Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Suomen luonnonsuojeluliitto, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry., Luonto-Liitto ja Greenpeace

TIEDOTE 27.10.2004

Ympäristöjärjestöjen mielenosoitus Metsähallituksen hakkuilla Pirkanmaalla:
Suojelualueiden reunahakkuut seis
Etelä-Suomessa!

Suomen luonnonsuojeluliitto, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry., Luonto-Liitto ja Greenpeace osoittavat tänään mieltä valtion metsänhakkuita vastaan Parkanossa. Hakkuut ovat ristiriidassa Etelä-Suomen metsiensuojeluhankkeiden kanssa ja järjestöt vaativat niiden välitöntä lopettamista.

Metsähallitus on aloittanut rajut hakkuut Kaitojenvetten retkeily- ja virkistysmetsissä suojelualueen reunoilla. Hakkuut heikentävät vuosikymmeniksi alueen arvoa retkeilykohteena ja tärvelevät mahdollisuudet suojelualueen tarpeelliseen laajentamiseen.

Metsähallitus avohakkaa metsää monitoimikoneella. Paikalla on 24 mielenosoittajaa.

- Etelä-Suomessa tarvitaan kipeästi lisää metsien suojelua. Tilannetta pitää kohentaa laajentamalla näitä valtionmaiden pieniä suojelualueita, sanoo aluesihteeri Kaija Helle Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiristä.
- Metsien suojelutilanne on surkea. Viranomaisten Metso-ohjelma keskittyy suojelutilanteen määrätietoisen parantamisen sijaan vain pienialaisiin kokeiluhankkeisiin. Samaan aikaan hakkuut ovat ennätystasolla, Helle jatkaa.

- Kaitojenvetten esimerkki paljastaa Metsähallituksen todellisen suhtautumisen Etelä-Suomen metsien suojeluun. Juuri tällaisia kohteita väitetään suojeltavan, vaikka niitä hakataan entiseen malliin, sanoo Greenpeacen Matti Liimatainen.

Tieteelliset tahot ovat arvioineet Metso-ohjelman riittämättömäksi. Lausunnoissa on korostettu suojelutoimien lykkäämisen nostavan kustannuksia tulevaisuudessa ja pahentavan lajien uhanalaistumista. Yliopistojen, alueellisten ympäristökeskusten ja luonnontieteellisen keskusmuseon lausuntojen mukaan suojelutoimien lykkääminen ei ole perusteltua.

Metsähallitus väittää kiinnittävänsä erityistä huomiota suojelualueiden lähimetsiin tehdessään luonnoltaan arvokkaiden alueiden kartoituksia. Samaan aikaan laitos kuitenkin suunnittelee ja toteuttaa hakkuita useiden eteläsuomalaisilla suojelualueiden reunoilla. Esimerkkejä ovat mm. avohakkuut Seitsemisen kansallispuiston rajalla, jossa hakattavaksi aiottu alue sijaitsee lähellä Multiharjua, yhtä eteläisen Suomen parhaista aarniometsistä. Multiharju tarvitsee ehdottomasti ympärilleen laajemman alueen, joka jätetään kehittymään kohti luonnontilaa. Metsähallitus on suunnitellut vanhojen kuusikoiden avohakkuita myös Evon alueelle Lammilla sekä Kurun Suolijärvellä.

Lisätietoja:
Luonto-Liitto: Juho Kytömäki 040 841 7501
Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri: Kaija Helle 040 515 4557, Tuire Laurinolli 0400 737 580
Suomen luonnonsuojeluliitto: Sini Harkki 050 582 1107
Greenpeace: Matti Liimatainen 0400 346 329

> Kuvia 27.10.2004
> Lisää kuvia ja kartta Greenpeacen sivuilla

 



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]