Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto 27.6.08

Metsänomistajille kerrottava myös suojelun kannattavuudesta

Luonto-Liitto vaatii alueellisia metsäkeskuksia kertomaan metsänomistajille suojelumahdollisuuksista sekä metsiensuojelun taloudellisesta kannattavuudesta nykyistä aktiivisemmin. Metsäkeskukset ovat vastikään ilmoittaneet, että niiden neuvontatyössä päätavoitteet ovat jatkossa metsänomistajien kannustaminen metsänhoitotöihin ja metsien hakkuumahdollisuuksista kertominen. Tällainen painotus ei huomioi metsänomistajien etuja, ja on valtioneuvoston hyväksymän Kansallisen metsäohjelman vastainen.

- Kansalliseen metsäohjelmaan sisältyvässä METSO-päätöksessä edellytetään, että metsien monimuotoisuutta koskevan neuvonnan on oltava tasapainoinen osa kaikkea metsäneuvontaa. Metsäkeskukset ovat valtion organisaatio, eivätkä siten saa lähteä edistämään yksipuolisesti vain hakkuumääriä koskevia osia kansallisesta metsäohjelmasta, kuten nyt on tapahtumassa, toteaa metsätalousinsinööri Jyri Mikkola Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Luonto-Liiton mielestä metsänomistajan perusoikeuksiin kuuluu saada tietää, että hän voi saada luontoarvoja sisältävästä metsästään saman tai jopa paremman taloudellisen tuoton suojelualueena kuin aukeaksi hakattuna.

Kun metsänomistajan maille perustetaan yksityinen suojelualue, korvaussumma on hänelle verovapaata, ja omistusoikeus metsään säilyy. Suojelukaupasta metsänomistaja voi tällöin saada suunnilleen saman hinnan kuin hakkuutulo verojen jälkeen. Suojeltaessa säästytään myös hakkuiden jälkeisiltä metsänuudistamiskustannuksilta, jotka ovat usein tuhannen euron luokkaa hehtaarilla.

Kaikkein kannattavin kauppamuoto on myynti suojelualueeksi valtiolle, koska silloin hinta on normaalin tilakaupan mukainen, mutta luovutusvoiton vero vain kolmasosa tavallisen tilakaupan vastaavasta verosta. Rahallinen korvaus suojelusta voi näin olla jopa 10 % suurempi kuin puun myynnistä saatava tulo.

Luonto-Liitto vaatii, että metsäkeskusten toimintalinjausta pitää monipuolistaa välittömästi. Päävastuu tästä on metsäkeskusten toimintaa ohjaavalla maa- ja metsätalousministeriöllä.

- Ongelmana on se, että metsäkeskusten toimihenkilöiltä kyllä löytyisi halukkuutta antaa monipuolista ja puolueetonta metsäneuvontaa, mutta metsäkeskusten toimintaa linjaavilta patavanhoillisilta johtokunnilta ei monimuotoisuusasioille juuri ymmärrystä heru, Mikkola toteaa.

Lisätietoja:

  • Jyri Mikkola, Luonto-Liiton metsäryhmä, p. 0400 372 433
  • Risto Mustonen, metsävastaava, Luonto-Liitto, p. 0400 687 856



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]