Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto, Greenpeace, Maan ystävät, Suomen luonnonsuojeluliitto, BirdLife Suomi ja Natur och miljö tiedottavat 13.9.2005

Yli 100 000 suomalaista vetoaa metsien puolesta

Kuusi luonto- ja ympäristöjärjestöä luovutti 13.9.2005 eduskunnalle kansalaisvetoomuksen eteläisen Suomen metsien suojelun edistämiseksi. Metsävetoomuksen on allekirjoittanut yli 100 000 suomalaista. Allekirjoituksia on kaikista Suomen kunnista.

- Metsien suojelun lisäämisellä on kiire. Metsävetoomuksen yli 100 000 allekirjoitusta osoittavat, että metsien lisäsuojelulle on kansalaisten vahva tuki, toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen luonnonsuojeluliitosta sanoo.

Eduskunnalle luovutetun metsävetoomuksen teksti:

"Me allekirjoittaneet vaadimme, että Suomi nostaa Etelä-Suomen suojelumetsien sekä Oulun ja Lapin läänien heikoimmin suojeltujen osien suojelumetsien määrän viiteen prosenttiin vuoteen 2010 mennessä sekä pitkällä aikavälillä kymmeneen prosenttiin.

Suomen metsät ja metsämaisemat ovat köyhtyneet voimakkaan metsätalouden seurauksena tavalla, joka on vaikuttanut jokaisen suomalaisen luontokokemuksiin. Metsät ovat nuortuneet, niiden puusto on yksipuolistunut ja ennen tavallisetkin metsän lajit ovat harvinaistuneet.

Luonnonsuojelualueita tarvitaan lisää kiireellisesti, jotta luontaisen metsälajistomme monimuotoisuus säilyisi. Samalla taattaisiin, että luonnonmukaista metsämaisemaa kaipaaville ihmisille olisi tarjolla riittävästi edustavia metsiä kaikkialla Suomessa.

Maassamme tehdään vuosittain 1500 km2 avohakkuita. Vastapainoksi tarvitaan parempaa suojelua ja talousmetsien luonnonmukaisempaa metsänkäsittelyä.

Tällä hetkellä Etelä-Suomen sekä Lounais-Kainuun, Pohjanmaan ja Lounais-Lapin alueiden metsistä on suojeltu vain pari prosenttia.

Valtaosa tarvittavasta lisäsuojelusta on mahdollista toteuttaa valtion, metsäyhtiöiden ja kuntien metsien ennallistavan suojelun avulla. Suojelussa tulisi pyrkiä suurien kokonaisuuksien luomiseen. Laajoilla suojelualueilla on myös suurin virkistysarvo.

Yksityismetsien lisäsuojelu edellyttää eduskunnalta uutta rahoitusohjelmaa, jotta yksityiset metsänomistajat voisivat saada suojelusta korvauksen."

Metsävetoomuskampanjan järjestivät Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, BirdLife Suomi, Maan ystävät, Greenpeace ja Natur och Miljö.

Nimiä vetoomukseen kerättiin seitsemän kuukauden ajan. Valtaosa vetoomuksen yli 100 000 nimestä kerättiin vapaaehtoistyönä kaduilla ja yleisötapahtumissa. Vetoomusta kerättiin myös Internetissä.

Lisätietoja:
Marjo Kuisma, projektikoordinaattori, 050 593 0796
Olli Manninen, metsäryhmän puheenjohtaja, Luonto-Liitto, 050 594 0429
Sini Harkki, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, 050 582 1107
Marcus Walsh, BirdLife International, Euroopan metsäryhmä, 0400 513 410
Matti Liimatainen, metsävastaava, Greenpeace, 0400 346 329
Leo Stranius, kampanjavastaava, Maan ystävät, 040 754 7371
Bernt Nordman, verksamhetsledare, Natur och Miljö, 050 525 0348

Lisätietoa ja maksuttomia kuvia mediakäyttöön:
->
www.metsavetoomus.fi

 

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]