http://www.luontoliitto.fi/metsa/katsaukset

Luonto-Liiton metsätiedote, viikko 11/2000

 

1. Talvisodan päättymisestä 60 vuotta

2. Hakkuut Pohjois-Sallassa harmittavat matkailuyrittäjiä, poromiehiä ja luonnonsuojelijoita

3. Metsähallitus jatkaa suojelualueiden lähialueiden hakkuita Etelä-Suomessa

4. Karjalan puuntuonnista mielipidemittaus Venäjällä

5. Luonto-Liiton englanninkieliset www-sivut uudistuivat

6. Kirjallinen eduskuntakysymys Metsähallituksen toiminnasta

 

 

1. Talvisodan päättymisestä 60 vuotta

Maanantaina 13.3. muistetaan Talvisodan päättymistä. Suomussalmen taistelumaastojen päällä lepää metrinen hanki. Niin myös Malahvian alueella lähellä Raatteen tietä. Malahvian Kevätti- ja Äyläjärvien alue oli Talvisodan aikana partiotaistelujen näyttämö. Alueen halki kulki suomalaisten ja venäläisten huoltoreittejä. Alueella on vieläkin nähtävissä huoltorakennelmia ja taisteluasemien kaivantoja. Linnanlammen rantaan on haudattu venäläissotilaita.

Malahvian eli Kevättijärvien alue on harvoja puustoltaan ja muuten luonnonoloiltaan lähes häiriöttömänä säilyneistä Talvisodan taistelualueista. Luonnonsuojelujärjestöt ja paikalliset asukkaat korostavat alueen olevan monipuolinen ja arvokas alue sekä luonnon- että kulttuuriarvojen puolesta.

Malahvian alueen kohtalo on edelleen avoin. Metsähallituksen maastoon merkitsemät aviohakkuusuunnitelmat Malahvian eteläosan Jäkäläahossa odottavat toteuttamistaan ja laitoksen oma rajaus tulevalle suojelumetsälle on tekeillä. Laajat hakkuut uhkaavat alueen metsiä tulevina vuosina.

Lisätiedot: http://www.luontoliitto.fi/metsa/malahvia ...tai Matti Liimatainen: liimatainen(@)sll.fi

 

2. Hakkuut Pohjois-Sallassa harmittavat matkailuyrittäjiä, poromiehiä ja luonnonsuojelijoita

Metsähallituksen hakkuut Sallan Tuntsa-Naruska-alueella harmittavat matkailuyrittäjiä, luonnonsuojelijoita ja poromiehiä. Metsähallitus hakkaa pääosin kuusivaltaisia luonnontilaisia vanhoja metsiä 320-260 metrin korkeudessa. Harvennus-, siemenpuu- ja avohakkuita tehdään Aitatsi 2 - nimisellä leimikolla yhteensä lähes 90 hehtaaria. Hakkuut alkoivat helmikuussa. Satojen vuosien ikäiset palo- ja lahovikaiset aihkijättiläiset matkaavat selluksi Stora Enson Kemijärven tehtaille.

Sallan Tuntsan alue on edustavaa retkeilymaastoa. Alueen halki kulkee UKK-reitti ja A.Järvisen muistoreitti. Nyt tehtävät hakkuut sijoittuvat A.Järvisen muistoreitin välittömään läheisyyteen. Vuosina 1998 ja 1999 Metsähallitus teki avohakkuita UKK-reitin varrella. Hakkuista keskusteltiin kesällä 1999 sfnet.harrastus.retkeily- uutisryhmässä ja Helsingin Sanomien yleisönosastolla.

Metsähallituksen hakkuista Itä-Lapissa tehdään koneilla yli 90%. Matkailu ja poronhoito työllistävät Sallassa enemmän ihmisiä kuin metsätalous. Tuntsa-Naruskan alueelta hakataan vuodessa vain 20 000 m3 puuta, mikä on alle 4% Metsähallituksen Itä-Lapin alueen hakkuista.

Käsiteltävät pinta-alat ovat suuria, sillä korkeilla alueilla puustoa on kasvuolosuhteista johtuen suhteellisen vähän hehtaarilla. Hakkuiden pirstovaa vaikutusta lisää se, että Metsähallitus pyrkii varmistamaan puuston uudistumisen epävarmoissa kasvuolosuhteissa jättämällä suhteellisen paljon puuta pystyyn hakattaville alueilla ja pitämällä käsiteltävät kuviot suhteellisen pieninä.

Kertyvään kuutiomäärään nähden hakkuita tehdään siis hyvin laajoilla alueilla ja siten niillä aiheutetaan kohtuutonta haittaa porotaloudelle, matkailulle ja luonnonsuojelulle.

Luonto-Liiton www-sivut tarjoavat valokuvia alueen hakkuista ja maisemista sekä kartta-aineistoa alueesta.

Lisätiedot: Matti Ikonen, ikonen(@)sll.fi, 0400-25 77 55, http://www.luontoliitto.fi/metsa/salla

 

3. Metsähallitus jatkaa suojelualueiden lähialueiden hakkuita Etelä-Suomessa

Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) mukaan Metsähallituksen hakkuut luonnonsuojelullisesti arvokkailla metsäalueilla Etelä-Suomessa jatkuvat. SLL:n muistio 24.2. "Metsähallituksen maankäyttöpolitiikka Etelä-Suomessa 2000-luvun alussa" esittelee kymmenen esimerkkiä Metsähallituksen ekologisesti tuhoisasta maankäytöstä Etelä-Suomessa.

SLL:n mukaan voimakkaat metsätaloustoimet jatkuvat Savonrannan Kakonsalon rantojensuojelualueella, jossa tehdään mm. 5-8 ha:n avohakkuita. Natura-verkostoon kuuluvalle alueelle ei ole laadittu hoito- ja käyttösuunnitelmaa eikä ympäristökeskus ole osallistunut alueen metsätaloussuunnitteluun, vaikka luonnonsuojeluasetuksessa niin säädetään.

Keski-Suomessa Viitasaarella sijaitsevan Heinä-Suvannon Natura-alueen pohjoispuolella on Metsähallitus saanut helmikuun aikana loppuun 45 hehtaarin avohakkuut. Hakkuut on tehty lähimmillään 30 metrin päässä Natura-alueen rajasta (!). SLL:n mukaan hakattujen alueiden lajistoon kuuluivat mm. uhanalaiset liito-orava, pikkusieppo ja pohjantikka sekä varpus- ja lapinpöllöt.

Muita ongelma-alueita on Keski-Suomen Pylkönmäellä, Multialla, Muuramessa ja Äänekoskella. Natura-alueiden välittömään läheisyyteen tai rajoille sijoittuvia avo- ja kasvatushakkuuleimikoita on useita.

Lisätiedot: muistiota ja muuta materiaalia saa SLL:n Etelä-Suomen metsät- projektivastaava Harri Höltältä, holtta(@)sll.fi, 09-228 08 226 ja suojeluasiantuntija Keijo Savolalta, savola(@)sll.fi, 09-228 08 269 http://www.luontoliitto.fi/metsa/etelasuomi

4. Mielipidemittaus Karjalassa: puun vientiä Suomeen supistettava

Valtaosa Venäjän Greenpeacen teettämään mielipidekyselyyn vastanneista (72%) koki Karjalan metsäsektorin olevan kriisissä. Mielipidemittauksen mukaan Karjalan metsäsektorin ongelmat johtuvat parhaan puun halpaviennistä Suomeen ja metsävarojen kestämättömästä käytöstä. Mielipidetutkimuksen perusteella vain 12% karjalaisista piti suomalaisyhtiöiden toiminnan hyötyjä suurempina kuin haittoja.

Valtaosa väestöstä kokee ympäristöjärjestöjen toiminnan positiivisena. Karjalan metsäviranomaiset ovat syyttäneet ympäristöjärjestöjä lähes kaikista metsätaloudessa ilmenneistä ongelmista. Erityisen huomion kohteeksi on joutunut ns. vanhojen metsien hakkuumoratorio, eli suomalaisyhtiöiden sitoumus olla hankkimatta puuta Karjalan aarniometsistä. Karjalan kansa näki asian kuitenkin toisin - vain 2% mielipidekyselyyn vastanneista koki aarniometsien hakkuumoratorion tai luonnonsuojelun yleensä negatiiviseksi. Valtaosa kansalaisista piti sen sijaan nykyistä 5,3% suojelutasoa riittämättömänä.

Kopio raportista "The results of the public opinion poll concerning the use and protection of the forests of Karelia" on saatavissa postitse tai faxitse Luonto-Liitosta.

Lisätiedot: Aulikki Lipponen, aulikki.lipponen(@)helsinki.fi, 09-68 444 213, http://www.luontoliitto.fi/metsa/venaja

5. Luonto-Liiton englanninkieliset www-sivut uudistuivat

Luonto-Liiton metsätiedotuspalvelu uudisti englanninkieliset www-sivunsa helmikuun 2000 alussa. Sivujen rakenne ja ulkoasu uusittiin käyttäjäystävällisemmiksi. Uutuutena sivuilta löytyy mm. Suomen metsäteollisuuden muuttuvia rakenteita esittelevä sivusto www.luontoliitto.fi/forest/industry

Lehdistötiedotteet, raportit ja muut tiedoksiannot vuodesta 1996 lähtien on koottu osoitteeseen www.luontoliitto.fi/forest/newsroom Uusimmat tiedot löytyvät What's new?-sivulta osoitteesta www.luontoliitto.fi/forest/new.html

Sivuja päivitetään säännöllisesti. Ylläpidosta vastaa Annina Käppi, annina(@)luontoliitto.fi, 09-68 444 210

6. Kirjallinen kysymys Metsähallituksen toiminnasta

Kansanedustaja Ulla Juurola (sd) tiedusteli kirjallisella kysymyksellä 21.2., "Miksi Metsähallitus tekee hakkuita valituksenalaisella aarniometsäalueella Ulvinsalon luonnonpuiston ja Vilhonpetäikön vanhojen metsien suojelualueen välissä, onko Metsähallituksen tulostavoitteet asetettu järkevästi ja onko hallitus tietoinen yhteenotoista, joita käytiin Metsähallituksen hakkuiden yhteydessä Kuhmon Laamasenvaarassa".

Kansanedustaja Juurola totesi, että Metsähallitukselle asetetut kovat tulostavoiteet ovat ristiriidassa sen kanssa, että Metsähallituksen tehtävä on samaan aikaan huolehtia metsäluonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

Kysymys löytyy eduskunnan sivuilta osoitteesta: http://www.eduskunta.fi/thwfakta/utavm/tmp/uta17171_p.htm

 


Luonto-Liiton metsätiedote vko 6/2000

Luonto-Liiton metsätiedote vko 50/1999

Luonto-Liiton metsätiedote vko 39/1999

Luonto-Liiton metsätiedote vko 18/1999

Luonto-Liiton metsätiedote vko 13/1999

Luonto-Liiton metsäryhmän pääsivu

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle