http://www.luontoliitto.fi/metsa/katsaukset

Luonto-Liiton metsätiedote, viikko 50/1999

1. Järjestöt tekivät suojelualoitteet Malahviasta ja Jämäsvaarasta. Kainuun ympäristökeskus ja paikallinen luonnonsuojeluyhdistys vaativat Jämäsvaarasta lakisääteistä suojelualuetta laajalla rajauksella

2. Kalevala-puiston perustaminen alulle - Malahvia unohtui viranomaissuunnitelmista

3. Useita arvokohteita Metsähallituksen talvikauden 2000 hakkuuohjelmassa Kainuussa

4. Luonto-Liitto FSC:n jäseneksi

-----

 

1. Järjestöt tekivät suojelualoitteet Malahviasta ja Jämäsvaarasta. Kainuun ympäristökeskus ja paikallinen luonnonsuojeluyhdistys vaativat Jämäsvaarasta lakisääteistä suojelualuetta laajalla rajauksella.

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, BirdLife Suomi ja Maan ystävät jättivät ympäristöministeri Satu Hassille 9.12.1999 aloitteen Kuhmon Jämäsvaaran ja Suomussalmen Malahvian suojelusta. Järjestöjen mielestä ainoa oikea tapa huomioida Malahvian alueen suojeluarvot on lakisääteisen suojelualueen perustaminen. Kuhmon Jämäsvaarasta järjestöt toteavat yhdessä, ettei Metsähallituksen suunnittelema talousosia sisältävä virkistysmetsä ole riittävä keino alueen suojeluarvojen turvaamiseksi, sillä alueen arvo on nimenomaan koskemattomissa laajoissa vanhoissa metsissä.

Jämäsvaara ja Malahvia ovat suurimmat vanhojen metsien aluekokonaisuudet Kainuussa. Järjestöjen arvokkaina pitämiin aluerajausten pinta-alat ovat vesistöalueineen ja ennallistamista vaativine käsiteltyine metsämaineen Malahviassa yli 3500 ha ja Jämäsvaarassa lähes 3000 ha.

Kainuun ympäristökeskuksen Jämäsvaarasta antaman lausunnon mukaan "Metsähallituksen lahopuumittausten ja lajistoa koskevien alustavien havaintojen perusteella Jämäsvaaran-Katajakankaitten kokonaisuuden suojeluarvot ovat huomattavan suuret, minkä vuoksi alueelle tulisi ympäristökeskuksen näkemyksen mukaan perustaa lakisääteinen suojelualue.".

Järjestöjen ja ympäristökeskuksen näkemykset lakisääteisen suojelualueen rajauksesta eroavat toisistaan eräiltä osin, mutta n. 2000 hehtaarin ydinalueen vanhojen metsien osalta näkemykset ovat yhteisiä.

Myös Kuhmon luonnonsuojeluyhdistys Lentua-seura vaatii Jämäsvaarasta lakisääteistä suojelualuetta. Seuran mukana aluetta ei "missään tapauksessa saa enää pirstoa hakkuilla". Metsähallituksella on valmiita maastoon merkittyjä avohakkuusuunnitelmia Jämäsvaaran alueen luoteisosassa ja Malahvian alueen eteläosissa. Hakkuiden aikataulusta ei ole tietoa.

Lisätiedot Matti Liimataiselta: liimatainen(@)sll.fi, 050-346 2210, FAX 68 444 222 http://www.luontoliitto.fi/metsa/malahvia http://www.luontoliitto.fi/metsa/jamasvaara

2. Kalevala-puiston perustaminen alulle - Malahvia unohtui viranomaissuunnitelmista

Ympäristöministeriö tiedotti 7.12. aloittaneensa Kalevalan juhlavuoden kunniaksi valmistelemaan Kalevalapuiston luonnonsuojelualueen perustamista. Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan Kalevalapuisto tulee Suomen puolella koostumaan vain olemassaolevista suojelualueista.

Malahvian suojelua ajaneille järjestöille ja paikallisille asukkaille linjaus vain olemassaolevien suojelualueiden sisällyttämisestä puistoon on paha pettymys.

3. Useita arvokohteita Metsähallituksen talvikauden 2000 hakkuuohjelmassa Kainuussa

Metsähallituksen talven 2000 hakkuuohjelmassa Kainuun alueella on jälleen useita luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaina pitämiä vanhoja metsiä. Luonto-Liitto seuraa tilannetta Kuhmossa ja Suomussalmella.

Kuhmossa uhanalaisia kohteita ovat mm. Vattuvaaran vanhojen metsien suojelualueen ympäristöt ja Ulvinsalon luonnonpuiston lähialueet. Vattuvaarasta on Metsähallitukselle ilmoitettu leimikkoalueilta seitsemän uhanalaisesiintymää ja tieteelle aikaisemmin tuntemattomia lajeja. Laitoksen mukaan havainnoilla ei ole merkitystä. Jonkerin Matovaarassa hakkuut uhkaavat liito-oravametsiä. Metsähallitus ei tiettävästi ole selvittänyt liito-oravan esiintymistä hakattavilla alueilla, joten Luonto-Liitto on pyytänyt alueellista ympäristökeskusta huolehtimaan siitä, ettei luonnonsuojelulakia rikota hakkuissa.

Talvikauden ongelmat alkanevat jo kuluvalla viikolla Hyrynsalmella, jossa Metsähallitus on ilmoittanut hakkaavansa 10 hehtaaria metsää Kukkurin alueella. Metsähallituksen 15.11. tekemän päätöksen mukaan Kukkurista jätetään metsätalouskäyttöön n. 200 hehtaaria vanhaa metsää. Talouskäyttöön jäävillä alueilla on yli 30 uhanalaisen lajin esiintymää. http://www.luontoliitto.fi/metsa/jarjestokartat http://www.greenpeace.fi/9camp/2forest/index92.htm

4. Luonto-Liitto FSC:n jäseneksi

Luonto-Liitto hyväksyttiin marraskuussa 1999 FSC:n jäseneksi. Liiton sertifiointivastaavana toimii Matti Ikonen, ikonen(@)sll.fi, puh. 0400-25 77 55 http://www.luontoliitto.fi/metsa/sertifiointi


Luonto-Liiton metsätiedote vko 39/1999

Luonto-Liiton metsätiedote vko 18/1999

Luonto-Liiton metsätiedote vko 13/1999

Luonto-Liiton metsäryhmän pääsivu

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle