Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 25.2.2005

METSÄHALLITUS AVOHAKKAA TAAS LOPEN KEIHÄSJÄRVELLÄ

Uusittu luonnonvarasuunnitelma ei tuonut kaivattua muutosta Länsi-Suomen valtionmetsien käyttöön

Metsähallitus aloitti eilen avohakkuut Lopen Keihäsjärvellä. Hakattava alue on luonnoltaan arvokasta korpista metsää. Luonto-Liiton mielestä hakkuut on keskeytettävä välittömästi. Keihäsjärven alueesta tulee perustaa suojelumetsä.

Keihäsjärven alueen suojelua on esitetty Metsähallitukselle ja ympäristöministeriölle marraskuusta 2002 lähtien. Perusteluina suojeluehdotukselle ovat Etelä-Suomen heikko metsiensuojelutilanne, Keihäsjärven alueen laajuus ja yhtenäisyys, uhanalaisen ja vaateliaan lajiston esiintyminen alueella, sijainti lähellä Vaskijärven ja Keihässuon Natura 2000 -alueita sekä alueen metsien hyvä kehityspotentiaali.

Metsähallitus tiedotti hiljattain Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelman valmistumisesta. Suunnitelmalla ohjataan maankäyttöä valtion omistamilla mailla. Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelmassa perustetaan 7000 hehtaaria uusia suojelumetsiä. Luonto-Liitto huomauttaa, että uudet suojeluhehtaarit ovat lämpimästi tervetulleita, mutta niitä kaivattaisiin tuntuvasti lisää niin valtionmaille kuin muuallekin.

- Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelma siirtää Metsähallituksen talousmetsistä suojeluun vain muutaman prosentin, 7000 hehtaaria. Suuri osa näistäkin alueista on ollut jo aiemmin talouskäytön ulkopuolella esimerkiksi puolustusvoimien päätöksellä, Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola muistuttaa.
- Keihäsjärven kaltaisia alueita ei kovasta yrityksestä huolimatta saatu suojeluun. Metsätalous jatkuu niillä entiseen malliin alueiden arvoista huolimatta. Luonnonvarasuunnitelma ei vastaa suojelutarpeeseen läheskään toivotulla tavalla, hän lisää.

Metsähallitus kertoo tehneensä luonnonvarasuunnitelman päätökset yhdessä sidosryhmien kanssa osallistavan suunnittelun menetelmin. Myös kansalaisten mielipiteet on Metsähallituksen mukaan otettu huomioon.
- Mielipiteitä kyllä kysyttiin ja sidosryhmiä osallistettiin, mutta luonnonsuojelun lisäämistä ja virkistyskäyttöä edistävät näkemykset jyrättiin talouden jalkoihin, Luonto-Liiton metsävastaava Juho Kytömäki kertoo. Hän oli mukana yhdessä luonnonvarasuunnittelun kolmesta yhteistyöryhmästä.

Luonto-Liiton edustajat seuraavat Keihäsjärven tilanteen kehittymistä paikan päällä.

Lisätiedot:

suojeluasiantuntija Keijo Savola, (09) 68 444 214, savola@sll.fi
metsävastaava Juho Kytömäki, 040 841 7501, juho.kytomaki@luontoliitto.fi
metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen (maastossa), 050 594 0429

Runsaasti valokuvia ja muuta tausta-aineistoa Keihäsjärvestä:

Lisää metsistä ja niiden suojelusta:
www.luontoliitto.fi/metsa
www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]