Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liiton metsäryhmä tiedottaa 25.11.2005

VETOOMUS METSÄTEOLLISUUDELLE ÄLÄ OSTA MITÄÄN -PÄIVÄNÄ:

ÄLÄ OSTA PUUTA UHATUILTA LUONTOTYYPEILTÄ

Marraskuun viimeinen perjantaina - tänä vuonna tänään 25.11. - vietetään kansainvälistä Älä osta mitään -päivää. Teemapäivä haastaa ihmiset punnitsemaan jokapäiväisiä valintojaan, hallitsemaan ostoimpulssejaan ja muuttamaan käyttäytymistään pysyvästi ekologisemmaksi. Luonto-Liiton metsäryhmä toivoo päivän kunniaksi muutoksia metsäyhtiöiden puunostopolitiikkaan.

Luonto-Liiton metsäryhmä vetoaa suomalaiseen metsäteollisuuteen luontotyyppien suotuisan suojelutason saavuttamiseksi. Metsäryhmä esittää, etteivät metsäteollisuusyritykset enää ostaisi puuta luonnon monimuotoisuuden kannalta
tärkeiltä, uhatuilta luontotyypeiltä - niin tänään Älä osta mitään -päivänä kuin kaikkina muinakin päivinä.

Suomen luonnonsuojelulain mukaan luonnonsuojelussa on tähdättävä maamme luontotyyppien ja luonnonvaraisten eliölajien suotuisan suojelutason saavuttamiseen ja säilyttämiseen. Luontotyypin suojelutaso on suotuisa, kun sen luontainen levinneisyys ja kokonaisala riittävät turvaamaan luontotyypin säilymisen ja sen ekosysteemin rakenteen ja toimivuuden pitkällä aikavälillä sekä luontotyypille luonteenomaisten eliölajien suojelutaso on suotuisa.

Tärkeimpien metsäisten luontotyyppien kohdalla tähän tavoitteeseen on vielä pitkä matka. Harvinaisiksi käyneiden metsäisten luontotyyppien, kuten vanhojen metsien ja korpien, pinta-ala kutistuu edelleen.

- Metsätaloudessa turvataan lähinnä vain metsälaissa mainittujen "erityisen tärkeiden elinympäristöjen", eli tiettyjen luontotyyppien, ominaispiirteet. Suurin osa metsäisistä luontotyypeistä on vailla suojaa, muistuttaa Luonto-Liiton metsävastaava Juho Kytömäki.

Etelä Suomessa puutteita on kaikkien metsäisten luontotyyppien suojelussa. Etelä-Suomen suojelualueet ovat lisäksi pääosin varsin pieniä. Pohjois-Suomessa puutteet koskevat erityisesti tiettyjä suojelun katvealueita sekä runsaspuustoisimpia metsiä. Poikkeuksen muodostavat tunturikoivikot, joiden suojelutilanne on hyvä.

Metsäisten luontotyyppien suotuisa suojelutaso edellyttää vähintään kymmenen prosentin suojelua kultakin luontotyypiltä.

LISÄTIEDOT:

Juho Kytömäki, metsävastaava, p. 040 841 7501, juho.kytomaki@luontoliitto.fi
Annina Käppi, p. 050 551 4024, annina.kappi@luontoliitto.fi

http://www.luontoliitto.fi/metsa

http://www.luontoliitto.fi/bnd

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]