Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 14.2.

Metsähallitus unohti kulttuuriset, historialliset, maisemalliset ja luonnonsuojelulliset arvot

LUONNONSUOJELIJAT SEURAAVAT KOLJATINJÄRVEN AVOHAKKUITA SUOMUSSALMELLA

Ryhmä luonnonsuojelijoita saapui varhain tänä aamuna seuraamaan Metsähallituksen hakkuita Suomussalmen Koljatinjärvellä. Paikalla on myös useiden medioiden edustajia. Metsähallitus aloitti alueen rantametsien avohakkuut viime keskiviikkona suojelujärjestöjen ja paikallisten asukkaiden vastustuksesta huolimatta.

Hakkuissa on tuhoutumassa luonnontilaisia metsämaan saarekkeita ja järven niemiä erämaisen Koljatinjärven rannassa. Aiemmin syksyllä ja nyt menossa olevilla avohakkuilla on myös ehditty vaurioittaa valtakunnallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Vienan reitin kaukomaisemaa sekä tuhota erämaisen järven rantakuvaa. Samalla on pilattu alueelle kehitteillä olevan kansainvälisen retkeilyreitin maisemaa.

- Harvoin yksissä ja samoissa hakkuissa onnistutaan tärvelemään luonnontilaista metsää, kulttuurisia ja historiallisia arvoja sekä pilaamaan kaunis rantamaisema samalla kertaa, arvostelee Jukka Timonen Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiristä.

Metsähallituksen uuden ympäristöoppaan mukaan visuaalisesti, kulttuurisesti ja historiallisesti herkät alueet tulisi erityisesti huomioida hakkuiden suunnitteluissa. Paikallisten asukkaiden, seudun metsien historiallisia arvoja selvittäneen tutkija Heikki Rytkölän ja ympäristöjärjestöjen asiantuntijoiden mielestä Koljatinjärven seutu on juuri tällainen erityisalue, jossa hakkuissa tulisi noudattaa erityistä varovaisuutta tai jättää hakkuut kokonaan tekemättä.

- Nyt menossa olevat hakkuut valitettavasti osoittavat, että ympäristöoppaan ohjeet ovat vielä täyttä teoriaa eikä virkistysarvoja, maisemaa ja kulttuurihistoriallisia arvoja haluta huomioida metsänkäsittelyn yhteydessä, sanoo Jukka Timonen.

Koljatinjärven seutuun kiteytyy niin monia arvoja, että menossa olevat hakkuut tulee keskeyttää välittömästi ja vielä jäljellä olevien järven niemien osalta niistä tulisi luopua kokonaan, vaatii Luonto-Liitto.


LISÄTIETOJA:
Jukka Timonen, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri, 041 539 4242
Risto Mustonen, Greenpeacen kampanja-avustaja, 0400 687 856

KUVIA Suomussalmen rantahakkuista

http://www.luontoliitto.fi/metsa

http://www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]