Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottavat 15.11.2005


Metsähallituksen toiminta vaarantaa Metso-ohjelman uskottavuuden

Luontojärjestöjen mielestä valtion metsäomaisuutta hallinnoiva Metsähallitus vaarantaa toiminnallaan Etelä-Suomen metsien suojeluun liittyvän Metso-ohjelman uskottavuuden. Metsähallituksen omavaltaisten ratkaisujen vuoksi lähivuosien hakkuut uhkaavat lukemattomia luonnnonsuojelullisesti arvokkaita metsiä eteläisissä maakunnissa.

Valtioneuvoston vuonna 2002 hyväksymä Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuusohjelma (Metso) edellytti Metsähallituksen selvittävän ja suojelevan hallinnoimillaan alueilla olevat arvokkaat metsät. Metsähallitus toteutti selvitykset vuosina 2003-2004 ja totesi niiden pohjalta arvokkaita kohteita löytyvän vain noin 5000 hehtaaria. Valtion talousmetsiä on Metso-alueella yli miljoona hehtaaria.

Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat kesällä 2005 tehneet pistokokeita noin sadalla valtion omistamalla metsäalueella Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Hämeen ja Keski-Suomen alueilla. Kartoituksissa on paljastunut, että Metsähallituksen omissa Metso-inventoinnissa on todettu arvokkaiksi vain pieni osa arvokkaista ja Metso-ohjelman kriteerit täyttävistä metsäalueista.

Ennallistamiskelpoiset korpimuuttumat ja valtion retkeilyalueet on ilmeisesti jätetty inventoimatta lähes kokonaan, vaikka näiden joukossa on paljon huomattavan arvokkaita kohteita.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on jätetty talouskäyttöön selkeitä vanhoja metsiä, joiden lahopuumäärät ovat moninkertaisia tavanomaisiin talousmetsiin verrattuna. Selkeästi Metso-kriteerit täyttäviä, suojelemattomia metsiä löytyi kaikilta muiltakin koealueilta. Nimenomaan lahopuustoisten kangasmetsien ja korpien osalta Metsähallituksen käyttämien kriteerien todettiin olleen Metso-kriteereistä poikkeavia ja liian tiukkoja. Tästä syystä Metso-ohjelman osana on suojeltu yksityismailla laadullisesti huonompia kohteita, kuin valtionmailla hakataan.

"Metso-ohjelmalla on innostettu yksityisiä maanomistajia metsien suojeluun ja onnistuttu muuttamaan suojeluilmapiiriä myönteisemmäksi. On surullista, että valtio ei lähde mukaan vaan Metsähallitus on muotoillut suojelukriteerit itselleen tiukemmiksi kuin yksityismailla käytetään", sanoo Juho Kytömäki, Luonto-Liiton metsävastaava.

Luontojärjestöt edellyttävät ympäristöministeriöltä ja maa- ja metsätalousministeriöltä uutta tehtävänantoa, jossa valtion talousmetsistä todellakin paikallistetaan ja suojellaan selkeästi arvokkaat kohteet. Lisäksi järjestöt edellyttävät, että Suomen ympäristökeskus tai joku muu puolueeton taho tutkii Metsähallituksen omissa kartoituksissa käytettyjen ratkaisujen ekologiset perusteet.

Valtion metsissä on huomattavia suojelumahdollisuuksia etenkin lahopuustoisissa kangasmetsissä ja korvissa. Valtion metsillä on tärkeä rooli Etelä-Suomen metsien suojelussa myös siksi, että ne sijoittuvat useiden nykyisellään liian pienten suojelualueiden ympärille.

LISÄTIEDOT:

Sini Harkki, metsäasiantuntija, Luonnonsuojeluliitto, p. 050 5821107, sini.harkki@sll.fi
Juho Kytömäki, metsävastaava, Luonto-Liitto, p. 040 841 7501, juho.kytomaki@luontoliitto.fi
Jyri Mikkola, suojeluasiantuntija, Luonto-Liitto, p. 0400 372 433

* Tiedotustilaisuudessa 15.11.2005 esitettyjä aineistoja täältä

http://www.luontoliitto.fi/metsa

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]