Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Tiedote 7.7.2005

Avohakkuut iso maisemahaitta

Luonto-Liiton metsäryhmä katsoo, että metsien maisemalliseen arvoon tulisi kiinnittää yhä enemmän huomiota metsienkäsittelyssä. Suomessa eletään parhaillaan lomamatkailun sesonkiaikaa. Luontomaisema on kuitenkin pahoin pirstoutunut, etenkin Etelä-Suomessa. Maisemaa rikkovat avohakkuiden ja nuorten taimikoiden runsaus.

- Hakkuuaukot eivät hivele matkailijan silmää, Metsävetoomuskampanjan koordinaattori Marjo Kuisma toteaa.
- Matkailuesitteissä tarjotaan usein kaunista luontoa. Päästäkseen näihin luontokohteisiin, kuten kansallispuistoihin, lomailija joutuu usein matkaamaan satojakin kilometrejä ohi hakattujen metsämaisemien, Kuisma jatkaa.

Hakkuiden runtelemasta maisemasta kärsivät myös lukemattomat kesämökkiläiset, jotka eivät useinkaan pysty itse vaikuttamaan siihen, millaista metsätaloutta heidän lähimaisemassaan harjoitetaan.

- Avohakkuut ovat suuri maisemahaitta. Ne tulisikin valtion, kuntien ja kaupunkien virkistysmetsissä saattaa luvanvaraisiksi, jolloin myös alueen asukkaita ja naapureita kuultaisiin asiassa, esittää suojeluasiantuntija Keijo Savola Luonto-Liitosta.

Esteettisesti kaunista ja eheää maisemaa tulisi vaalia, eikä esimerkiksi pirstoa sitä jatkuvilla avohakkuilla. Suomi on allekirjoittanut jo vuonna 2000 Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen, joka velvoittaa vaalimaan maisema-arvoja. Metsätalouden harjoittamisessa tämä ei ole toistaiseksi näkynyt millään tavalla.

Sopimuksen tavoitteena on maisemansuojelun ja -suunnittelun edistäminen. Maiseman katsotaan olevan tärkeä ihmisen hyvinvoinnille, kansalliselle identiteetille ja kulttuurille sekä luonnon toiminnalle. Maisema on luonnollisesti tärkeä myös matkailulle.

Kuuden luontojärjestön Metsävetoomuskampanjassa eteläisen Suomen metsien suojelun edistämiseksi korostetaan myös maisema-arvoja. Järjestöt keräävät kansalaisvetoomusta, jonka on tähän mennessä allekirjoittanut jo yli 57 000 ihmistä. Vetoomusta kerätään elokuun loppuun asti ja se luovutetaan valtioneuvostolle ja eduskunnalle syyskuussa.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa internetissä osoitteessa www.metsavetoomus.fi tai erillisellä lomakkeella, jonka voi tulostaa netistä tai tilata Luonto-Liitosta. Kampanjan kotisivuilla on tarjolla runsaasti tietoa kampanjasta ja sen edistymisestä sekä metsiensuojelusta.


Lisätiedot:
Marjo Kuisma, Metsävetoomuskampanja, p. 040 593 0796
Keijo Savola, Luonto-Liitto, p. (09) 684 44214

-> www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]