LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 27.1.2000 - JULKAISUVAPAA HETI

Luonto-Liitto protestoi Kuhmossa -Tervasuon aarniometsän hakkuut seis

Luonto-Liiton metsäaktivistit leiriytyivät tänään kello 9.00 Tervasuon aarniometsän hakkuualueelle Kuhmossa.

Valtion liikelaitos Metsähallituksen monitoimikone avohakkaa vanhaa metsää Issakan vanhojen metsien suojelualueen pohjoisrajalla Etelä-Kuhmossa.

>>>Lisätiedot hakkuutyömaasta täältä /// >>>Valokuvia tapahtumista

Luontoliittolaisten hakkuualueelle ripustamat banderollit muistuttavat, että "AARNIOMETSIEN HAKKAAMINEN ON VÄÄRIN". Metsäteollisuuden ulkomaisille asiakkaille kerrotaan, että "FINNISH FORESTRY 2000: LOGGING OLD-GROWTH FORESTS".

Natura-ohjelman rajauksista valtionmailla on valitettu KHO:lle - Metsähallitus tuhoaa kohteita kesken valitusprosessin

Luonto-Liitto on valittanut 19.10.98 valtioneuvoston Natura 2000 - päätöksestä useista valtion omistamista metsä- ja suoalueista, koska alueiden rajaukset Natura-verkostossa ovat ekologisesti virheellisiä. Issakka ympäristöineen on yksi näistä 105 kohteista. Luonto-Liitto on myös pyytänyt korkeinta hallinto-oikeutta asettamaan valituksessaan mainittuja valtionmaiden alueita toimenpidekieltoon toistaiseksi. Näin luontoarvojen säilyminen voitaisiin turvata, kunnes KHO ratkaisee Natura-valitukset. Koska korkein hallinto-oikeus ei vielä ole ratkaissut Natura-valituksia, ei valituksenalaisille alueille saisi myöntää lupaa toimintaan, joka tekee aluetta koskevan muutoksenhaun tyhjäksi. Alueella nyt aloitetut avohakkuut heikentävät selvästi alueen suojeluarvoa. Tervasuon luontoarvot puoltavat alueen liittämistä Natura-verkostoon. EU on todennut vanhojen metsien määrän Suomen Natura-ehdotuksessa olevan riittämättömän, ja Suomen tulee täydentää esitystään vielä tämän vuoden aikana.

(>>>lisätietoja Naturasta Luonto-Liiton www-sivuilta)

Tervasuon alueen lähellä sijaitsee toinenkin Metsähallituksen lähiviikkojen aarniometsähakkuukohde. Ulvinsalon luonnonpuiston vieressä sijaitseva Laamasenvaaran alue on Kuhmon suurimpia suojelemattomia vanhan metsän alueita. Laamasen maisemissa on kuvattu mm. vuoden luontokuva 1998 (kuhmolaisen Antti Leinosen "Ahman maa"). >>> lisätietoa Laamasenvaaran hakkuusuunnitelmista

Lisätiedot paikan päältä: Matti Liimatainen, liimatainen(@)sll.fi, 050-346 2210

Kuvat ja taustatiedot Kuhmosta ja muista ajankohtaisista metsäasioista Luonto-Liiton metsäsivuilla http://www.luontoliitto.fi/metsa

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle