Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 11.3.2005

METSIENSUOJELU KÄYNNISTYY TÄNÄÄN HELSINGIN KADUILLA

Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Natur och Miljön aktiivit uhmaavat tänään pakkasta ja aloittavat nimienkeräämisen Helsingissä. Luonnonsuojelijat keräävät allekirjoituksia vetoomukseen Etelä-Suomen metsiensuojelun puolesta. Nimiä kerätään iltapäivällä muun muassa Kolmen sepän patsaalla, asematunnelissa ja yliopistolla.

Vetoomuksen on allekirjoittanut tällä hetkellä noin 15 000 henkeä, suurin osa heistä internetissä. Tavoitteeksi on asetettu 100 000 nimen raja. Tämä vaatii paljon vapaaehtoistyötä järjestöiltä, mutta siihen ollaan valmiina. Järjestöt ja aktiiviset kansalaiset keräävät nimiä yleisillä paikoilla ja tapahtumissa heinäkuun loppuun asti.

- Suuri osa suomalaisista pitää metsien suojelutilanteen parantamista tärkeänä. Kaikille heille annetaan nyt mahdollisuus vaikuttaa metsiin ja päätöksentekoon. Emme ole liikkeellä ketään vastaan, vaan metsien puolesta. Suomella, jos kellä, on varaa ja mahdollisuus suojelutilanteen parantamiseen, sanoo Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen.

Metsäntutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen [1] mukaan suomalaisista kolme neljäsosaa kannattaa metsien suojelun lisäämistä maan eteläosissa nykyisestä tasosta. Suomen Gallupin taannoisen tutkimuksen [2] vastaajista lähes puolet toivoi luonnontilaisia metsiä alle kymmenen kilometrin etäisyydelle asuinpaikastaan ja 72 prosenttia alle 50 kilometrin päähän.

Uusilla suurilla metsiensuojelualueilla, kuten kansallispuistoilla, olisi Etelä-Suomessa suuri merkitys virkistyskäytölle ja luontomatkailulle. Tähän viittaa myös pääkaupunkiseudun ainoan kansallispuiston, vuonna 1994 perustetun Nuuksion, valtava suosio: kävijöitä puistossa oli vuonna 2003 noin 100 000.

Luonto-Liiton, Maan ystävien, Natur och Miljön, Greenpeacen, BirdLifen ja Suomen luonnonsuojeluliiton kampanja vetoaa hallitukseen eteläisen Suomen metsiensuojeluasteen nostamiseksi kymmeneen prosenttiin. Tällä hetkellä alueen metsistä on suojeltu vain kaksi prosenttia. Joissakin eteläisimmissä maakunnissa suojeluala jää alle yhden prosentin.

Tietoa kampanjan etenemisestä, metsistä ja metsiensuojelusta on osoitteessa http://www.metsavetoomus.fi. Vetoomuksen voi allekirjoittaa myös internetissä. Nimenkeräyslistoja ja muuta materiaalia saa tilata Luonto-Liitosta ilmaiseksi tai printata netistä.

LISÄTIEDOT:

Olli Manninen, Luonto-Liitto, 050 594 0429, olli.manninen@luontoliitto.fi
Jonas Biström, Natur och Miljö, 0440 216 668, jonas.bistrom@naturochmiljo.fi

www.metsavetoomus.fi
www.luontoliitto.fi/metsa

Viitteet:
1. Metsänomistajien ja kansalaisten näkemykset metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisesta.
Metla 2004.
2. Suomalaisten mielipiteet Etelä-Suomen metsiensuojelusta. Suomen Gallup 2001.

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin ja Luonto-Liiton Hämeen piirin tiedote Tampereen nimenkeräystempauksesta 12.3.

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]