Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liiton metsäryhmä tiedottaa 30.11.07

Älä osta Nesteen palmuöljydieseliä
- Tänään vietetään Älä osta mitään -päivää

Neste Oil on tänään ilmoittanut rakentavansa biodiesel-tehtaan Singaporeen. Tehdas tulee käyttämään raaka-aineenaan palmuöljyä. Luonto-Liiton metsäryhmä kehottaa kuluttajia ja jälleenmyyjiä olemaan ostamatta Nesteen NExBTL-palmuöljydieseliä, sillä palmuöljyviljelmien vuoksi tuhotaan sademetsiä.

Neste kertoo tulevansa käyttämään tehtaallaan RSPO-sertifioitua palmuöljyä. Ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet RSPO:ta ja palmuöljyn käyttöä jo pitkään. Myös Luonto-Liiton metsäryhmän mielestä palmuöljy on ongelmallinen raaka-aine eikä sen sertifiointi poista siihen liittyviä ongelmia.

Suurin ongelma palmuöljyyn liittyen on sen kysynnän kasvu ja sen myötä viljelmien määrän kasvu. Tästä seuraa väistämättä sademetsien raivausta uusien palmuöljyviljelmien tieltä.
- Sertifioitua tai ei, palmuöljyn kulutuksen kasvu johtaa sademetsätuhoon, toteaa Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Annina Käppi.

Tällä hetkellä RSPO-sertifioitua palmuöljyä ei ole markkinoilla, koska sertifiointijärjestelmääkään ei ole valmiina. Jahka järjestelmä saadaan aikaiseksi, on toinen asia, noudattavatko sertifioidut tilat oikeasti kriteerejä. Myös kriteeriehdotuksissa on aukkoja. Merkittäviä ongelmia tulee myös siitä, että mikäli sertifiointi toteutetaan vain osalle yhtiön maita, voi yhtiö jatkaa sademetsäraivauksia toisilla, sertifioimattomilla tiluksillaan.
- Aina löytyy ostajia sertifioimattomalle palmuöljylle, Käppi pahoittelee.

- On käsittämätöntä, että Neste suunnittelee uutta, palmuöljyä käyttävää tehdasta Singaporeen, kun sen pitäisi päinvastoin luopua palmuöljyn käytöstä myös Porvoon-tehtaallaan, hämmästelee Käppi.

Lisätietoja:

  • Annina Käppi, Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja, annina.kappi(@)luontoliitto.fi



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]