Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 18.2.2005

METSÄAKTIVISMIA NUUKSIOSSA

Luonto-Liitto haluaa kehittää Helsingin ulkoilualueiden luonnonhoitoa

Luontoliittolaiset tempaisivat tänä aamuna Nuuksion Salmen ulkoilualueella: maastoon merkittiin metsäkohde, jota ei pidä hakata. Symbolisella tempauksella halutaan nostaa esiin ulkoilualueiden luontoarvoja heikentävät hakkuut, joita Helsingin kaupunki suunnittelee. Alueet ovat kaupungin omistuksessa.

Tempauksen kohde on metsä, jonka vieressä on arvokkaaksi luontokohteeksi rajattu puronotko. Metsän ja notkon lajisto ja puuston rakenne eivät juuri poikkea toisistaan. Helsingin kaupunki aikoo silti harventaa puronotkon viereisen metsän. Harvennushakkuu on osa Nuuksion ulkoilualueiden luonnonhoitosuunnitelmaa, joka on herättänyt kiistaa aiemminkin.

Harvennettavaksi aiotun alueen rajaus on epäonnistunut, sillä osa alueesta on luonnontilaisen kaltaista. Harvennus heikentäisi luonto- ja virkistysarvoja merkittävästi.
- Alueella kasvaa useita järeitä haapoja ja siellä on tehty havaintoja uhanalaisesta liito-oravasta. Monimuotoisuudelle arvokasta lahopuuta on huomattavasti, niin pystyynkuolleita puita kuin maapuitakin. Lahopuuston säilyminen harvennushakkuun yhteydessä on epävarmaa, sanoo pääkaupunkiseudun metsävastaava Markku Koskinen Luonto-Liitosta.

Luonto-Liitto on toimittanut luonnonhoitosuunnitelman valmistelun aikana Helsingin kaupungille tarkat esitykset siitä, millä kohteilla hakkuut olisivat luonto- ja virkistysarvojen kannalta haitallisia. Aamun tempauksen kohde kuuluu niihin.

- On hämmentävää, että ulkoilualueilla tehdään jatkuvasti sellaisia hakkuita, joista ei ole hyötyä luontoarvojen eikä ulkoilijoiden kannalta. Nykyinen luonnonhoitosuunnitelma sallii lukuisten luonnoltaan arvokkaiden metsien hakkaamisen, muistuttaa Markku Koskinen.

LISÄTIEDOT:
Markku Koskinen, 050 595 7275, markku.koskinen@luontoliitto.fi

LISÄÄ METSISTÄ JA NIIDEN SUOJELUSTA:
www.luontoliitto.fi/metsa
www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]