Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Metsähallitus lopetti Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojelun kesken kesällä 2005

-> RAPORTTI Metsä-Lapin suojelemattomat metsäerämaat

-> Mielipidekirjoitus 23.6.05 Metsiensuojelu eteni, mutta paljonko?

Metsähallitus ilmoitti 13.6.05 lopettavansa ns. dialogiprosessin, jota se on käynyt vuodesta 2003 saakka Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF:n kanssa. Prosessissa koetettiin hakea yhteisymmärrystä valtion omistamien, suojelemattomien vanhojen metsien suojelusta Pohjois-Suomessa. Metsähallitus kuitenkin päätti yllättäen ja yksipuolisesti lopettaa hyvin edenneen prosessin kesken. Luonnonsuojelujärjestöt ihmettelevät liikelaitoksen päätöstä.

Dialogiprosessissa oli mukana yli 400 mahdollisesti luonnonsuojelullisesti arvokasta, pohjoissuomalaista vanhan metsän kohdetta, joilla metsämaata on yhteensä noin 180 000 hehtaaria. Ylä-Lappi ei kuulunut tähän dialogiprosessiin. Neuvotteluiden taustalla oli suojelujärjestöjen tyytymättömyys Pohjois-Suomen metsien suojelutilanteeseen: esimerkiksi Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojeluohjelmasta jäi taloudellista syistä pois laajoja, suojelullisesti arvokkaita metsäalueita.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan dialogin tuloksena suojellaan yli 100 000 hehtaaria metsiä ja niihin liittyviä soita ja metsäisiä alueita Lapin ja Oulun lääneissä. Näistä vain murto-osa on kuitenkin kokonaan uusia suojelumetsiä. Metsämaata alueesta on noin puolet (55 000 hehtaaria), joista noin huomattava osa oli jo entuudestaan käyttörajoitusten piirissä. Tarkkaa tietoa siitä, missä nämä 55 000 suojeltua hehtaaria sijaitsevat Metsähallitus ei ole kertonut. Suojelun työllisyysvaikutuksia onkin vaikea arvioida.

Monet kaikkein arvokkaimmista kohteista jäivät prosessissa kokonaan päättämättä. Esimerkkejä tällaisista alueista ovat Sodankylän Peurakaira ja Kittilän pohjoisosien erämaat. Suojelematta jää useita kohteita, joiden Metsähallituskin on todennut olevan luonnontilaisia. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan metsänhakkuut Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan metsäkeskusten alueella kasvoivat viime vuonna uuteen ennätykseen (8,6 miljoonaa kuutiometriä). Seitsemässä vuodessa hakkuiden määrä on noussut 1,85 miljoonaa kuutiometriä.

Näille sivuille on koottu näiden kasvavien hakkuiden nyt uhkaamia luonnonsuojelullisesti arvokkaita vanhoja metsiä, joista osa on täysin kirveenkoskemattomia. Vanhojen, luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkaaminen on edelleen väärin.

-> Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 13.6.05 Metsähallitus lopetti vanhojen metsien dialogiprosessin yksipuolisella päätöksellä
-> Greenpeacen tiedote 13.6.05 Metsähallitus johtaa harhaan tiedotteellaan Pohjois-Suomen metsistä
-> WWF:in tiedote 17.6.05 Pohjois-Suomen suojeluneuvotteluja olisi pitänyt jatkaa sovitulla tavalla


Lisää uhanalaisiksi jääneiden kohteiden kuvia ja kuvauksia Greenpeacen sivuilla:

Suomussalmi
-> Näljängän metsiä, Suomussalmi

Savukoski
-> Rautakurunselkä
-> Pihtijoki
-> Rautavuotso

Sodankylä
-> Peuranpistämä

Salla
-> Ruuhitunturi

Luonnonsuojelullisesti arvokkaita vanhoja metsiä jäi hakkuisiin Kuhmosta Kittilään:

-> Suomussalmi

-> Pudasjärvi

-> Taivalkoski

-> Kuusamo

-> Sodankylä

-> Kittilä

-> Salla

Suomussalmen Malahvia.(c) Luonto-Liitto



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]