Metsälinnuston kannanvaihtelut metsiemme tilan kuvaajina - onko vanhojen metsien väheneminen ja pirstoutuminen vaikuttanut lajistoon?

Suomi on Euroopan metsäisimpiä valtioita. Suomessa pesii merkittävä osuus monen havumetsälajin Euroopan pesimäkannasta. Suomessa pesii mm. yli 40 % Euroopan taviokuurnista, yli 25 % isokäpylinnuista, noin 20 % kuukkeleista, pohjantikoista, varpuspöllöistä, helmipöllöistä ja metsoista. Paitsi, että Suomen tulee huolehtia kaikkien lintu- ja eliölajiemme hyvinvoinnista em. lajien Euroopan populaation hyvinvoinnista on Suomella suuri vastuu.

Linnut ovat erinomaisia biodiversiteetti-indikaattoreita eli niiden runsaus ja hyvinvointi kertoo myös muiden eliölajien runsaudesta ja elinympäristöjen tilasta. Vanhan metsän linnuston runsaus ja muutokset kertovat siis erinomaisesti vanhojen metsien määrästä ja tilasta. Mitä vanhojen metsien linnut kertovat metsiemme tilasta?

Suomessa tehtyjen laskentojen mukaan keskimääräisellä metsälintulajilla on mennyt muutamana viime vuosikymmenenä varsin hyvin, mutta vanhan metsän lajeilla huonosti. Keskimääräisen metsälinnun kanta on hieman kasvanut 40-luvulta nykypäivään, mutta vanhan metsän lajien kanta on samassa ajassa vähentynyt keskimäärin puoleen.

Vanhan metsän lajit (mm. metso, puukiipijä, taviokuurna, lapintiainen, kuukkeli, pohjantikka, palokärki, pikkusieppo, haarahaukka, kulorastas) on ainoa selvästi taantunut metsälintujen lajijoukko. Muilla ekologisten vaatimusten mukaisesti luokitelluilla ryhmillä (lehtimetsälajit, havumetsälajit jne.) vastaavaa ei ole havaittavissa.

Kuukkeli on malliesimerkki linnusta, joka tarvitsee elinympäristöönsä riittävästi vanhaa metsää. Viime vuosisadan alkupuolella kuukkeli oli varsin tavanomainen näky eteläisessä Suomessa, mutta ei ole enää. Se on taantunut huomattavasti - Etelä- ja Keski-Suomessa on jäljellä enää muutamia pieniä sirpalepopulaatioita. Etelä-Suomen lisäksi kuukkeli on taantunut huomattavasti myös Pohjois-Suomessa. Suomen kokonaiskanta on enää kolmannes 40-luvun tasosta. Taantuma on seurausta vanhojen metsien määrän vähentymisestä ja sitä kautta huonontuneista pesimä- ja talvehtimismahdollisuuksista.

Metso on vanhojen metsien lintulaji, joka esiintyy edelleen lähes koko Suomessa. Metson elinympäristön tulee olla monipuolinen. Metsokannat ovat tutkimusten mukaan elinvoimaisia ainoastaan metsäalueilla, joiden laajuus on 3-6 km2 ja joissa vanhan metsän osuus on lajille riittävä. Metso on taantunut noin 70% kolmessa vuosikymmenessä. Taantumisen tärkeimpänä syynä on vanhojen, laajojen metsien väheneminen ja pirstoutuminen.

Metsäkanalinnuillamme menee muutenkin huonosti. Metson lisäksi myös pyy ja teeri ovat huomattavasti vähentyneet. Avohakkuut, metsäautotiet, ojitukset ja sähkölinjat ovat pirstoneet metsäympäristön laikuittaiseksi. Metsäkanalinnuistamme ainoastaan riekko ei ole taantunut. Se on lajeista ainoa, joka ei ole suolintuna metsistä riippuvainen.

Myös talousmetsien lajistosta eli metsien yleislinnuista löytyy muutama taantuja. Eniten taantuneita ovat hömötiainen, leppälintu, töyhtötiainen ja tiltaltti. Näistä hömötiainen, töyhtötiainen ja leppälintu ovat kolopesijöitä. Näiden talousmetsien lajien taantuminen kertoo yhdestä talousmetsien ongelmasta - kolopesijöille sopivia pesimäpuita, kolopuita ja pökkelöitä on talousmetsissä liian vähän.

Vanhan metsän lintulajisto ja em. lajit tarvitsevat elinympäristöönsä runsaasti lahopuustoa. Luonnontilaisessa metsässä lahopuuta on noin kolmannes puustosta. Talousmetsissä lahopuuta on vain noin 1 % puustosta. Kookkaat lehtipuut, pökkelöt ja lahopuut ovat vanhojen metsien linnustolle erityisen tärkeitä paitsi pesimäpaikkojen myös talvi- ja kesäravinnon kannalta. Metsien rakenteen muutoksen vuoksi myös puuston tiheys, monimuotoisuus ja pienilmasto ovat muuttuneet. Nämä kaikki ovat vähentäneet vanhan metsän linnuston ravintovaroja. Lisäksi moni talousmetsän keskelle säästynyt vanhan metsän alue on lintujen ja muiden eliöiden kannalta todellista pinta-alaansa pienempi, koska ne rajautuvat usein hakkuualoihin ja nuoriin metsiin ja vanhojen metsien lajistolle epäsuotuisaa reunaa on runsaasti.

Lisää aiheesta:

Tucker, G.M. & Evans, M.I. 1997. Habitats for birds in Europe. A Conservation Strategy for the Wider Environment. BirdLife International.
Väisänen, R.A., Lammi, E. ja Koskimies, P. 1998. Muuttuva pesimälinnusto. Otava.
Väisänen, R.A. 1997. Pesimälinnusto suurten mullistusten ilmentäjänä. Suomen Biologian Seura Vanamo ry.
Väisänen, R.A. 1999. Jyrkimmin taantuneet yleiset maalinnut. Linnut 34(2):6-8.

Teemu Lehtiniemi
Suojeluvastaava, Conservation officer BirdLife Suomi ry, BirdLife Finland rf
PL 1285, 00101 Helsinki Puh. (09) 685 4700, Fax (09) 685 4722
toimisto(@)birdlife.fi
http://www.birdlife.fi/

>>> TAKAISIN The Last of the last- sivulle

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle