Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

Alue-ekologinen suunnittelu ei ole vaihtoehto vanhojen metsien suojelulle:
Metsiä ei voi suojella hakkaamalla

"Se, että joku tietää mikä on oikein, ja silti tekee tietoisesti ja tahallisesti väärin, on erityisen tuomittavaa."

 

Valtion metsiä hallinnoiva liikelaitos Metsähallitus ja sen toimintaa ohjaavat ministeriöt markkinoivat ns. alue-ekologista suunnittelua (aes) vaihtoehtona vanhojen metsien suojelulle. Metsähallituksen puuta ostavat metsäyhtiöt vakuuttavat kriittisille asiakkailleen ja muille vanhojen metsien hakkuiden arvostelijoille luonnonarvojen säilyvän ja paranevan aes:n avulla.

Luonnonsuojelujärjestöjen lisäksi myös tutkijat ovat kuitenkin tuominneet alue-ekologisen suunnittelun käytön vanhojen metsien suojelun vaihtoehtona. Suunnittelun keskeneräisyyttä ja tutkimustiedon puutetta on arvosteltu. Tutkijoiden ja luonnonsuojelujärjestöjen mielestä olennaista on se, ettei vanhan metsän määrää enää pidä nykyisestä tasosta vähentää. Luonnonmukaisetkin hakkuut pirstovat vanhoja metsiä. Vanhojen metsien hakkaaminen on vanhojen metsien hakkaamista, vaikka se tehtäisiin alue-ekologisen tai jonkin muun nimisen suunnittelun nimissä.

Aes:lla on mainoslehtisissä hyvin kunnianhimoiset tavoitteet. Ne eivät kuitenkaan ole missään suhteessa käytettävissä oleviin keinoihin, taloudellisiin reunehtoihin ja Metsähallituksen tietotaitoon. "Jos olisin kuluttaja-asiamies, palauttaisin aes:n mainoslehtiset Metsähallitukselle - niin heikosti mainos ja todelliset tuotokset toisiaan vastaavat", sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton metsäprojektisihteeri Keijo Savola.

Luonnonsuojeluliiton Natura 2000-koordinaattori Tapani Veistola kirjoittaa 9.4.1999 AIHKI-keskustelulistalla: "Erityisen hyvä veto Metsähallitukselta on ollut viherpestä AES suojelukeinoksi - vieläpä Naturan toteutuskeinoksi! Minusta se, että suojelunarvoisia metsiä pirstotaan tyyliin *suojellaan malliksi 30 % ja hakataan 70 %* - että vältyttäisiin suojelemasta se 100 % - ei ole mitään suojelua vaan suojelun pakoilua.

Se, että näin tekee valtion laitos maassa, joka on allekirjoittanut Rion sopimuksen (ml. varovaisuusperiaate) ja missä ovat voimassa EU:n luonto- ja lintudirektiivit suotuisan suojelutason vaatimuksineen, osoittaa tekijöiltään hyvin syvää eettistä rappiota. Erityisen valitettavaa tämä on tilanteessa, missä Metsähallituksella on kaikki tarvittava ekologinen tieto toimia eettisesti ja ekologisesti kestävämmällä tavalla. Mutta se, että joku tietää mikä on oikein, ja silti tekee tietoisesti ja tahallisesti väärin, on erityisen tuomittavaa."

23.5.2001 Metsähallituksen alue-ekologisesta suunnittelusta tehty arviointiraportti julkaistiin Tiedekeskus Heurekassa.
-> Lue Luonto-Liiton tiedote
-> Suomen Luonnonsuojeluliiton tiedote: Alue-ekologinen suunnittelu ei ratkaise valtionmaiden luonnonsuojeluongelmia
-> Pirkanmaan Luonnonsuojelupiirin tiedote: Suunnitelmat eivät pelasta metsäluonnon arvoja Pirkanmaan valtionmailla


Lainauksia Metsähallituksen alue-ekologisista suunnitelmista:


"Vanhojen, luonnontilaisten tai sen kaltaisten metsien määrä tulee vähenemään...pirstoutumisen vaikutukset tulevat tulevaisuudessa näkymään vanhoihin metsiin ja lahopuustoon sitoutuneen lajiston
määrän ja lajien vähenemisenä."

- Metsähallituksen Hyryn alue-ekologinen suunnitelma, 24.2.1999


"Vanhat, luonnontilaisen kaltaiset metsät tulevat vähenemään nykytilanteesta. Tämä vaikuttaa välittömästi vanhoista metsistä riippuvaisen lajiston elinmahdollisuuksiin: vanhojen metsien lajiston elinympäristö vähenee edelleen alueella metsien pirstoutumisen vuoksi."

- Metsähallituksen Vepsän alue-ekologinen suunnitelma, 16.5.2000


"Suojeluohjelmien toteutuksesta ja alue-ekologiasta huolimatta vanhan metsän lajien elinympäristön määrä kokonaisuudessaan vähenee tulevaisuudessa alle arvioitujen kriittisten kynnysten..." "Suunnitelman tavoitteena on säilyttää alueen luontotyyppejä ja turvata pitkällä aikavälillä alueelle luonteenomaisen metsälajiston säilyminen elinvoimaisina kohteina ja populaatioina sekä ylläpitää metsälajiston biologista monimuotoisuutta."

- Metsähallituksen Näljängän alue-ekologinen suunnitelma 7.2.2000


"Koko maan tasolla vanhojen metsien määrä on jo niin alhainen, että vanhojen metsien lajiston taantuminen tulee todennäköisesti jatkumaan. Myös tällä suunnittelualueella luontaisesti esiintyviä vanhojen metsien lajeja on vaarassa hävitä seuraavan 50 vuoden aikana."

- Metsähallituksen Metsäkylä-Jokijärven alue-ekologinen suunnitelma 12.6.2000


"Suunnitelma-alueen vanhojen metsien luonnontilaisuus tulee vähenemään nykytilanteesta. Tämä vaikuttaa välittömästi vanhoista metsistä riippuvaisen lajiston elinmahdollisuuksiin: vanhojen metsien lajiston elinympäristö vähenee alueella edelleen metsien käsittelyn vuoksi."

- Metsähallituksen Kajaani-Vuolijoen alue-ekologinen suunnitelmat 17.5.2000

 

Kainuun luonnonsuojelupiirin tiedote 30.10.99: "Kainuussa on pian käyty läpi alue-ekologisella suunnittelulla ne alueet, joilla sijaitsee enin osa arvokkaista vanhoista metsistä. Suunnitelmat jättävät noin 2/3 suojelunarvoja sisältävistä metsistä talouskäyttöön. Hävittämällä viimeiset suojelun ulkopuoliset vanhat metsät menetetään se etu mikä hyvällä alue-ekologisella suunnittelulla olisi saavutettu mm. metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi."
-> Koko tiedote

 

ALUE-EKOLOGISTA SUUNNITTELUA ETELÄ-SUOMESSA

-> Suomen luonnonsuojeluliiton ja lintutieteellisten yhdistysten lausunto Isojärven alue-ekologisen suunnitelman luonnoksesta 26.5.00

-> Katso myös SLL:n lausunto Aure-Haukkamaan alue-ekologisesta suunnitelmaluonnoksesta 3.12.00

KARTTA: "Alue-ekologinen suunnittelu täydentää vanhojen metsien suojelua"
Suojelutäydennyksen ja hakkuiden suhde. Esimerkkinä Kuhmon Elimyssalon eteläpuoli. 26.3.1999

ANALYYSEJÄ: valtionmaille valmistuneiden alue-ekologisten suunnitelmien kriittisiä analyysejä

Luonto-Liiton metsäryhmän julkaisuja Acrobat Reader PDF-tiedostoina:
-> Sauna, Etelä-Kuhmo Versio 2.0 (25.2.1999)
-> Hyry, Hyrynsalmi Versio 2.0 (7.6.1999)

-> Suomen Luonnonsuojeluliiton, WWF:n ja Luonto-Liiton ehdotuksia AES:n kehittämisestä valtion mailla Muistio Metsähallitukselle 5.2.1999, PDF-tiedosto


MIELIPITEITÄ

ARTIKKELIT

UUTISPALAT

  • Vanhojen metsien eliölajeja uhkaa sukupuuttoaalto Kainuun Sanomat 6.2.1998
  • Alue-ekologinen suunnittelu ei auta vanhoja metsiä Kaleva 6.2.1998
  • Alue-ekologiset suunnitelmat eivät pelasta harvinaisia lajeja - pehmeätkin hakkuut pirstovat metsiä. Helsingin Sanomat 15.2.1997
  • Suojelun ammattilaiset: alue-ekologinen suunnittelu on vain hätäapuratkaisu. Suojelun pirstaleisuus huolenaiheena. Kainuun Sanomat 29.1.1996



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]