Metsähallituksen aarniometsähakkuita
Kuhmossa helmikuussa 2000: Laamasenvaaran Kuolusuo


>>> asianajaja Matti Wuoren lausunto oikeuskanslerinvirastolle 21.2.00
>>> Kansanedustaja Juurolan kirjallinen kysymys eduskunnalle 17.2.00
>>> Valokuvia metsästä ja tapahtumista 10.2.00
>>> Kartta alueesta
>>> Luonto-Liiton tiedotteet
>>> Ympäristöministeriön tiedote 10.2.00

Mitä hakattiin

Kahdenkymmenen hehtaarin avohakkuua Ulvinsalon luonnonpuiston itäpuolen aarniometsissä vanhojen metsien suojelukohteen ja luonnonpuiston välimaastossa. Hakkuut katkaisevat ekologisen yhteyden. >>> Katso kartta

Alueen metsät ovat vanhoja luonnontilaisen kaltaisia metsiä, joissa huomionarvoista on mm. paikoin esiintyvien erittäin järeiden mäntykelojen runsaus ja kuusikoiden naavaisuus. Suojelualueita yhdistävän Laamasenvaaran alueen kokonaispinta on yli 700 hehtaaria, josta metsää on n. puolet.

Ulvinsalon virheellisestä Natura-rajauksesta valitettu KHO:lle - Metsähallitus hakkaa tästä huolimatta

Metsähallitus hakkaa alueella, vaikka Ulvinsalon luonnonpuiston ja Vilhonpetäikön vanhojen metsien suojelualueen epäonnistuneesta Natura-rajauksesta on Luonto-Liitto valittanut KHO:lle. Luonto-Liitto on valituksessaan vaatinut Natura-aluetta laajennettavaksi luonnontieteellisin perustein. Alueella on mm. sellaisia luontotyyppejä jotka ovat aliedustettuna Suomen Natura-ehdotuksessa.

Oikeuskansleri Paavo Nikula on 23.11.1999 antamassaan lausunnossa todennut Vuosaaren satamahanketta ja siihen liittyen Vuosaaren Porvarinlahden Natura-alueen laajennusta koskien, että "Näkemykseni mukaan valtioneuvoston yleisistunto ei voi oikeusturvasyistä johtuen tehdä päätöstä, joka tosiasiallisesti vaikuttaisi korkeimmassa hallinto-oikeudessa tehtävän hallintolainkäyttöpäätöksen perusteisiin. Tästä huolimatta on kuitenkin nähdäkseni mahdollista ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka eivät konkreettisesti vaikuta valituksen kohteena olevaan alueeseen ja siten tee muutoksenhakua Natura-alueen laajentamisesta turhaksi. (...) Muutoksenhakumahdollisuuden loukkaamattomuusperiaate huomioon ottaen edellä tarkoitettuun valtioneuvoston päätökseen ei voida sisällyttää lausumaa siitä, että kyseinen päätös voitaisiin valituksesta huolimatta panna täytäntöön.".

HUOM. Oikeuskanslerin lausunto on luettavissa oikeuskanslerinviraston www-sivuilta tämän linkin alta.

Myös ympäristöoikeuden prosessori Vesa Majamaa on omassa lausunnossaan vastaavankaltaisessa tapauksessa todennut, että "toimenpide joka peruuttamattomasti kajoaisi valituksenalaisen alueen suojeltaviin luonnonarvoihin, merkitsee tosiasiallisesti vailla lainvoimaa olevan päätöksen ottamista vastaisen ratkaisun perustaksi. Tällainen kielto on lausuttu mm. hallintomenettelylain 31§:ssä. " Hakkuut alueella merkitsevät muutoksenhaun käymistä hyödyttömäksi.

Luonto-Liiton mielestä oikeuskanslerin ja professori Majamaan lausuntoa voidaan soveltaa myös valtionmaiden metsäkohteisiin. Lausunnossa puhutaan valtioneuvoston päätöksestä myöntää lupa Vuosaaren satamalle; vastaava luonnonarvojen kannalta ja siten muutoksenhaun mielekkyyttä koskeva tuhoisa hanke valtion vanhoja metsiä koskien on niiden hakkaaminen. Eli Metsähallitus voisi kyllä suunnitella alueille hakkuita, mutta ei toteuttaa niitä. Alueiden hakkaaminen vaikuttaa konkreettisesti valituksen kohteina oleviin alueisiin ja tekee niiltä osin muutoksenhaun valtioneuvoston Natura-päätöksestä turhaksi.

Katso lisätiedot Luonto-Liiton Natura-sivuilta.

Epäonnistunut alue-ekologinen suunnitelma

Kun vanhojen metsien suojeluohjelma 1990-luvulla laadittiin, jätettiin Metsähallituksen metsätalouden vaatimuksesta Laamasenvaaran keskeiset osat suojelun ulkopuolelle. Vaikka suojellusta Vilhonpetäikön metsästä on suora yhteys vanhaa metsää ja suota pitkin Ulvinsalon luonnonpuistoon, alue jätettiin metsätalouskäyttöön. Yhdistävä metsä ei saanut suojaa edes alue-ekologisessa suunnitelmassa. Vain kapeimmat suojuotit merkittiin "luontokohteiksi" ja "ekologiseksi käytäväksi".

Saunan alueen alue-ekologinen suunnitelma suojelee Laamasenvaaran alueen vanhoista metsistä alle 10%, senkin pieninä epätarkoituksenmukaisina riekaleina. Laamasenvaaran metsiä uhkaa myös tiesuunnitelma.

Alue-ekologisen suunnitelman epäonnistumista Laamasenvaaran alueella ovat kritisoineet myös Kainuun luonnonsuojelupiiri, Kuhmon luonnonsuojeluyhdistys Lentua-seura ja Kainuun ympäristökeskus.

"Esimerkiksi Laamasenvaaran kokonaisuuden pirstominen on vailla ekologisia perusteita. Sunnitelmassahan nimenomaan korostetaan (kappaleet 4.4. ja 4.7.) suunnitelma-alueen olevan yksi keskeisiä luonnonsuojelun painopistealueita Metsähallutuksen alue-ekologisessa suunnittelussa. Arvokkaiden kokonaisuuksien pirstominen on ristiriidassa suunnittelun tavoitteiden kanssa (...)." -Kainuun ympäristökeskuksen lausunnosta Kuhmon Saunan alue-ekologisesta suunnitelmasta 26.11.1998.

Hakkuusta vastaavat Kainuun metsätalouden aluejohtaja Veikko Hiltunen, puh. 020564 6215 sekä laitoksen toimitusjohtaja Jan Heino, puh. 020564 4201

Hakkuiden suunnittelu ja vastuu paikallistasolla: tiimiesimies Mikko Heikkinen, puh. 020564 6315, 0400-295 484

Ahman maa

Laamasenvaaran alueen metsät ja suot ovat kuhmolaisen luontokuvaaja Antti Leinosen pitkäaikaisia kuvausmaastoja. Useat Leinosen maankuuluista ahma- ja karhukuvista kuhmolaisessa erämaassa on kuvattu näissä nyt hakkuiden uhkaamissa maisemissa. Esimerkkinä vuoden 1998 luontokuva "Ahman maa". Se on kuvattu lähellä Laamasenvaaraa. Leinosen hienoja ahma- ja maisemakuvia seudulta voi katsella em. nettiosoitteen lisäksi esim. Helsingin Sanomien tammikuun 1999 kuukausiliitteestä.

Kaikkien luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaana pitämä kohde

Alue on WWF:n Hot Spot-kampanjan kohde ja kuuluu suomalaisten luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaana pitämiiin vanhan metsän alueisiin koodilla 116.

 

Hakkuiden uhkaamat metsät Kuhmossa vuonna 2000 / Järjestökartat-pääsivu / Elimyssalon lähimetsien hakkuut vuosina 1999-2000 / Talvella 1999 Kuhmossa hakatut metsät / Tervasuon hakkuut tammikuussa 2000

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle