Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto

TIEDOTE 4.11.2004

Metsähallitus suunnittelee lisää kiistametsien hakkuita Etelä-Suomessa

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto paheksuvat Metsähallituksen hakkuita ja tällä viikolla julkaistuja uusia hakkuusuunnitelmia Etelä-Suomen metsien suojelulle arvokkailla alueilla. Esimerkkejä ongelmahakkuista ovat mm. avohakkuut Seitsemisen kansallispuiston rajalla Ikaalisissa, suojelualueiden reunahakkuut Äänekoskella ja Ruovedellä sekä avohakkuusuunnitelmat Teijon ja Evon retkeilyalueilla.

Sijainnin lisäksi moni alue on arvokas jo sinänsä. Esimerkiksi Evon retkeilyalueella suojelumetsien väliin suunnitelluilla avohakkuualueilla pesivät uhanalaiset vanhan metsän linnut pohjantikka ja pikkusieppo.

Maanantaina 1.11. Metsähallituksen verkkosivuilla julkaistussa sähköisessä sahapuiden myyntiluettelossa on uusia hakkuusuunnitelmia suojelualueiden reunoilla, retkeilyalueilla ja muilla kohteilla, joita ympäristöjärjestöt ovat esittäneet suojeltaviksi osana Etelä-Suomen metsien suojelun kehittämistä.

Viime viikolla järjestöt osoittivat mieltä Parkanossa, jossa Metsähallitus aloitti rajut hakkuut Kaitojenvetten virkistysmetsissä suojelualueen reunoilla. Hakkuut heikentävät alueen arvoa retkeilykohteena ja pilaavat mahdollisuudet suojelualueen laajentamiseen. Luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto osoittivat tällä viikolla mieltä Lopen Keihäsjärvellä. Keihäsjärven metsät ovat tärkeitä mm. uhanalaiselle liito-oravalle.

- Etelä-Suomen metsiä on tutkimusten mukaan suojeltu aivan liian vähän monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Viranomaisten ja metsäsektorin meneillään oleva Etelä-Suomen metsien monimuotoisuushanke eli Metso ei paranna tilannetta käytännössä lainkaan. Samaan aikaan metsien hakkuut ovat ennätystasolla, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

Tieteelliset tahot ovat arvioineet Metso-ohjelman riittämättömäksi. Yliopistojen, ympäristökeskusten ja luonnontieteellisen keskusmuseon lausuntojen mukaan suojelutoimien lykkääminen ei ole perusteltua. Lausunnoissa on korostettu suojelun viivästymisen nostavan kustannuksia tulevaisuudessa ja pahentavan lajien uhanalaistumista.

- Metsähallitus hakkaa suojelualueiden lähimetsiä, vaikka se väittää kiinnittävänsä erityistä huomiota niihin luontoarvoja kartoittaessaan. Talousintressit näyttävät rajoittavan arvoalueiden huomiointia, ja suojeluarvoja tulkitaan liian suppeasti, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Harkki.
- Suojelualueisiin rajautuvissa valtion metsissä olisi kaikki perusteet harjoittaa avohakkuiden sijaan ennallistavaa suojelua. Nykyisistä talousmetsistä voidaan kehittää muutamassa vuosikymmenessä - joskus nopeamminkin - luonnonsuojelullisesti arvokkaita, Harkki jatkaa.

Lisätietoja:
Greenpeace: Matti Liimatainen 0400 346 329
Luonto-Liitto: Juho Kytömäki 040 841 7501
Suomen luonnonsuojeluliitto: Sini Harkki 050 582 1107
Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri: Tuire Laurinolli 0400 737 580

Lisätietoja, kuvia ja karttoja internetissä:
> Luonto-Liiton Etelä-Suomen metsäsivut
> Greenpeacen metsäsivut

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]