Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto

TIEDOTE 5.11.2004

Voitto ympäristöjärjestöille Parkanon Kaidoillavesillä

Metsähallitus järjesti 3.11. Parkanossa yleisötilaisuuden, jossa esiteltiin pian valmistuvaa Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelmaa. Tilaisuudessa laitoksen edustajat kertoivat, että Parkanon kiistellylle Kaitojenvetten alueelle perustetaan uusi suojelumetsä, jonka laajuus on noin 100 hehtaaria. Esitellyssä rajauksessa on mukana suurin osa Kaitojenvetten itäpuolelle suunnitelluista hakkuualueista.

- Suojelualueen laajentaminen on hyvä pohja Kaitojenvetten kiistan ratkaisuksi. Pidämme Metsähallituksen ilmoitusta osavoittona luonnonsuojelulle ja virkistyskäytölle. Haluamme nyt varmistaa, että hakkuita ei enää jatketa ennen pitävää suojelupäätöstä. Esiteltyä suojelurajausta pitää myös tarkistaa vielä hieman kattavammaksi, sanoo Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Tuire Laurinolli.

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri osoittivat viime viikolla mieltä Parkanossa, jossa Metsähallitus aloitti rajut hakkuut Kaitojenvetten virkistysmetsissä suojelualueen reunoilla. Hakkuita vastaan protestoitiin, koska ne heikentäisivät alueen arvoa retkeilykohteena ja pilaisivat mahdollisuudet suojelualueen laajentamiseen.

Metsähallitus keskeytti hakkuunsa mielenosoituksen seurauksena 27.10. Tämän jälkeen 3.11. laitos esitteli uuden suojelusuunnitelman alueelle. Yleisötilaisuudessa Metsähallitus kuitenkin antoi suojelusuunnitelmista ristiriitaista tietoa. Toisaalta laitos esitteli suojeltavan alueen rajauksen, joka sisältää noin puolet suunnitelluista hakkuualueista. Toisaalta hakkuut alueella sanottiin aiottavan tehdä loppuun.

- On aivan pähkähullua, jos alue ensin hakataan ja vasta sitten suojellaan. Kaitojenvetten tuleva suojelumetsä pitää rauhoittaa hakkuilta nyt heti, painottaa Juho Kytömäki Luonto-Liitosta.

Kaitojenvetten maastossa on parhaillaan monitoimikone hakkaamassa metsää. Hakattava alue tien ja radan välissä ei kuulu Metsähallituksen uuteen suojelusuunnitelmaan. Ympäristöjärjestöjen mielestä nyt hakattava metsikkö voidaan kaataa loppuun, jos hakkuita ei enää tästä jatketa järven itäpuolella. Kaitojenvetten länsipuolella ympäristöjärjestöt haluavat Metsähallituksen luopuvan suoraan suojelualueeseen rajoittuvista hakkuusuunnitelmista metsämuseon ja ampumaradan maastossa.

Lisätietoja:
Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri: Tuire Laurinolli 0400 737 580
Suomen luonnonsuojeluliitto: Sini Harkki 050 582 1107
Luonto-Liitto: Juho Kytömäki 040 841 7501
Greenpeace: Matti Liimatainen 0400 346 329

Lisätietoja, kuvia ja karttoja internetissä:
> Luonto-Liiton Etelä-Suomen metsäsivut
> Greenpeacen metsäsivut

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]