Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri, Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys ja Greenpeace tiedottavat 30.11.2004

Metsähallituksen kuukkelihakkuut etenevät poliisin suojelemana

- Järjestöt vetosivat puun ostajiin

Metsähallituksen hakkuut ja niitä vastustavat mielenosoitukset Virtain Riponevan kuukkeli-metsässä jatkuvat. Luontojärjestöt pitävät Riponevan hakkuita mahdottomana hyväksyä, sillä ne vaarantavat Pirkanmaan viimeisen elinvoimaisen kuukkelireviirin olemassaolon. Useaan otteeseen mielenosoituksiin keskeytyneet hakkuut ovat nyt etenemässä tärkeän kuukkelin pesimäalueen etelälaidalle. Järjestöt pitävät hakkuita tahallisena luontoarvojen vaarantamisena.

Metsähallitus on vedonnut asiakkaiden vaatimuksiin jatkaessaan hakkuita. Järjestöt ovatkin vedonneet alueelta kuitupuun ostavaan UPM:een, jotta hakkuut lopetettaisiin.
- On vaikea uskoa, että yksikään moderni metsäyhtiö vaatisi puuta vakavasti uhanalaisen linnun elinympäristöstä, sanoo Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Tuire Laurinolli.

Kestävien ostopäätösten helpottamiseksi luonnonsuojelijat ovat merkinneet alueelta hakattua puutavaraa punaisilla KUUKKELIMETSÄÄ-merkinnöillä.
- Kyseessä on konkreettinen yritys vaikuttaa Metsähallituksen täysin vastuuttomaan toimintaan, jossa alueellisesti uhanalaisten lajien elinympäristöjen hävittäminen ja lajien levinneisyysalueen valtakunnallinen supistaminen on normaalia toimintaa, sanoo Olli Manninen Luonto-Liitosta. Käytetty metsätalousmerkintöihin valmistettu maali ei vahingoita puita tai vähennä niiden käyttöarvoa. - Maalista on haittaa vain, jos asiakas ei halua tietää, mistä puu tulee, jatkaa Olli Manninen.

Luonnonsuojelujärjestöt oudoksuvat Metsähallituksen ja UPM:n lausuntoja kuukkelista ja hakkuiden vaikutuksista siihen.
- Lintutieteellinen yhdistys on tutkinut kuukkelia tällä alueella vuosien ajan. Silti tutkimuksiin perustuva asiantuntemus ohitetaan ja nojaudutaan mutu-tietoon, pahoittelee Rainer Mäkelä Lintutieteellisestä yhdistyksestä.

- Kuukkelin hävittämishakkuut tulevat Suomen metsämainetta vastaan maailmalla vielä monta kertaa. Teollisuuden asiakkaat tuskin arvostavat valtion mailla tapahtuvaa uhanalaisten lajien tahallista hävittämistä, toteaa Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Lisätiedot:
Tuire Laurinolli, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri 0400 737 580
Sini Harkki Suomen luonnonsuojeluliitto 050 582 1107
Matti Liimatainen Greenpeace 0400 346 329
Olli Manninen Luonto-Liitto 050 5940 429


Lisätietoa ja kuvia Riponevalta:
> Luonto-Liiton Riponeva-sivut
> Greenpeacen metsäsivut




[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]