Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto ja Greenpeace 8.10.08

Metsähallituksen hakkuusuunnitelmia korjattiin luontoystävällisemmiksi Jämsässä

Greenpeacen ja Luonto-Liiton aktivistit vaihtoivat tänään Jämsän metsissä Metsähallituksen hakkuiden rajoja osoittavia punaisia nauhoja sinisiin. Sinisillä nauhoilla merkitään normaalisti hakkuutyömailla säästettävät puut ja alueet. Metsähallitus suunnittelee avohakkuita Jämsän Väärä-Väihin suojelualueen ympäristössä Liesvuorella ja Vatajinkankaalla.

Avohakkuiden uhkaamat alueet kuuluvat ympäristöjärjestöjen kesäkuussa julkaisemaan laajaan karttaesitykseen Etelä-Suomen metsien tärkeistä suojelukohteista. Osa suunnitelluista hakkuualueista täyttää Keski-Suomen ympäristökeskuksen mukaan Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelma Metson viralliset kriteerit.

- Metsähallitukselta on vastuutonta hakata Etelä-Suomessa laadukkaita, jopa viralliset Metso-kriteerit täyttäviä metsiä - ja vielä aivan olemassa olevan suojelualueen vieressä. Hakkuut ovat selvässä ristiriidassa Metsähallitukselle Metso-ohjelmassa annettujen velvoitteiden kanssa. Ekologisen tietämyksen mukaan olisi erityisen tärkeää ja tehokasta suojella Etelä-Suomen metsiä nimenomaan nykyisiä liian pieniä suojelualueita laajentaen. Metso-ohjelmassa nykyisten suojelualueiden laajentaminen on annettu nimenomaisesti Metsähallituksen tehtäväksi, sanoo Greenpeacen metsäkampanjavastaava Sini Harkki.

Greenpeacen ja Luonto-Liiton vapaaehtoiset korjaavat tänään Metso-ohjelman vaatimusten vastaisesti rajattuja avohakkuusuunnitelmia. Järjestöt toivovat, että tempaus saisi valtion metsien hoitajan luopumaan selvästi Metsähallitukselle annettujen tehtävien vastaisista hakkuista.

Mielenilmauksella järjestöt haluavat myös kiinnittää huomiota Metsähallituksen kestämättömän korkeaan tulostavoitteeseen. Laitoksen tulostavoite on viritetty niin äärimmilleen, ettei Etelä-Suomen metsiensuojelulle asetettuja tavoitteita pystytä täyttämään valtion metsissä.

- Toivomme, että eduskunta ottaa ensi vuoden budjettia suunnitellessaan huomioon valtiolle kuuluvan vastuun Etelä-Suomen metsien suojelusta. Yksityismaiden suojeluun varatut Metso-määrärahat ovat täysin riittämättömiä edes valtioneuvoston hyväksymän suojelun toteuttamiseksi, joka sekin nostaisi Etelä-Suomen metsiensuojelun tasoa vain noin kahteen prosenttiin 2016 mennessä. Metsähallituksen tulostavoitetta ei saa asettaa niin korkeaksi, ettei Metso-kriteerit kirkkaasti täyttäviä metsiä kuten Liesvuoren alue voida suojella, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Viimeksi luonnonsuojelijat poistivat Metsähallituksen hakkuumerkintöjä Juupajoella ja Virroilla huhtikuussa. Nämä suojelullisesti arvokkaat metsät ovat muun muassa uhanalaisen kuukkelin ja pohjantikan harvinaisia elinalueita.

Lisätietoja:

  • Sini Harkki, metsäkampanjavastaava, Greenpeace, p. 050 582 1107 (Jämsässä)
  • Risto Mustonen, metsävastaava, Luonto-Liitto, p. 0400 687 856
  • Satu Pitkänen, tiedottaja, Greenpeace, p. 050 5461 789 (kuvia saatavilla puolen päivän jälkeen)



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]