Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Luonnonsuojeluliitto, Luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piiri ja Luonto-Liitto

TIEDOTE 19.11.2004

Mielenosoitus Lopen Keihäsjärvellä

Valtion rooli Etelä-Suomen metsien suojelussa tulee arvioida uudelleen

Kymmenkunta Luonto-Liiton aktiivia vastustaa tänään Metsähallituksen hakkuita Lopen Keihäsjärven valtionmailla. Keihäsjärven aluetta on ehdotettu suojelumetsäksi, sillä se on ainoita Etelä-Suomen valtionmaiden laajoja ja yhtenäisiä suojelualueeksi sopivia metsiä. Alueella esiintyy vaateliaita ja uhanalaisia metsälajeja.

Metsähallitus käynnisti eilen uudelleen hakkuunsa kuusikoissa Keihässuon Natura-alueen välittömässä läheisyydessä. Keihäsjärven alueesta on kiistelty jo pitkään. Osa hakkuista on harvennusta, osa avohakkuuta. Kyseiset kuusikot ovat tärkeitä alueen suojeluarvojen ja kehityksen kannalta.
- Hakkuut ovat tietoista suojelumahdollisuuksien pilaamista, toteaa Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen.

Luontojärjestöt muistuttavat, että suurten suojelualueiden tarve on Etelä-Suomessa kiistaton. Pienialaisen suojelun lisäksi tarvitaan myös laajoja, yhtenäisiä suojelualueita.

- Näillä hakkuilla Metsähallitus varmistaa sen, ettei alueella ole tulevaisuudessa sopivaa elinympäristöä uhanalaisille lajeille. Näin Keihäsjärven valtionmaat pidetään mahdollisimman talousmetsämaisena, vaikka olisi ehdottomasti tarpeen kehittää alueelle luonnonmukaisia rakennepiirteitä, sanoo Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola.

Luonnonsuojelujärjestöt vaativat ministeriöitä tarkastelemaan uudelleen Metsähallituksen roolia Etelä-Suomen metsien suojelussa. Valtionmaiden rooli suojelussa ei voi olla vain yksittäisten metsikkökuvioiden jättämistä hakkuiden ulkopuolelle.

Etelä-Suomen metsien suojelu tulee aloittaa heti yhteiskunnan omista metsistä.
- Valtion metsien tämänhetkiset hakkuut eivät sovi yhteen Suomen luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen liittyvien tavoitteiden kanssa. Suojelualueiden lähimetsien rauhoittamisen on oltava ensimmäinen askel, sanoo Olli Manninen.

Ympäristöjärjestöt ovat viime viikkoina paljastaneet useita luonnonsuojelullisesti kestämättömiä valtionmaiden hakkuusuunnitelmia kaikkialla Etelä-Suomessa. Maastossa hakkuita vastaan on osoitettu mieltä Parkanon Kaidoillavesillä ja useaan otteeseen Lopen Keihäsjärvellä. Hakkuita on myös käynnissä Seitsemisen kansallispuiston reunalla sekä Virtain Riponevan alueella.



Loppi, Keihäsjärvi 19.11. klo 14.30

Poliisi iski Keihäsjärven hakkuille

  • Metsähallitus jatkaa Keihäsjärven metsien hävittämistä poliisivartiossa.
  • Kansanedustajat vetosivat hakkuita vastaan.

Valtion liikelaitos Metsähallitus soitti poliisin varmistamaan metsien hakkuun jatkamisen Lopen Keihäsjärven alueella tänään iltapäivällä. Paikalle saapuneet polisiit vievät parhaillaan alueella rauhallisesti mieltäänosoittaneita luonnonsuojelujärjestöjen edustajia putkaan.

Metsähallituksen monitoimikone jatkaa hakkuita alueella.

Kansanedustajat Satu Taiveaho (sdp) ja Kirsi Ojansuu (vihr) lähettivät eilen julkisuuteen tiedotteen, jossa he ilmaisevat olevansa huolissaan ja pettyneitä metsähallituksen hallinnoimilla valtion mailla Lopen Keihäsjärven alueella toteutettavista metsähakkuista.

Kansanedustajat Taiveaho ja Ojansuu näkevät metsähakkuut valitettavana, koska hakkuut vaarantavat alueen paikallisia luonto- ja maisema-arvoja sekä virkistysmahdollisuuksia.

Kansanedustajat painottavat myös sitä, että alueen suojelumahdollisuudet luontoarvoihin ja virkistykseen pohjautuen tulisi perusteellisemmin selvittää ennen hakkuiden jatkamista alueella.

Kansanedustajat näkevät sijainnista johtuen alueen virkistyspotentiaalin merkittävänä. Etelä-Suomen metsistä on suojeltu vain yksi prosentti. Myöskään virkistysalueita ei eteläisimmässä Suomessa ole riittävästi. Tulevaisuudessa tarve tämän kaltaisille alueille tulee moninkertaistumaan, toteavat kansanedustajat tiedotteessaan.

Lisätiedot:
Luonto-Liitto / Olli Manninen, 050 5940429
Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri / Kaija Helle, 040 515 4557
Suomen luonnonsuojeluliitto /Sini Harkki, 050 582 1107

> Kuvia ja lisätietoa Keihäsjärveltä

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]