Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto, Greenpeace & Suomen luonnonsuojeluliitto
TIEDOTE 12.12.2006

Maailmanlaajuisesti uhanalaisten elinympäristöjen tuhoaminen käynnissä Suomessa

Metsähallitus on aloittanut laajat hakkuut luonnontilaisissa ikimetsissä Metsä-Lapissa. Alueet on todettu maastoselvitysten perusteella laaditussa ympäristöjärjestöjen raportissa erityisen arvokkaiksi luonnon monimuotoisuudelle ja monikäytölle.

Metsähallitus ja WWF kertoivat 22.2.2006 kyseisistä Metsä-Lapin luonnontilaisista vanhoista metsistä, että "Metsähallitus selvittää suojeluverkon kattavuutta ja mahdollisia puutteita ennen toimenpiteiden suunnittelua niissä". Metsähallitus julkistaa selvityksensä tänään Rovaniemellä, mutta se on aloittanut laajat hakkuut alueilla paikallisten asukkaiden mukaan jo viikkoja sitten.

- Metsähallitus ja WWF lupasivat selvityksiä näillä alueilla ennen hakkuita. Kun hakkuut on aloitettu jopa ennen selvitysten julkistamista tai arviointia, on selvää että toimet on suunniteltukin jo ajat sitten, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Metsähallituksen toiminta on räikeässä ristiriidassa Suomen allekirjoittamien luonnon monimuotoisuuden suojelusopimusten kanssa. Laajojen luonnontilaisten alueiden säästäminen on yksi kansainvälisen luonnonsuojelupolitiikan prioriteeteista. YK:n biodiversiteettisopimuksen allekirjoittaneet valtiot, Suomi mukaan lukien, ovat biologista monimuotoisuutta koskevassa suojelualuetyöohjelmassa sitoutuneet suojelemaan tällaiset luonnonalueet.

- Luonnontilaiset ikimetsät, joita esimerkiksi Savukosken Isoselässä parhaillaan hakataan, ovat maailmanlaajuisesti uhanalaisia elinympäristöjä. On järkyttävää, että  valtion metsistä vastaava Metsähallitus tuhoaa tietoisesti uhanalaisten lajien elinalueita, kun Suomi on viimeksi syyskuussa 2006 sitoutunut pysäyttämään monimuotoisuuden vähenemisen allekirjoitamalla kansainvälisen Countdown 2010 -julistuksen, sanoo Olli Manninen Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Suomen luonnonsuojeluliiton, Greenpeacen ja Luonto-Liiton toukokuussa 2006 julkaiseman raportin mukaan Suomessa on säästynyt metsätalouskäytön ulkopuolella vielä laajoja, lähes täysin luonnontilaisia erämaisia alueita. Raportti esittelee kahdeksan valtion omistamaa aluetta Kittilässä, Sallassa, Sodankylässä ja Savukoskella. Raportti pohjautuu vuosina 2003-2005 tehtyihin maastoinventointeihin. Alueiden erityisarvoja ovat niiden lähes täydellinen luonnontila, yhtenäisyys ja erämaisuus. Alueiden luonnonsuojelullista ja tutkimuksellista arvoa kuvaa hyvin se, että selvityksissä niiltä löydettiin tuhansia uhanalaisten eliölajien esiintymiä.


Lisätiedot:
  • Olli Manninen, Luonto-Liitto, 050 594 0429
  • Matti Liimatainen, Greenpeace, 0400 346 329
  • Harri Hölttä, Suomen luonnonsuojeluliitto, 040 722 9224
-> Metsä-Lapin erämaat -raportti, tarkat kartat ja runsas valokuva-aineisto:
www.forestinfo.fi/metsalappi




[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]