Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto 15.9.2005

Uhanalaiset metsälajit vetoavat Enestamiin 19.9.

Uhanalaiset metsien eliölajit vetoavat päättäjiin metsiensuojelutilanteen parantamiseksi Metsän Ääni -tempauksessa maanantaina 19.9. klo 14 alkaen. Mielenosoituskulkue lähtee Rautatientorilta ja saattaa metsiensuojelun puolesta puhuvan delegaation ympäristöministeriölle ministeri Enestamin puheille. Tapahtuman järjestää Luonto-Liitto yhdessä muiden järjestöjen kanssa.

Jokainen tempauksen osallistuja edustaa yhtä uhanalaista metsän eliölajia kantaen sen nimikylttiä. Kulkueessa elintilansa puolesta vetoavat ovat muun muassa pikkutikka, neidonkenkä, aarnimäihiäinen ja hitupihtisammal.
- Kutsumalla tämän kulkueen koolle halusin antaa äänen metsän eliöille, jotka muuten eivät pysty puolustamaan elinympäristöään, toteaa tempausta järjestänyt Piia Häkkinen.

Satojen suomalaisten metsän eliölajien tilanne on kriittinen. Uhanalaistumisen merkittävin syy on tehometsätalouden aiheuttama metsän ikärakenteen muutos ja lahopuun väheneminen.

Uhanalaisia metsien ja korpien eliölajeja on viimeisimmän arvioinnin mukaan 577 ja hävinneitä 66. Näiden lisäksi on yli 400 silmälläpidettävää lajia ja suuri joukko Etelä-Suomessa alueellisesti uhanalaiseksi luokiteltua lajia. Suurin osa lajeista tunnetaan kuitenkin niin huonosti, ettei niiden uhanalaisuudestakaan ole varmaa tietoa. Tämä nostaa arvion häviämisuhan alaisten eliöiden määrän reilusti yli tuhanteen.

Kuusi luonto- ja ympäristöjärjestöä luovutti 13.9. eduskunnalle kansalaisvetoomuksen eteläisen Suomen metsien suojelun edistämiseksi. Metsävetoomuksen on allekirjoittanut yli 100 000 suomalaista, ja mukana on nimiä kaikista Suomen kunnista.

Metsävetoomuskampanja esittää eduskunnalle, että Etelä-Suomen sekä Oulun ja Lapin läänien heikoimmin suojeltujen osien suojelumetsien määrä nostetaan viiteen prosenttiin vuoteen 2010 mennessä sekä pitkällä aikavälillä kymmeneen prosenttiin. Tällä alueella metsiä on nyt suojeltu vain kaksi sadasosaa metsäalasta.

Metsien lisäsuojeluvaatimukset perustuvat ekologisiin tutkimuksiin. Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisen tueksi esitetään myös luonnonmukaisempia metsänkäsittelytapoja talousmetsiin.

Suomen valtio on Euroopan unionin osana sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden vähenemisen vuoteen 2010 mennessä. Uhanalaisten lajien määrän arvioidaan kuitenkin edelleen kasvavan samaan vuoteen mennessä useissa elinympäristöissä, myös metsissä.

Lisätiedot:
Tempausvastaava Piia Häkkinen, 050 5525 660 (tempaus)
Luonto-Liiton metsävastaava Juho Kytömäki, 040 841 7501 (metsiensuojelu)

-> Kuvia kulkueesta 19.9.

-> Metsän Ääni -tempaus 19.9.

-> Metsävetoomus 2005

 

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]