Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Tiedote 29.11.2004 klo 9.00

Metsähallituksen hakkuut Virtain kuukkelimetsässä pysähtyivät jälleen mielenosoitukseen

Greenpeacen, Luonto-Liiton, Suomen luonnonsuojeluliiton ja Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys protestoivat jo neljättä viikkoa Metsähallituksen hakkuita vastaan Virtain kuukkelimetsässä Pirkanmaalla. Metsähallitus jatkoi varhain tänä aamuna viikonlopun keskeytyksissä olleita avohakkuitaan uhanalaisen kuukkelin elinympäristössä Virtain Riponevalla. Hakkuut pysähtyivät kuitenkin mielenosoitukseen yhdeksältä aamulla. Metsähallituksen avohakkuut uhkaavat koko Pirkanmaan ainoaa elinvoimaista kuukkelialuetta.

Kuukkelimetsän hakkuiden suunnittelussa on lyöty laimin Metsähallituksen oman ympäristöoppaan velvoitteita, joiden mukaan uhanalaisten lajien elinvoimaiset esiintymät säästetään. Virroilla kuukkelimetsää avohakataan vailla suojelusuunnitelmaa, ja linnustoasiantuntijoiden lausunnoille viitataan kintaalla. Ympäristöohjeiden mukaan uhanalaisten lajien asuttamilla alueilla hakkuut suunnitellaan huolellisessa yhteistyössä Metsähallituksen metsätalouden ja luonnonsuojelupuolen kesken. Myöskään näin ei ole menetelty.

Kolme kansanedustajaa vetosi viime perjantaina kuukkelimetsän hakkuiden lopettamiseksi.

- Metsähallituksen valitsema linja on vastuuton ja järjetön. Laitos ei välitä omista ympäristöohjeistaan eikä kansanedustajien vetoomuksista. Ympäristöjärjestöille ei kerta kaikkiaan jätetä muuta mahdollisutta kuin osoittaa mieltä maastossa, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen. Suomen luonnonsuojeluliitto piireineen, Greenpeace ja Luonto-Liitto vastasivat viikonloppuna Metsähallituksen lähettämään kutsuun keskustelu- ja infotilaisuudesta Etelä-Suomen metsien suojeluasiassa. Järjestöjen ehtoihin osallistua kokoukseen Metsähallituksen kanssa kuuluu kiistahakkuiden, kuten Virtain Riponevan, välitön lopettaminen.

- Pallo on Metsähallituksella. Laitoksen on heti lopetettava uhanalaisen lajin esiintymän tuhoaminen. Järjestöt eivät lähde neuvottelemaan tilanteessa, jossa Metsähallitus rikkoo omiakin pelisääntöjään, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen.


Lisätietoja:
Linnustoasiantuntija Rainer Mäkelä, Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys, 040 530 8957
Metsävastaava Matti Liimatainen, Greenpeace, 0400 346 329
Juho Kytömäki, Luonto-Liitto, 040 841 7501
Luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen, Suomen luonnonsuojeluliitto, 0400 153 133

Lisätietoa ja kuvia Riponevalta:
> Etelä-Suomen metsät -pääsivu




[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]