TIEDOTE 23.5.2001

METSÄHALLITUKSEN ALUE-EKOLOGINEN SUUNNITTELU EI PYSÄYTÄ VANHOJEN METSIEN LAJISTOKATOA

Metsähallitus julkistaa tänään keskiviikkona Tiedekeskus Heurekassa Helsinki Consulting -ryhmän tekemän arvion valtionmailla toteutetusta alue-ekologisesta suunnittelusta.

Alue-ekologisen suunnittelun ekologisena tavoitteena on ollut luonnontilaisille metsille ominaisen lajiston säilyttäminen. Luonto-Liiton mielestä alue-ekologinen suunnittelu on tässä tavoitteessaan epäonnistunut. Suunnittelussa taloudelliset arvot ovat kautta linjan ajaneet ekologisten yli.

Pohjois-Suomen aarniometsien pirstoaminen jatkuu, vaikka alue-ekologinen suunnittelu syntyi turvaamaan nimenomaan näiden korvaamattomien metsien luonnonarvoja. Luonnontilaisen kaltaiset metsät tulevat edelleen vähenemään valtionmailla ja vanhojen metsien lajien elinympäristöt tulevat monilla suunnitelma-alueilla vähenemään alle kriittisten kynnysarvojen.

Vakavimpana perusongelmana ae-suunnittelussa Luonto-Liitto pitää sitä, että talousmetsille kehitettyä hakkuusuunnittelua on käytetty väärässä paikassa eli kiistatta suojelunarvoisissa metsissä, joita ei pitäisi hakata lainkaan. Näin on legitimoitu hakkuut myös metsissä, joita Metsähallituksen inventoinnit kuvaavat "ykkösluokan aarniometsiksi".

Tieto ja toimenpiteet eivät kohtaa

Nykyisen ekologisen tietämyksen mukaan vanhoja luonnontilaisen kaltaisia metsiä on Suomessa jo nyt lajiston kannalta vaarallisen vähän ja ne tulisikin kaikki suojella, jotta merkittävältä sukupuuttoaallolta voitaisiin säästyä. Metsähallituksen alue-ekologiset suunnitelmat jatkavat kuitenkin vanhojen metsien pirstoamista. Jopa vanhojen metsien suojeluohjelman yhteydessä alue-ekologialla turvattavaksi määrätyistä vanhoista metsistä, ns. A-alueista, aiotaan hakata yli puolet.

Monet ae-suunnitelmista toteavatkin, että nyt suunniteltujen hakkuiden johdosta lajeja uhkaa jopa kadota. Suunnitelmat on kuitenkin hyväksytty, ja niitä on alettu toteuttaa. Tästä tavoitteiden ja toimenpiteiden ristiriidasta Luonto-Liitto syyttää ensisijaisesti Metsähallitukselle asetettua liian korkeaa tulostavoitetta sekä taloudellisten arvojen liiallista määräysvaltaa Metsähallituksen päätöksenteossa.

Suunnitelmat riittämättömiä myös Etelä-Suomessa

Luonto-Liitto on pettynyt alue-ekologiseen suunnitteluun myös Etelä-Suomessa. Suunnitelmat vastaavat huonosti alueen akuuttiin suojeluntarpeeseen. Erityisesti Luonto-Liitto moittii suojelualueiden reunojen ja lähialueiden hakkuita, jotka vahingoittavat kohtuuttomalla tavalla suunnitteilla olevaa Etelä-Suomen metsien suojelua.

Lisätiedot:

Metsävastaava Sini Harkki sini.harkki(@)luontoliitto.fi puh. 050-582 1107 http://www.luontoliitto.fi/metsa
-tavattavissa Heurekassa "Metsähallituksen alue-ekologinen suunnittelu"-seminaarissa klo. 11 alkaen.

Valokuvia Metsähallituksen hakkuista ja lisätietoja aiheesta www.luontoliitto.fi/metsa.

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle