Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 17.2.2005

YMPÄRISTÖHALLINTO OIKEILLA JÄLJILLÄ

Reisjärven aluehankinta METSO-ohjelman ensimmäinen varsinainen luonnonsuojelusaavutus

Ympäristöministeriö ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus tiedottivat 14.2., että valtio on ostanut Reisjärven kunnasta Jää-Sydänmaan 1174 hehtaarin metsä- ja suoalueen suojelutarkoituksia varten. Vaikka tämä onkin hieno saavutus, Luonto-Liitto korostaa, että kyseessä on ensimmäinen mainittava METSO-ohjelmalla saavutettu konkreettinen luonnonsuojeluhyöty.

METSO:n mukaisesti valtiolla on lähivuosina käytettävissä viisi miljoonaa euroa vuodessa suojelualuehankintoihin. Sillä voidaan ostaa vain muutama Jää-Sydänmaan kaltainen alue vuodessa.

- Sopiva suuruusluokka vapaaehtoisiin yksityismaiden ja yhteismetsien suojelualuehankintoihin voisi olla noin 50 miljoonaa euroa vuodessa. Tälläkin vauhdilla kestäisi todella kauan ennen kuin Etelä-Suomeen saataisiin muodostettua luonnon ja ihmisen kannalta järkevä, noin 10 % metsämaasta kattava suojelualueverkosto. Siksi valtion, metsäyhtiöiden ja yhteisöjen metsien suojelumahdollisuudet pitää käyttää täysimääräisesti, Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola muistuttaa.
- Ympäristöhallintoon olisi myös saatava lisää työntekijöitä esimerkiksi maanostoneuvotteluihin ja vapaaehtoisen suojelun mahdollisuuksista kertomiseen, hän jatkaa.

Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan rajaseutu, johon Jää-Sydänmaakin sisältyy, on metsien- ja soidensuojelun kehittämisen kannalta yksi eteläisen Suomen tärkeimpiä alueita. Alue kuuluu Suomenselän vedenjakajavyöhykkeeseen.

- Jää-Sydänmaan alue on ollut luontojärjestöjenkin tiedossa jo vuosikausia, ja sen suojelua on yritetty monin tavoin edistää. Alue yhdistää Etelä-Sydänmaan ja Multarinmeren suurehkot suojelualueet ja on hyvä alku laajalle metsämantereelle, Savola sanoo.

- Syrjäisen sijainnin, karuuden ja kivikkoisuuden ansiosta seudulla on säilynyt luonnontilaisen kaltaisia vanhoja metsiä ja ojittamattomia soita poikkeuksellisen paljon. Seudun suojelualueiden ulkopuolella onkin yhä runsaasti suojeluarvoja, Luonto-Liiton metsävastaava Juho Kytömäki huomauttaa.

Luonto-Liiton mielestä Jää-Sydänmaan osto kertoo osuvasti siitä, kuinka järkeviä hankintoja voidaan tehdä, jos rahaa kohdennetaan nykyisten suojelualueiden laajentamiseen ja vahvistamiseen.
- Luotaessa laajaa kokonaisuutta ei pidä hirttäytyä liian tiukkoihin kriteereihin. Jää-Sydänmaan kohdalla näin ei onneksi tehty. Se onkin hyvä ennakkotapaus eteläisen Suomen metsiensuojelussa, Keijo Savola puntaroi.

Jää-Sydänmaan esimerkkiä seuraamalla pystyttäisiin pitkällä aikavälillä luomaan Lapin eteläpuolellekin ainakin muutamia kymmeniä laajempia luontoalueita, metsämantereita. Jää-Sydänmaan seutu on hiljalleen matkalla tällaiseksi.
- Jää-Sydänmaan metsämantereessa olisi kaikki ainekset vaikkapa kansallispuistoksi. Varsinkin, jos suojelualueita laajennetaan ja yhdistellään edelleen, Juho Kytömäki toteaa.

Luonto-Liitto pitää järkevänä, että luonnonsuojelussa keskitytään erityisesti laajojen kokonaisuuksien luomiseen ja nykyisten liian pienten suojelualueiden laajentamiseen. Talousmetsissä säästyneiden muutamien hehtaarien avainbiotooppien ja muiden pienkohteiden suojelu pitää hoitaa metsätalouden ympäristötuen avulla. Tämä vaatii tukien siirtämistä metsätaloudesta luonnonhoitoon.


LISÄTIEDOT:
metsävastaava Juho Kytömäki, 040 841 7501 (klo 10-12 ja klo 16 jälkeen), juho.kytomaki(@)luontoliitto.fi

KARTTA Jää-Sydänmaan alueesta ja lähiseudusta ympäristöhallinnon sivuilla:

LISÄÄ METSISTÄ JA NIIDEN SUOJELUSTA:
www.luontoliitto.fi/metsa
www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]