Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 2.11.2004

Etelä-Suomen metsäkiistat jatkuvat:
Luonnonsuojelijat protestoivat Metsähallituksen hakkuita vastaan Lopen Keihäsjärvellä

Luonnonsuojelijat osoittavat tänään mieltään Lopen Keihäsjärvellä Metsähallituksen hakkuita vastaan. Metsähallitus keskeytti suojeltavaksi esitetyn metsän hakkuut, kun luonnonsuojelijat ilmaantuivat paikalle.

Metsähallitus käynnisti vajaan vuoden tauon jälkeen hakkuut Keihäsjärvellä viime viikon lopulla. Tällä kertaa tarkoituksena on käsitellä laajan, noin 500 hehtaarin metsäalueen huomattavaa osaa erilaisilla harvennus-, väljennys- ja avohakkuilla.

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri sekä Lopen luonnonystävät ovat tehneet aloitteen Metsähallitukselle ja ympäristöministeriölle Keihäsjärven alueen suojelusta jo marraskuussa 2002. Perusteluina suojeluehdotukselle olivat Etelä-Suomen heikko metsiensuojelutilanne, Keihäsjärven alueen laajuus ja yhtenäisyys, uhanalaisen ja vaateliaan lajiston esiintyminen alueella, sijainti lähellä Vaskijärven ja Keihässuon Natura 2000 -alueita sekä alueen metsien hyvä kehityspotentiaali.

Luonnonsuojelujärjestöt ovat myös esittäneet, että Keihäsjärven alueesta perustettaisiin suojelumetsä Metsähallituksen Länsi-Suomen uudessa luonnonvarasuunnitelmassa. Luonnonvarasuunnitelmalla ohjataan valtionmaiden hakkuita, suojelua ja muuta käyttöä. Suunnitelma valmistunee loppuvuodesta. Metsähallitus ei näytä piittaavan osallistavan suunnittelun pelisäännöistä, kun se hakkaa alueella, vaikka luonnonvarasuunnittelu on kesken.

Metsähallitus ei ole välittänyt Keihäsjärven alueella elävästä uhanalaisesta liito-oravasta. Paikallisilla luonnonharrastajilla on alueelta runsaasti liito-oravahavaintoja, mutta näistä huolimatta Metsähallitus ei ole luopunut hakkuista tai edes muuttanut hakkuusuunnitelmia.

Mikäli Metsähallitus toteuttaa aiotut varttuneiden ja sitä vanhempien metsien päätehakkuut, Keihäsjärven edellytykset suojelualueeksi menetetään.

Keihäsjärven hakkuukiista on osa laajempaa valtakunnallista ongelmaa. Metsähallituksen toiminta Lopen Keihäsjärvellä osoittaa valitettavan hyvin sen, mihin kyseisen liikelaitoksen itsenäinen asema valtion metsien käyttäjänä ja niihin liittyvien käyttöpäätösten tekijänä on johtanut. Samaan aikaan, kun valtakunnan tasolla mietitään Etelä-Suomen metsiensuojelutilanteen kohentamista muutamilla puuhastelun omaisilla, Metso-ohjelman mukaisilla hankkeilla, Metsähallitus hävittää suojelunarvoisia alueita valtion mailta osana normaalia toimintaansa. Viime viikolla samaan asiaan törmättiin Parkanon Kaidoillavesillä, missä luonnonsuojelujärjestöt järjestivät niin ikään mielenosoituksen. Herää kysymys: testaako Metsähallitus, miten tosissaan järjestöt ovat metsien suojeluesitystensä kanssa?

Hakkuiden ohella Keihäsjärven alueen yllä on leijunut toinenkin uhka, lentokenttähanke. Tästä on kuitenkin onneksi luovuttu, joten se este alueen suojelulle on poistunut.

Luonto-Liitto ja Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri toivovat Metsähallituksen luopuvan pysyvästi Keihäsjärven hakkuista. Paikan päällä olevat luonnonsuojelijat jatkavat tilanteen seurantaa.

Lisätietoja (maastosta):
Luonto-Liitto: Juho Kytömäki, 040 841 7501
Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri: aluesihteeri Kaija Helle 040 515 4557

> Kuvia Keihäsjärveltä 2.11.2004
> Luontojärjestöjen aloite Keihäsjärven suojelemiseksi
> Inventointikuvaus Keihäsjärven luontoarvoista

> Luonto-Liiton Etelä-Suomi-sivut

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]