Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto 18.12.2006

Suomi viisveisaa kansainvälisistä ympäristösopimuksista

Metsähallituksen tulostavoitetta alennettava luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi


EU:n ympäristöministerit neuvottelevat tänään Brysselissä Jan-Erik Enestamin johdolla luonnon monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttämisestä. Luonto-Liitto ihmettelee Suomen ristiriitaista viestiä asiassa, sillä samaan aikaan luonnoltaan arvokkaita valtionmetsiä hakataan ja Metsähallituksen tulostavoitetta ollaan nostamassa.

- Kun ministerit Brysselissä pohtivat keinoja monimuotoisuuden säilyttämiseksi, heikentää valtion liikelaitos Metsähallitus hakkuillaan luontoarvoja ympäri Suomen, hämmästelee Luonto-Liiton metsäryhmän varapuheenjohtaja Risto Mustonen.
- Onko kaksinaamaisuus ja alkuperäisluonnon tärveleminen se esimerkki, jonka EU:n puheenjohtajamaa haluaa muille maille antaa?

Metsähallitus on viime viikkoina hakannut valtion omistamia ikimetsäerämaita Savukoskella ja laitoksella on hakkuusuunnitelmia muuallakin Metsä-Lapin erämaissa. Myös Etelä-Suomessa monet luonnon monimuotoisuudelle tärkeät valtion metsäkohteet ovat uhattuina tai jo hakattu. Näitä ovat mm. Etelä-Suomessa uhanalaisen kuukkelin viimeiset elinalueet Pirkanmaalla sekä lukuisat suojelualueiden lähimetsät.

Budjettiesitys vuodelle 2007 nostaisi entisestään Metsähallituksen tulos- ja tuloutustavoitteita. Suuret tulostavoitteet johtavat Metsähallituksen hakkuiden kasvamiseen, mikä vaarantaa metsäluontoa ja haittaa metsien monikäyttöä. Luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuusuunnitelmia on toistuvasti perusteltu korkealla tulostavoitteella. Jos haitalliset hakkuut jollain alueella lopetettaisiinkin, ylimitoitettu tulostavoite siirtää hakkuut toisaalle, usein muille kyseenalaisille kohteille.

Suomea sitovat luonnon monimuotoisuuden suojeluun useat kansainväliset sopimukset. Suomi on sitoutunut mm. suojelemaan laajemmat luonnonalueet tai uhanalaiset alueet sekä pysäyttämään monimuotoisuuden vähenemisen vuoteen 2010 mennessä.

- Minkä takia Suomi allekirjoittaa sopimuksia, jos ei ole pienintäkään aikomusta toimia niiden mukaisesti? jatkaa Mustonen.
- Jos Suomi olisi tosissaan näiden YK:n ja EU:n sopimusten kanssa, Metsähallituksen tulostavoitteita ei aina vain kasvatettaisi, vaan päinvastoin alennettaisiin tasolle, joka mahdollistaisi luontoarvojen todellisen huomioimisen.

Eduskunta käsittelee maa- ja metsätalousministeriön (MMM) ensi vuoden määrärahoja huomisessa istunnossaan. Metsähallituksen metsätalouden tulosalue kuuluu MMM:n alaisuuteen.


Lisätiedot:
  • Risto Mustonen, Luonto-Liitto, p. 0400 687 856
-> Metsä-Lapin erämaat -raportti, tarkat kartat ja runsas valokuva-aineisto:
www.forestinfo.fi/metsalappi




[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]