PRESSMEDDELANDE 10.5.00

Finlands naturskyddsförening / WWF / Luonto-Liitto / Greenpeace

Kartor över gammelskogarna i Nord-Europa publicerades

Miljöorganisationerna kräver skydd av värdefulla skogar

-Forststyrelsens vinstkrav måste sänkas
-I Ryssland behöver man nya linjer av finska skogsbolag

Idag den 10.5. I Helsingfors publicerade miljöorganisationerna kartor över gammelskogarna I Nord-Europa samt raporten "The Last of The Last".

Kartorna och raporten som sammanfattar var Nord-Europas gammelskogar finns samt skogarnas skyddsituation och hotbilder är resultatet från ett projekt kordinerat av Taiga Rescue Network, som är ett internationellt nätverk av miljö- och naturskyddsföreningar. På kartan har utmärkts både skyddade urskogar och urskogar som handskas som normala ekonomiskogar i Fennoskandien samt Arkangel och Komi. Kartorna har i första hand gjorts på önskemål av centraleuropeiska papperskonsumenter och uppköpare.

Miljöorganisationerna anser att ingen sådan människoverksamhet (skogsbruk etc.) som kan skada skogarnas skyddsvärden får riktas mot de gammelskogar som finns kvar. Dessa skyddsvärden anknyter sig till skogarnas biologiska mångfald, struktur samt ekologiska funktioner. Gammelskogarna kunde sparas från skogsbruk via till exempel ett frivilligt skogssertifieringsschema, som Forest Stewardship Council (FSC).

I Finland har Finlands naturskyddsförening, Luonto-Liitto, WWF, Birdlife Finland, Natur och Miljö samt Jordens vänner i Finland tagit del i publiceringen av raporten och underskrivit deklarationen.

Den effektivaste metoden att minska avverkningarna av naturskogar i Finland är att sänka Forststyrelsens vinstkrav samt avverkningsvolym. I detta fall har riksdagen beslutsbefogenhet, eftersom den via statens budget betsämmer om Forststyrelsens spelrum i skyddsfrågorna. Naturskyddsföreningarna kräver även ett eget iniativ från Forststyrelsen i frågan.

FINSKA FÖRETAG EXPORTERAR SKOGSPRODUKTER TILL CENTRAL-EUROPA GJORDA AV URSKOGSVIRKE FRÅN RYSSLAND

Finska bolags roll i Rysslands urskogars öde är betydande, eftersom nästan 20% av pappret producerat i Finland görs av importerat virke. För Karelens och Murmansks del har alla betydande bolag förutom Metsäliitto under de senaste åren avhållit sig från att köpa virke från de här så kallade moratoriumkartan. Genom inventeringar ach avverkningar har moratoriumområden minskat i dessa två områdena. För år 2000 har de två största virkesuppköparna Stora Enso samt UPM-Kymmene inte meddelat om de tänker fortsätta sitt moratorium. En av de största områden är ödemarken norr om Paanajärvi nationalpark, i dess öde inverkar särskilt Stora Ensos beslut.

I Ryssland olika med Finland, finns det mera röda hotade skogar än skyddade gröna. De största ödemarkena finns i Arkangel och Komi, varifrån den största delen av virket exporteras till Finland. Inget finskt bolag har hittils varit beredd på att starta ett avverknings- och köpmoratorium i dessa områden. Ryska miljöorganisationer har bett om ett sådant moratorium när de mött representanter för bolagen. Flera organisationer från konsumentländer har anslutigt sig till önskemålet. I ansluting till de uppgifter som har givits om dessa områden finns det nu en karta i kvartalskala som guide till köpbeslut.

>>> julkaisutilaisuuden puheet ja linkit eteenpäin täältä på Finska

Intervjuar och information: Jan Kunnas 040-574 1162 kunnas(@)sll.fi

LISÄTIEDOT på Finska

Luonto-Liitto
Matti Ikonen 0400-25 77 55 ikonen(@)sll.fi
Matti Liimatainen 050-346 2210 liimatainen(@)sll.fi

WWF Anju Asunta 040-570 5719 anju.asunta(@)wwf.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto Esko Joutsamo 050-564 1789 joutsamo(@)sll.fi

Greenpeace Mila Hulsi-Heathfield 040-515 6672 mila(@)nordic.greenpeace.org

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle