Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

TIEDOTE 27.1.2005

Kansalaisvetoomus metsien puolesta

Valtakunnallinen nimienkeräys metsien suojelun puolesta käynnistyi 27.1. Kansalaisadressi on osa luonnonsuojelujärjestöjen yhteistä metsävetoomuskampanjaa, jolla halutaan tuoda esille Etelä-Suomen sekä Lounais- Kainuun, Pohjanmaan ja Lounais-Lapin riittämätön metsien suojelu. Tällä alueella metsiä on suojeltu keskimäärin vain kaksi prosenttia metsäalasta, eteläisimmässä Suomessa vain prosentti. Ekologisen tutkimuksen mukaan metsäluonnon monimuotoisuutta ei kyetä näin alhaisella suojeluasteella säilyttämään.

- Vähimmäisvaade on kymmenen prosentin suojelutaso, jota järjestöt ovat perustellusti jo pitkään esittäneet, kampanjan projektikoordinaattori Marjo Kuisma toteaa.

Esitystensä tueksi järjestöt keräävät nyt kansalaisvetoomusta, jolla suomalaisten myönteinen mielipide metsien suojeluun saadaan kuuluville. Mielipidetutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa metsien lisäsuojelua.

Kansalaisadressin allekirjoitti ensimmäisenä kampanjan suojelija, kirjailija Eeva Kilpi.
- Me tarvitsemme lisää kasveille ja eläimille omistettuja luonnollisia metsiä, "pyhiä" lehtoja ja korpia, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ja joita ihmisen sopii vain äärimmäisen hiljaa ja kunnioittaen lähestyä, kirjailija Eeva Kilpi toteaa.

Metsävetoomuskampanjalla luontojärjestöt vaativat myös ihmisille oikeutta virkistäytyä luonnonmukaisissa metsissä. Suojelualueet, kuten kansallispuistot, ovat merkittäviä virkistysalueita. Erityisesti Etelä-Suomessa tarvitaan suuria suojelualueita, niin luonnon monimuotoisuuden kuin virkistyksenkin takia. Mielipidetutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa kansalaisista haluaisi luonnontilaisia metsiä alle 50 kilometrin päähän kodistaan.

Järjestöjen metsävetoomus on mahdollista allekirjoittaa kampanjan kotisivuilla www.metsavetoomus.fi tai erillisellä vetoomuslomakkeella, jota saa luonnonsuojelujärjestöiltä. Allekirjoituksia kerätään 31.7.2005 asti. Vetoomus luovutetaan valtioneuvostolle ja eduskunnalle elokuussa 2005.

Metsävetoomuskampanjassa ovat mukana Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto- Liitto, BirdLife Suomi, Greenpeace, Maan ystävät ja Natur och Miljö.

Lisätietoja ja kuva-aineistoa:

www.metsavetoomus.fi

projektikoordinaattori Marjo Kuisma, 050 593 0796
Luonto-Liitto metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen, 050 594 0429
Suomen luonnonsuojeluliitto metsäasiantuntija Sini Harkki, 050 582 1107
BirdLife International, Euroopan metsäryhmä Marcus Walsh, 0400 513 410
Greenpeace metsävastaava Matti Liimatainen, 0400 346 329
Maan ystävät kampanjavastaava Leo Stranius, 040 754 7371
Natur och Miljö verksamhetsledare Sture Österman, (09) 612 2290

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]