Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto 29.7.08

Puun myyntiveron kevennys on kestämätöntä yhteiskuntapolitiikkaa

Luonto-Liitto pitää hallituksen viime viikolla julkistamaa päätöstä puunmyynnin veronkevennyksestä ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestämättömänä.

Verohelpotus lisää väistämättä luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuita Etelä-Suomessa, jossa metsäluonnon tila on jo ennestään luvattoman huono. Hallitus näyttää unohtaneen tyystin keväällä linjatut Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO:n velvoitteet. Ohjelman tavoitteeksi kirjattu metsäluonnon hyvä tila vuonna 2016 on kasvavien hakkuiden vuoksi mahdotonta saavuttaa.

Luonto-Liiton mielestä hallituksen pitäisi kannustaa metsänomistajia myymään arvometsiään suojeluun – onhan se hakkuutakin kannattavampaa. Luonto-Liiton mielestä hallituksen päätös osoittaa sekä piittaamattomuutta luontoarvoista että ymmärtämättömyyttä yhteiskunnan moniarvoistumista kohtaan.

- Enää ei eletä 1970-luvulla. Jo kolmasosa metsänomistajista arvostaa metsien virkistys- ja luontoarvoja enemmän kuin pelkkää puuntuotantoa. Samaa valveutuneisuutta pitää voida odottaa myös 2000-luvun poliitikoilta, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Erityisesti Luonto-Liittoa tuohduttaa hallituksen ja metsäsektorin edustajien viime päivien ala-arvoinen puhe hakkuiden lisäämisestä isänmaallisena toimintana.

- Voiton perässä juokseva kansainvälinen metsäteollisuus ei tunne isänmaata. Suomalaisuus sen sijaan on rakennettu pitkälti luonnonkauneuden ihannoimiselle. Hallituksen veropäätös ja ontto retoriikka vaarantavat kulttuurisen perintömme, elinvoimaisen metsäluonnon, muistuttaa Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Mauno Särkkä.

Lisätietoja:

  • Mauno Särkkä, metsäryhmän puheenjohtaja, mauno.sarkka@luontoliitto.fi, 040 726 8424
  • Risto Mustonen, metsävastaava, risto.mustonen@luontoliitto.fi, p. 0400 687 856



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]