Metsähallituksen aarniometsähakkuita
Kuhmossa vuonna 2000: Tervasuo, Issakan suojelualueen pohjoisreuna
 

27.-28.1.2000: Luonto-Liitto protestoi Tervasuon hakkuutyömaalla

 

>>>>>> Lue Luonto-Liiton tiedote 27.1.00

>>>>>> Kuvia Tervalammen hakkuista

Mitä tapahtui?

Luontoliittolaiset protestoivat Tervasuon metsän hakkuita maastossa 27.-28.1. Metsähallitus vei alueella operoineet kaksi monitoimikonetta ja kolme korjuukonetta pois 27.1. ja jatkoi hakkuita metsurivoimin seuraavan viikon tiistaina 1.2.

Liikelaitoksen edustaja kertoi Kainuun Sanomissa 28.1., että Tervasuon metsistä oli odotettavissa riita, joten tilalle oli varattu kiistattomia leimikoita (!). Koneet siirrettiin hakkaamaan talousmetsiä, ja metsurit tuotiin jatkamaan aarniometsän hakkuuta. Metsähallitus osaa!

Miksi?

Issakan vanhojen metsien suojelualue on malliesimerkki epäonnistuneesta vanhojen metsien suojelurajauksesta. Ekologiset periaatteet on suojelualuetta muodostettaessa lyöty täysin laimin.

Issakka ympäristöineen on tyypillinen esimerkki puutteellisesti suojellusta valtionmaiden luontokokonaisuudesta Itä-Suomessa. Metsähallituksen alue-ekologinen suunnittelu ei ole turvannut niiden alueiden luontoarvoja, jotka jätettiin pois vanhojen metsien suojeluohjelmasta ja Natura-ohjelmasta. Lisätietoja Naturasta //// >>> lisää alue-ekologisen suunnittelun ongelmista

Alue on WWF:n Hot Spot-kohde ja kuuluu suomalaisten luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaana pitämiiin vanhan metsän alueisiin koodilla 114B. Suomalaisjärjestöt vaativat tammikuussa 1998 Metsähallitukselle luovutettujen karttojen hakkuiden jäädyttämistä. >>>lisätietoja ns. järjestökartoista

Epäonnistunut alue-ekologinen suunnitelma

Alueelle on valmistunut alue-ekologinen suunnitelma, jonka mukaan myöhemmin on tehty hakkuusuunnitelma. Issakan suojelualueseen rajoittuu pohjoisessa, koillisessa, lännessä ja idässä vanhoja metsiä ja puustoisia ojittamattomia soita.

Talouskäyttöön jätettyjen metsien laatu on samanlaista kuin suojelualueella.

Tervalammen alueen n. 12 hehtaarin avohakkuuleimikko sijoittuu suojelualueen pohjoispuolelle. Tervalammen metsät ovat vanhoja luonnontilaisen kaltaisia metsiä.

Muodoltaan avohakattavat metsät ovat laajahkon suo- ja korpialueen keskellä sijaitsevia n. 50 metriä kapeita ja 200-700 metriä pitkiä kuusivaltaisia, osittain korpisia kankaita.

Hakkuut tehdään talvitieltä käsin. Tie alueelle on vedetty luonnontilaisen puron ylitse. Puroon rajoittuu kolme avohakkuulohkoa.

Laitos rikkoo omia ohjeitaan

Avohakkuiden keskelle jää alue-ekologisen suunnitelman ekologinen käytävä. Käytäväkuvio on alle 60 metriä leveä. Sen molemmin puolin tehdään avohakkuu, vaikka Metsähallituksen oma alue-ekologisen suunnittelun ohje sanookin, ettei käytävämetsien molemmin puolin tehdä yhtäaikaisia uudistushakkuita. Käytävä on liian kapea, jotta se avohakkuiden ja soiden keskelle jäädessään voisi säilyttää kostean ja tasaisen pienilmaston.

Hakkuusta vastaavat Metsähallituksen Kainuun metsätalouden aluejohtaja Veikko Hiltunen, puh. 020564 6215 sekä laitoksen toimitusjohtaja Jan Heino, puh. 020564 4201

Hakkuiden suunnittelu ja vastuu paikallistasolla: tiimiesimies Mikko Heikkinen, puh. 020564 6315, 0400-295 484

 

Hakkuiden uhkaamat metsät Kuhmossa vuonna 2000 / Järjestökartat-pääsivu / Elimyssalon lähimetsien hakkuut vuosina 1999-2000 / Talvella 1999 Kuhmossa hakatut metsät

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle