Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto & Greenpeace 22.2.07

Vanhoista metsistä löytyi tieteelle uusia eliölajeja

Ympäristöjärjestöt muistuttavat metsäluonnon kiireellisestä suojelun tarpeesta

Ympäristöjärjestöjen tutkimuksissa alkuvuonna on todettu Metsähallituksen hakanneen suojelullisesti huippuarvokkaita alueita Pohjois- ja Etelä-Suomessa. Valtion liikelaitos Metsähallitus on jatkanut hakkuita huolimatta kaksi viikkoa sitten julkaistusta tutkijoiden vetoomuksesta, jossa toivottiin sekä pohjoisten luonnonmetsien hakkuiden lopettamista että Etelä-Suomen metsien suojelun täydentämistä luonnontilaisimpina säilyneillä kohteilla.

Greenpeacen ja Luonto-Liiton tiedotustilaisuudessa tänään kerrottiin hakkuutietojen lisäksi uusia tutkimustuloksia Suomen vanhoissa metsissä esiintyvistä eliölajeista. Helsingin kasvimuseossa on määritetty kaksi uutta tieteelle aiemmin tuntematonta sienilajia. Lajit löydettiin Metsähallituksen talousmetsinä pitämiltä aarniometsäalueilta Suomussalmelta, Savukoskelta ja Sodankylästä.

- Tieteelle uusia lajeja ei löydy vain tropiikista. Aiemmin tuntemattomien lajien löytyminen Suomesta kertoo luonnonmetsien tärkeydestä monimuotoisuuden suojelulle. Löydöt osoittavat, että myös meillä aarniometsien hakkuissa voidaan menettää ainutlaatuisia luontoarvoja, sanoo lajit löytänyt ja määrittänyt tutkija Otto Miettinen.

Metsähallitus ja sen hakkaamaa puuta käyttävä metsäyhtiö Stora Enso ovat viime aikoina tiedottaneet asiakkailleen Euroopassa, etteivät vanhojen metsien hakkuut uhkaa yhdenkään eliölajin esiintymistä.

77 eturivin suomalaistutkijaa vetosi 7.2. maa- ja metsätalousministeriin Pohjois-Suomen luonnontilaisten metsien hakkuiden lopettamiseksi ja Etelä-Suomen metsien suojeluverkon täydentämiseksi. Helsingin yliopiston sivuilla julkaistun tutkijoiden avoimen kirjeen mukaan "…luonnontilaisten metsien hakkaaminen aiheuttaa pysyvän elinympäristömuutoksen ja hävittää tärkeän osan kansallisperintöämme sekä lajistollista ja geneettistä monimuotoisuutta."

Metsähallitus on alkuvuonna hakannut ja suunnitellut hakkuita useilla suojelun kannalta tärkeillä alueilla. Näitä ovat esimerkiksi uhanalaiselta lajistoltaan kansallispuistojen veroinen Kivimäensalon alue Etelä-Savossa sekä uhanalaisen kuukkelin pesimäalueet Pirkanmaalla. Metsä-Lapissa hakkuut ovat meneillään Pokka-Puljun luonnontilaisissa metsissä Kittilässä.


Lisätiedot:

  • Metsävastaava Matti Liimatainen, Greenpeace, 0400 346 329
  • Metsävastaava Risto Mustonen, Luonto-Liitto, 0400 687 856
  • Uudet lajit: tutkija Otto Miettinen, 050 551 4026

-> Lisätietoja ja kartta Kivimäensalon luontoarvoista
-> Lisätietoja ja karttoja Metsä-Lapista





[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]