Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Maan ystävät, Greenpeace ja Kuluttajaliitto 11.5.07

Puutarhahuonekaluissa myydään edelleen sademetsäpuuta

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Greenpeace ja Kuluttajaliitto ovat kevään 2007 aikana tehneet selvityksen trooppisen puun käytöstä kesäkalusteissa. Selvitys osoittaa, että Suomessa myydään edelleen sademetsäpuuta sisältäviä puutarhahuonekaluja. Näiden tuotteiden puu tulee uhanalaisista sademetsistä ja maista, joissa laittomat hakkuut ovat yleisiä.

Selvitys osoitti selviä eroja kauppojen valikoimissa ja suhtautumisessa sademetsäystävällisiin tuotteisiin. Kaupat jaoteltiin selvityksessä kolmeen luokkaan niiden myymien kesäkalusteiden ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden mukaan. Luokitus auttaa samalla kuluttajaa vastuullisten kesäkalustekaupan valinnassa. Parhaaseen sademetsäystävälliseen vihreään luokkaan pääsi tänä vuonna neljä kauppaa. Näiden koko kesäkalustevalikoima oli FSC-sertifioitua viljeltyä puuta (Sotka, Prisma, Multasormi) tai kotimaisesta puusta valmistettua (Kalustekauppa.com). Suurin osa liikkeistä on edelleen keltaisessa tai punaisessa luokassa.

Vuonna 2006 tehdyn vastaavan selvityksen jälkeen useat kauppiaat (Stockmann, Asko, Rautakesko ja Anttila) ovat luopuneet sademetsäpuun hankinnasta. Näissä liikkeissä saattaa kuitenkin vielä olla myynnissä edellisvuosien sademetsäpuusta valmistettuja malleja.

Vihreään luokkaan päässeet kaupat myyvät eurooppalaisia puulajeja tai FSC-sertifioitua trooppista puuta. Kuluttajalle eurooppalaiset puulajit ovat eettisesti paras valinta (mm. mänty, robinia). Lähellä tuotetun puun ympäristövaikutuksia on helpoin valvoa. FSC-sertifioitu tuote on tropiikin puutuotteista kestävin vaihtoehto. Keltaiseen luokkaan päätyivät kaupat, jotka myyvät FSC-sertifioimatonta, mutta viljeltyä trooppista puuta. Tropiikin viljelymetsistä tuleva puu on sademetsäpuuta parempi vaihtoehto, mutta senkin tuotantoon liittyy usein merkittäviä ongelmia. Punaisen luokan kaupat (mm. Suomi-Soffa ja Koti-idea) myyvät sademetsäpuusta tehtyjä tuotteita tai kieltäytyvät antamasta tietoja tuotteistaan. Suurimmat ekologiset ja sosiaaliset ongelmat liittyvät sademetsäpuuhun, ja sen käyttöä tulisi välttää. Juuri sademetsäpuu on tavallisimmin myös laittomasti hakattua.

Tyypillisiä Suomessa myytäviä sademetsien puulajeja ovat Kaakkois-Aasiassa hakattavat balau, kapur, keruing, meranti ja nyatoh. Nämä puulajit ovat suurelta osin uhanalaisia – esimerkiksi balau-puulajeista 70 % on luokiteltu uhanalaisiksi. Lisäksi Kaakkois-Aasian sademetsähakkuista valtaosa on laittomia. Kaakkois-Aasian metsätaloudesta saatavien tietojen perusteella on syytä olettaa, että laittomasti hakattua puuta on käytetty myös Suomessa myytävissä tuotteissa.

Suomessa parhaillaan vieraileva indonesialaisen Jikalahari-metsiensuojelujärjestön edustaja Dede Kunaifi vetoaa suomalaisiin kuluttajiin, jotta nämä jättäisivät sademetsätuotteet kaupan hyllylle:
- Kotisaareni Sumatran metsät katovat ryöstöhakkuissa. Puun vienti ja salakuljetus ulkomaille vievät Indonesian metsät tuhoon. Emme pysty hillitsemään hakkuita ilman selvää viestiä markkinoilta.

Kesäkalusteselvitys pohjautuu kauppiaille lähetettyyn kyselyyn, tuotekuvastoihin ja pistokokeisiin kaupoissa. Selvityksen tarkoitus on auttaa kuluttajaa tekemään sademetsien kannalta vastuullisia valintoja. Myös punaisen ja keltaisen luokan liikkeistä voi löytää sademetsäystävällisiä tuotteita, mutta oikean valinnan teko vaatii tietoa puulajeista ja puun alkuperästä. Selvitys koskee ainoastaan kesäkalustevalikoimia. Vihreän luokan liikkeissäkin voi siten olla myynnissä sademetsäpuuta jossakin toisessa tuoteryhmässä.

Koko selvitys osoitteessa: www.sademetsa.fi/2007/

Lisätiedot:

  • Kaisa Murdoch, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 522 52 74, kaisa.murdoch(@)sll.fi
  • Juha Beurling, Kuluttajaliitto, puh. 040 534 5945, juha.beurling(@)kuluttajaliitto.fi
  • Otto Miettinen, Maan ystävät, puh. 050 551 4026, otto.miettinen(@)maanystavat.fi
  • Dede Kunaifi, Jikalahari (Indonesia), tavoitettavissa Otto Miettisen kautta
  • Sini Harkki, Greenpeace, puh. 050 582 1107
  • Mikael Sjövall, Greenpeace (myös ruotsiksi), puh. 050 369 6202
  • Annina Käppi, Luonto-Liitto, puh. 050 5514 024





[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]