Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

Laki sanoo...

Vastuu ympäristöstä
Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.
(Perustuslaki 731/1999, 20 §)

Luonnonsuojelulain tavoite
Tämän lain tavoitteena on:
1) luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen;
2) luonnonkauneuden ja maisema-arvojen vaaliminen;
3) luonnonvarojen ja luonnonympäristön kestävän käytön tukeminen;
4) luonnontuntemuksen ja yleisen luonnonharrastuksen lisääminen; sekä
5) luonnontutkimuksen edistäminen.
(Luonnonsuojelulaki 1096/1996, 1 §)

Suotuisa suojelutaso
Edellä 1 §:ssä tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi luonnonsuojelussa on tähdättävä maamme luontotyyppien ja luonnonvaraisten eliölajien suotuisan suojelutason saavuttamiseen ja säilyttämiseen.
Luontotyypin suojelutaso on suotuisa, kun sen luontainen levinneisyys ja kokonaisala riittävät turvaamaan luontotyypin säilymisen ja sen ekosysteemin rakenteen ja toimivuuden pitkällä aikavälillä sekä luontotyypille luonteenomaisten eliölajien suojelutaso on suotuisa.
Eliölajin suojelutaso on suotuisa, kun laji pystyy pitkällä aikavälillä säilymään elinvoimaisena luontaisissa elinympäristöissään.
(Luonnonsuojelulaki 1096/1996, 5§)

Monimuotoisuuden säilyttäminen ja erityisen tärkeät elinympäristöt
Metsiä tulee hoitaa ja käyttää siten, että yleiset edellytykset metsien biologiselle monimuotoisuudelle ominaisten elinympäristöjen säilymiselle turvataan.
[...]
(Metsälaki 1093/1996, 10 §)

Metsähallituksen tehtävät
Metsähallitus hoitaa, käyttää ja suojelee kestävästi sekä tuloksellisesti hallinnassaan olevia luonnonvaroja ja muuta omaisuutta. [...] Biologisen monimuotoisuuden suojelu ja tarkoituksenmukainen lisääminen tulee luonnonvarojen kestävän hoidon ja käytön olennaisena osana ottaa riittävästi huomioon yhdessä metsien hoidolle, käytölle ja suojelulle asetettujen muiden tavoitteiden kanssa. [...]
(Laki Metsähallituksesta 1169/1993, 2 §)

Sananvapaus ja julkisuus
Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. [...]
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.
(Perustuslaki 731/1999, 12 §)

Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus
Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. [...]
(Perustuslaki 731/1999, 13 §)

Metsän hakkuun estäminen
Joka tarkoituksenaan häiritä tämän lain mukaisesti suoritettavaa metsän hakkuuta oikeudettomasti oleskelee hakkuun käynnissä ollessa sen välittömässä vaikutuspiirissä siten, että hän estää hakkuun, on tuomittava, jollei muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, metsän hakkuun estämisestä sakkoon.
(Metsälaki 1093/1996, 18 a §)

-> Linkki Suomen lainsäädäntö

-> Linkki EU:n luontodirektiivi

-> Linkki EU:n lintudirektiivi

Putkassa. Patja ja kaikki!

Luonnonsuojelullisesti arvokkaan, suojelemattoman metsän hakkaaminen ei ole rikos. Hakkuun estäminen on.

Ihan oikeaa vessapaperiakin!

Totuus on täällä sisällä eikä sitä saa millään ulos!



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]