Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto tiedottavat 10.2.2005

LUONNONSUOJELIJAT VAATIVAT PERUSTEELLISIA PARANNUKSIA UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAAN

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ja Luonto-Liitto sekä sen Uudenmaan piiri ovat hakeneet 2.2. muutosta Uudenmaan liiton joulukuiseen maakuntakaavapäätökseen. Uudenmaan liiton 14.12.2004 hyväksymä maakuntakaava on parhaillaan ympäristöministeriössä vahvistettavana.

Ympäristöministeriötä vaaditaan palauttamaan yli 200 poistettua suojelualuevarausta. Lisäksi halutaan rajoittaa taajamien kasvua luonnoltaan herkille alueille sekä poistaa Sipoon metro ja Espoo-Lohja -rata. Ministeriötä vaaditaan palauttamaan kaava uuteen valmisteluun myös Helsingin seudun viheralueverkoston osalta.

- Uudellamaalla törmäävät maan rikkain luonto ja raskain rakentaminen, Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin varapuheenjohtaja Jussi Pesola sanoo.
- Maakuntakaava heikentää merkittävästi maankäytön ekologista kestävyyttä, kun taajamia lisätään ja samalla vähennetään suojelualuevarauksia.

- Luonto-Liitto vaatii, että ympäristöministeriö palauttaa Uudenmaan maakuntakaavan uuteen valmisteluun Helsingin seutukunnan viheralueverkoston osalta, sanoo suojeluasiantuntija Keijo Savola.
- Suojelualuevarauksia ja virkistysalueita sekä niiden jatkuvuuden ja toiminnan kannalta elintärkeitä viheryhteyksiä on vähennetty rankasti, vaikka niitä päinvastoin tarvittaisiin lisää.
Luonto-Liitto vaatii muutoksia myös Petikko-Tremanskärrin eteläosan mittavaan taajama-aluevaraukseen. Tämä valtakunnallisesti tärkeä luonto- ja viheralue sijaitsee Vantaan ja Espoon rajalla.

Taajamia ja ratahankkeita on lisätty kaavaan ilman riittäviä luontoselvityksiä.
- Luonnonsuojeluliitto kannattaa ympäristöystävällistä raideliikennettä, mutta ei ratoja, jotka tuovat
lisää taajamarakentamista Nuuksion järviylängölle ja Sipoonkorpeen. Maakuntakaavoissa pitää tehdä kaikista uusista taajama-alueista ja liikenneväylähankkeista kunnon perusselvitykset, Jussi Pesola korostaa.

LISÄTIEDOT:

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri
- varapuheenjohtaja Jussi Pesola, puhelin 0400 416 991

Luonto-Liitto
- Keijo Savola, puhelin 045 652 1974
- Jyri Mikkola, puhelin 0400 372 433

Valitukset internetissä:
- Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri
- Luonto-Liiton ja Luonto-Liiton Uudenmaan piiri

http://www.luontoliitto.fi/metsa

http://www.metsavetoomus.fi

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]