Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonto-Liitto tiedottaa 18.1.2005

SUUNNISTUS JA LUONNONSUOJELU MAHTUVAT SAMOILLE ALUEILLE

Luonto-Liiton mielestä ei ole perusteltua yksiselitteisesti kieltää suunnistusta kaikilla uusilla suojelualueilla. Ongelma nousi julkisuuteen, kun paljastui, että Helsingin kaupunki suunnittelee kieltävänsä suunnistuskilpailut eräillä Nuuksion ulkoilualueille perustettavilla uusilla suojelualueilla.

Huonosti suunnitellut suunnnistuskilpailut voivat Luonto-Liiton mielestä aiheuttaa ongelmia luonnolle niin Nuuksiossa kuin muuallakin. Tähän on kuitenkin olemassa täyskieltoja kevyempiä ratkaisuja. Herkimmät luontokohteet voidaan suojata suunnistuskilpailujen yhteydessä ratasuunnittelulla ja merkitsemällä tietyt kohteet ns. kielletyiksi alueiksi. Menettelyä on käytetty suunnistuskilpailuissa ainakin 1970-luvulta lähtien. Linnuston suojelua voidaan puolestaan edistää muun muassa kieltämällä kilpailut kriittisimpänä pesimäaikana.

Suunnistajien aiheuttama maaston kuluminen on Luonto-Liiton mielestä esimerkiksi Nuuksiossa melko vähäistä alueen muun käytön aiheuttamaan kulumiseen verrattuna. Suurin kulumisongelma Nuuksion järviylängöllä aiheutuu merkityn tai muuten vilkkaassa ulkoilukäytössä olevan poluston puutteellisesta ylläpidosta, useimmiten pitkospuiden puuttumisesta kosteikkopaikoilta.

Luonto-Liiton mielestä on suhteetonta, että samaan aikaan kun Helsingin kaupungin päätöksenteossa suunnistus esitetään uhkana Nuuksion luontoarvoille, kaupunki aikoo jatkaa luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuita kaupungin omistamissa metsissä. Luonto-Liiton mielestä todellinen uhka Nuuksion ulkoilualueiden luonnolle on suunnistuskilpailujen sijasta liian voimaperäinen metsätalous sekä rakentamisen laajeneminen järviylängölle.

- Suunnistuksen harrastajilla ja luonnonsuojelujärjestöillä on huomattavasti yhteisiä intressejä. On ilmeistä, että myös suunnistajat haluavat mieluummin harrastaa lempilajiaan vanhoissa luonnonmukaisissa metsissä kuin avohakkuin ja harvennushakkuin käsitellyissä talous- ja ulkoilumetsissä. Olisikin hienoa, mikäli suunnistajat ja heidän etujärjestönsä innostuisivat kampanjoimaan luonnonmukaisien metsien säilyttämisen puolesta niin Nuuksiossa kuin muuallakin, toivoo Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola.

LISÄTIEDOT:

Suojeluasiantuntija Keijo Savola, (09) 684 44 214, savola(@)sll.fi
Nuuksio-vastaava Jyri Mikkola, 0400 372 433
Metsävastaava Juho Kytömäki, 040 841 7501, juho.kytomaki(@)luontoliitto.fi

www.luontoliitto.fi/metsa

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]