Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liiton metsäryhmä tiedottaa 13.4.2005

VALTION JA KUNTIEN METSÄOMAISUUS HYÖTYKÄYTTÖÖN

Luonto-Liiton metsäryhmä toivoo valtiolta ja kunnilta aktiivisuutta metsäluonnon suojelussa

13.4. kokoontuu Tampereella seminaari, jossa esitellään Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (METSO) nykytilaa. Lähinnä seminaarissa käsitellään pienimuotoisia kokeiluhankkeita, jotka eivät erityisemmin paranna metsien katastrofaalista suojelutilannetta.

Erityisen tärkeitä seminaariaiheita ovat Luonto-Liiton metsäryhmän mielestä valtion ja kuntien metsien suojeluun liittyvät teemat.

Luonto-Liiton metsäryhmä pitää erityisen tärkeänä sitä, että valtion metsiä käytetään täysimääräisesti hyväksi Etelä-Suomen metsiensuojelutalkoissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että näin ei tapahdu.

Metsähallitus on selvittänyt valtion talousmetsissä olevat arvokkaat metsikkökuviot ja kohteet. Luonto-Liiton metsäryhmän saamien ennakkotietojen mukaan selvityksissä löytyneiden arvokkaiden kuvioiden yhteismäärä on koko METSO-alueella vain joitakin tuhansia hehtaareja. On ilmeistä, että nämäkin alueet tullaan pääosin suojelemaan vain kuviokohtaisilla päätöksillä. Parempi tapa olisi muodostaa niistä laajempia aluekokonaisuuksia sisällyttämällä suojelualueisiin myös ennallistamiskelpoisia talousmetsiä.

Luonto-Liiton metsäryhmä muistuttaa, että valtio omistaa Etelä-Suomen, Oulun läänin länsiosan ja Lounais-Lapin alueella yli miljoona hehtaaria talousmetsää. Useat arvokkaimmista metsiensuojelualueista sijaitsevat valtion metsien keskellä ja monet niistä ovat liian pienialaisia. Siksi olisi luontevaa, että suojelualueisiin liittyviä valtion talousmetsiä siirrettäisiin ennallistavaan suojeluun. Valtion metsiä on runsaasti monien nykyisten kansallispuistojen välittömässä läheisyydessä, missä niiden suojelusta olisi hyötyä myös alueiden matkailu- ja virkistyskäytölle.

Kunnat omistavat Suomessa noin 420 000 hehtaaria metsätalousmaata. Myös niiden osalta olisi tarvetta konkreettiselle valtakunnalliselle suojeluohjelmalle. Luonto-Liiton metsäryhmä toivookin kuntien kartoittavan omistamiensa alueiden arvokkaat metsäkohteet ja suojelevan nämä omilla päätöksillään. Tästä olisi hyötyä myös kuntalaisille, jotka kaipaavat luonnonmukaisia virkistysalueita avohakkuualueiden sijaan.

LISÄTIEDOT:
Metsävastaava Juho Kytömäki, p. 040 841 7501 (parhaiten tavoitettavissa klo 12-13), juho.kytomaki@luontoliitto.fi

http://www.luontoliitto.fi/metsa

http://www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]