Last of The Last - Taiga Rescue Network 2000. Aksenov, Karpachevskiy, Lloyd, Yaroshenko

THE LAST OF THE LAST

-The Old-growth Forests of Boreal Europe

Miten tehtiin Suomen vanhojen metsien kartta

Olli Turunen

"Kartan ansiosta vanhojen metsien hakkuiden välttäminen Suomessa on helpompaa kuin koskaan."

 

 

Pohjois-Euroopan vanhojen metsien kartta

Tiivistelmä Olli Turusen puheesta vanhojen metsien kartan julkistamistilaisuudessa 10.5.2000

"Vanha metsä" on biologinen, ei metsätaloudellinen käsite. Se tarkoittaa metsää, joka toimii elinympäristönä sellaisille vaateliaille metsälajeille, jotka häviävät metsätalouden tai muun metsän luontaisia prosesseja muuttavan toiminnan vuoksi. Motiivina karttaselvityksen tekemiseen Suomesta on se, että meillä on yhä useita arvokkaita vanhoja metsiä suojelematta. Kokonaiskuvan luominen koko maan tilanteesta kohde kohteelta on tärkeä tieteellisten perusteiden saamiseksi mahdollisille suojeluratkaisuille. Kartan ansiosta vanhojen metsien hakkuiden välttäminen Suomessa on helpompaa kuin koskaan.

Vanhojen metsien valinnassa käytettiin Suomessa seuraavia kriteerejä

1. Selvitys koskettaa vain metsämaata (metsän puuntuottokyky vähintään 1 m3/ vuosi/ ha)
2. Metsän minimipinta-ala on 10 ha
3. Metsässä ei ole tehty hakkuita viimeiseen 40 vuoteen
4. Metsässä on lahopuustoa vähintään 10 m3 / ha tai 10 % elävästä puustosta
5. Puusto, tai erirakenteisessa metsässä osa puustosta on uudistusiän ylittänyttä

Globaalisti tärkeistä metsäketjuista yksi myös Suomessa

Jäljellä olevat vanhojen metsien alueet keskittyvät maankäyttöhistorian vuoksi tietyille seuduille. Pohjois-Euroopasta voidaan erottaa viisi massiivista etelä-pohjois-suuntaista vanhojen metsien ketjua: Kölivuoristo, Suomen ja Venäjän välinen rajaseutu, Vodlajärvi-Vienanmeri, Kotlas ja Uralvuoristo. Nämä "Green-Beltit" ovat keskeisiä globaalia suojelualueiden verkkoa luotaessa. Fennoskandian ehkä arvokkaimpana yksittäisenä vanhan metsän alueena voidaan pitää Paanajärven erämaata, josta osa on kansallispuistona.

Vanhoja metsiä aikaisempaa oletettua vähemmän Suomessa

Vaikka selvitykseen ei kuulunut pinta-alojen laskeminen, voidaan vanhan metsän määrästä tehdä kuitenkin suuntaa antavia arvioita. Suomessa niitä on tämän selvityksen kriteereillä 800 000-900 000 ha eli alle 4.5 % metsämaasta. Vanhat metsät painottuvat Ylä-Lappiin ja heikkotuottoisille maille. Runsaspuustoisia, alavien alueiden vanhoja metsiä tästä on pieni osa ja juuri niiden säilyttäminen on keskeisintä vaateliaan lajiston kannalta. Muut arviot vanhan metsän määristä maassamme vaihtelevat 1 100 000-1 700 000 ha:n välillä.

Vanhojen metsien suojelu edelleen kesken

Suojelualueilla ja suojeluohjelmissa vanhoja metsiä on tämän selvityksen perusteella noin 550000 ha. Muutamien alueiden, kuten Inarijärven saarten suojelustatus on epäselvä. Alue-ekologisen suunnittelun voi optimistisesti arvioida turvaavan noin 100000 ha vanhaa metsää. Näin laskien Suomessa olisi suojeltu vanhaa metsää arviolta 650000 ha, mikä on 3.2 % metsämaasta. Suojelun ulkopuolelle jääneet alueet sijaitsevat pääosin alavilla, valtion omistamilla mailla. Tärkeistä suojelemattomista vanhoista metsistä mainittakoon seuraavat "hot-spotit": Pohjois-Lapissa "Suomineidon kainaloon" sijoittuva, osin suojelematon metsäerämaa, Itä-Lapissa Tuntsan alue, Kainuussa Jämäsvaara, Malahvia, Losovaara ja Laamasenvaara, Pohjois-Karjalassa Näätävaara ja Salmijärvi. Etelä-Suomen metsien suojelussa pienten yksittäisten vanhojen metsien lisäksi on erityisen tärkeä Pohjois-Karjalan ja Etelä-Kainuun rajalta Suomenselälle ulottuva vedenjakajaseutu. Suomella on tärkeä kansainvälinen rooli itärajamme "Green-Beltin" lisäksi myös vanhojen metsien yhteyden turvaamisessa Venäjän erämaametsistä Skandinavian niemimaalle. Suomessa tämä yhteys on uhkaavimmin katkeamassa Lounais-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, jossa tämä "Suuri Ketju" kulkee pääosin keski-boreaalisessa vyöhykkeessä.

Lisätietoja:

Olli Turunen
Suomen vanhojen metsien kartan tekijä
olli.turunen(@)helsinki.fi
puh. 040-7553815

 

Lataa raportti ja kartat Taiga Rescue Networkin sivuilta / voit myös tilata paperiversion TRN:n toimistosta http://www.snf.se/TRN

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle