Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 12.5.2005

Kaupunkien ja kuntien metsistä suojelu- ja virkistyskeitaita

Kaupunkien ja kuntien omistamissa metsissä piilee runsaasti käyttämättömiä suojelumahdollisuuksia. Luonto-Liiton mielestä nämä mahdollisuudet pitää hyödyntää täysimääräisesti.

Kunnat omistavat Suomessa 420 000 hehtaaria metsää. Isot kaupungit, kuten Oulu, Helsinki, Kuopio ja Tampere, ovat suurimpia kuntametsänomistajia. Kaupunkien omat metsät sijaitsevat usein aivan asutuksen tuntumassa, jolloin ne ovat korvaamattomia virkistysalueita asukkaille.

Kuntametsiä uhkaavat niin hakkuut kuin rakentaminen. Rakentaminen on suurin ongelma kasvukeskuksissa. Suojelualueen perustaminen olisi monesti parasta, mitä virkistysmetsälle voi tapahtua. Vain suojelualueena metsä säilyy varmasti tulevaisuuteen. Jos rakentamisuhkaa ei ole, riittää, että kuntametsissä luovuttaisiin turhasta, luonto- ja virkistysarvoja pilaavasta metsätaloudesta. Tällaista metsätaloutta harjoitetaan usein vain tavan vuoksi.

Eilen aloitti työnsä ympäristöministeriön asettama työryhmä, joka miettii miten kuntien virkistys- ja ulkoilumetsistä saataisiin toimivia tukialueita nykyisille suojelualueille. Samalla ryhmä pohtii, kuinka kuntametsissä voitaisiin sovittaa yhteen luonnonsuojelu, virkistyskäyttö ja metsätalous.
- Tällaiselle pohdinnalle on selkeästi tarvetta. Sen osoittavat ympäri maata kantautuvat uutiset tärkeiden, kuntien omistamien virkistysmetsien hakkuista, sanoo suojeluasiantuntija Keijo Savola Luonto-Liitosta. Hän on ympäristöministeriön vetämän työryhmän jäsen.

- Valtaosa suomalaisista viettää mieluusti vapaa-aikaansa metsissä, ja suurin osa suomalaisista asuu Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa. Kaupunkien omien metsien suojelun välittömät hyödyt onkin helppo ymmärtää, Savola kommentoi.

- Vantaan kaupunki aikoo perustaa uuden yleiskaavan yhteydessä 150 hehtaaria uusia suojelualueita, jotka ovat nimenomaan metsiä. Tämä on hieno esimerkki muille kaupungeille ja kunnille, Keijo Savola lisää.

Parhaillaan on käynnissä kuuden kotimaisen luontojärjestön Metsävetoomus 2005 -kampanja. Kampanjassa kerätään nimiä sen puolesta, että tulevaisuudessa 10 % eteläisen Suomen metsistä olisi suojeltu. Tällä hetkellä suojeluala on maakunnasta riippuen alle yhdestä reiluun kahteen prosenttiin. Vetoomus luovutetaan syyskuussa valtioneuvostolle ja eduskunnalle. Tähän mennessä nimiä on kertynyt jo yli 31 000.

Metsävetoomuksen voi allekirjoittaa internetissä osoitteessa www.metsavetoomus.fi. Sivuilla on runsaasti tietoa metsistä, niiden suojelusta ja käytöstä. Sivuilta voi myös tulostaa nimenkeruulomakkeen, johon voi kerätä allekirjoituksia tuttaviltaan. Keruulomakkeita on julkaistu myös useiden lehtien (Suomen Luonto, Luonnonsuojelija, Nuorten luonto) välissä.

Luonto-Liitto muistuttaa, että kuntametsien suojelulla turvattaisiin myös kouluille ja päiväkodeille hyvät metsäopetusmaastot.
- On älytöntä, että metsävaltiossa pitää lähteä kymmenien kilometrien päähän etsimään edes suhteellisen luonnontilaista metsää. Olisi kaikkien etu, että tällaisia metsiä olisi asutuksen tuntumassa, huomauttaa Luonto-Liiton metsävastaava Juho Kytömäki.

LISÄTIEDOT:
Metsävastaava Juho Kytömäki, p. 040 841 7501, juho.kytomaki@luontoliitto.fi
Suojeluasiantuntija Keijo Savola, p. (09) 684 44 214 tai 045 652 1974, savola@sll.fi

KUVIA Tampereen kaupungin tuoreista hakkuista Kaupin ulkoilumetsässä

http://www.luontoliitto.fi/metsa

http://www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]