamalla puulajikoostumusta sukkession eri vaiheissa. Nykyään Fennoskandiassa on jäljellä alle 5% vanhoja metsiä, joissa nämä luonnonprosessit voivat toteutua

Viime vuosina alueen metsien suojelussa ja käytössä on tehty joitakin parannuksia. Vaikka metsäteollisuus on osoittanut lisääntyvää huomiota luonnonsuojelulle, vanhojen metsien tilanne on edelleen kriittinen. Vanhan metsän alueita hakataan yhä.

Fennoskandian jäljellä oleviin vanhoihin metsiin ei tule kohdistaa mitään ihmistoimintaa (kuten metsätalous), joka vahingoittaa niiden luonnonsuojeluarvoja liittyen luonnon monimuotoisuuteen, rakenteeseen ja ekologiseen toimintaan. Käsilläolevan raportin kartoissa rajatut alueet sisältävät suojelemattomia metsiä, jotka suuressa määrin sisältävät merkittäviä luonnonsuojeluarvoja, ja joita tulee käyttää pohjana tuleville suojelusuunnitelmille. Vanhojen metsien suojelu voidaan toteuttaa eri tavoin:

- lakisääteisten suojelualueiden avulla

- vapaaehtoisten suojelukohteiden avulla, jotka ovat riippumattomasti todennettavissa

- säästämällä kohteet metsätaloudelta osana vapaaehtoista metsäsertifiointijärjestelmää, kuten Forest Stewardship Council (FSC)

Sekä viranomaiset että yksityinen sektori ovat vastuussa vanhan metsän alueiden suojelusta. Tässä työssä tulee pitää etusijalla alueita, joiden nykyinen suojelutaso on matala.

Jäljellä olevien Fennoskandian vanhojen metsien suojelu ei riitä varmistamaan kaikkien uhanalaisten metsälajien säilymistä pitkällä aikavälillä, mutta on yksi elintärkeistä askeleista. Sellaisten metsien ennallistamiseen, joista nyt puuttuvat vanhan metsän piirteet, on suuri tarve. Tämä pätee erityisesti Fennoskandian eteläosissa.

Jos pohjoismaat aikovat täyttää kansainväliset sitoumuksensa, kuten YK:n biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen ja Euroopan metsäministerikokouksen päätökset, tarvitaan yhdistelmä maa-alueiden suojelua, luonnonsuojelun parannettua huomioon ottamista metsien käsittelyssä ja aktiivisia toimia luonnon monimuotoisuuden palauttamiseksi. Kannustamme voimakkaasti kaikkia asianosaisia kehittämään yhteistä strategiaa, joka tähtää Fennoskandian säästyneiden vanhojen metsien suojeluun.

Huomioitavaa:

- On otettava huomioon, että kaikki merkittäviä suojeluarvoja sisältävät metsäalueet eivät välttämättä täytä vanhan metsän määritelmää.

- Huomatkaa, että tämä kannanotto koskee kaikkia Fennoskandian vanhoja metsiä, ei vain niitä jotka käsilläoleva raportti kattaa. Tieto alueen vanhoista metsistä on yhä epätäydellistä. Raportin kartoissa rajatut alueet sisältävät suojelemattomia metsiä, jotka suuressa määrin sisältävät merkittäviä suojeluarvoja, ja joita voi käyttää pohjana tuleville suojelusuunnitelmille, mutta on myös muita merkittäviä suojeluarvoja sisältäviä alueita jotka ovat yhä kartoittamatta.

Tätä kannanottoa tukevat

Suomen luonnonsuojeluliitto
Ruotsin luonnonsuojeluliitto
Norjan luonnonsuojeluliitto
WWF Suomi
WWF Ruotsi
WWF Norja
Luonto-Liitto
Fältbiologerna
Natur og Ungdom
Greenpeace Pohjola

Lataa raportti ja kartat Taiga Rescue Networkin sivuilta / voit myös tilata paperiversion TRN:n toimistosta http://www.snf.se/TRN

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle