Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Maan ystävät ja Luonto-Liitto tiedottavat 19.5.2005

Tropiikin puutarhahuonekalut - Pala sademetsää patiolla?

Oletko hankkimassa puutarhakalusteita tai parkettilattiaa? Suosi suomalaista, vältä tropiikin puuta!

Maan ystävät ja Luonto-Liitto avasivat tänään tropiikin puutuotteita käsittelevän verkkosivuston osoitteessa

www.maanystavat.fi/tropiikki

Sivuilla tarjotaan tietoa kuluttajille ja muille asiasta kiinnostuneille trooppisen puun kulutuksen aiheuttamista ongelmista ja yksittäisistä puulajeista. Osto-ohje kehottaa kuluttajia suosimaan eurooppalaisia puulajeja, välttämään tropiikin puita ja varmistamaan tuotteiden alkuperän ostotilanteessa.

Kevät on ulkokalusteiden myynnin aikaa. Tropiikissa valmistettujen puutarhahuonekalujen myynti on Suomessa kasvanut räjähdysmäisesti kymmenessä vuodessa. Tropiikin puulajeja käytetään myös muun muassa lattioiden ja keittiökalusteiden raaka-aineena. Myynnin kasvaessa markkinoille on tullut eettisesti arveluttavia tuotteita. Pahimmasta päästä ovat sademetsäpuusta, esimerkiksi keruingista, merbausta tai balausta, tehdyt tuotteet:

Näiden tuotteiden valmistamisessa käytetyn puun hakkuut hävittävät sademetsiä ja sademetsäkansojen elinmahdollisuuksia. Burman luonnonmetsien tiikin osto on metsätuhojen tukemisen lisäksi tulonsiirto maan sotilasjuntalle. Myös viljeltyyn puuhun, esimerkiksi Jaavan tiikkiin, liittyy ongelmia, kun viljelmät hävittävät tieltään luonnonmetsiä tai vievät maat paikallisilta asukkailta.

Puutuotteilla ei käydä reilua kauppaa. Metsänhakkuiden hyöty valuu useimmiten kauppiaiden ja alkuperämaan taloudellisen ja poliittisen eliitin taskuihin. Laittomat hakkuut ja puun salakuljetus ovat valtavia ongelmia kaikkialla tropiikissa. Metsäkansat ja maanviljelijät usein vain köyhtyvät hakkuiden ja viljelymetsien tuhottua heidän elinkeinonsa - toisaalta paikalliset ihmiset joutuvat kärsimään hakkuiden aiheuttamista ympäristöongelmista.

Yhtään täysin toimivaa sertifikaattia, joka takaisi trooppisten puutuotteiden kestävyyden, ei ole markkinoilla. Ainoa vähääkään luotettava sertifikaatti on FSC-merkki, mutta jopa sen toimivuuteen liittyy tropiikissa merkittäviä ongelmia. Paras keino varmistua ostamiensa puutuotteiden kestävyydestä on käyttää eurooppalaisia puulajeja: kun tuotteen raaka-aine tulee läheltä, sen tuotannon vaikutukset ovat helposti nähtävissä ja hallittavissa.

Lisätiedot:
Otto Miettinen, Maan ystävien metsäryhmä, 050 551 4026, otto.miettinen@iki.fi
Piitu Viittanen, Luonto-Liitto, 0400 392581, viittane@mappi.helsinki.fi
-> www.maanystavat.fi/tropiikki

 

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]