Metsähallituksen aarniometsähakkuut
Suomussalmen Raatikanvaarassa lokakuussa 1999 -avohakkuita laitokselle raportoitujen uhanalaisten lajien esiintymispaikoilla

 

 

 

 

Vapaaehtoiset tutkijat toimittivat Metsähallitukselle tiedoksi Suomussalmen Raatikanvaaralta löytämät runsaat uhanalais- ja vanhan metsän indikaattorihavainnot syksyllä 1998. Raatikanvaara oli yhtenäinen n. 400 hehtaarin vanhan metsän ja luonnontilaisten soiden alue itäisellä Suomussalmella Juntusrannan kylän lähellä.

Laitos avohakkasi lajien esiintymäpaikat syksyllä 1999. Minkäänlaista yhteydenottoa Metsähallituksesta tutkijoiden suuntaan ei ennen hakkuita otettu eikä Luonto-Liiton tekemään kirjalliseen kysymykseen uhanalaisten lajien esiintymäpaikkojen huomioinnista leimikkosuunnittelussa vastattu. Alla ote raportista, täältä raportti kokonaan.

Raatikanvaaran uhanalaismetsän hakkuiden suunnittelu ja toteutus: Ilmari Tauriainen, Metsähallitus Suomussalmi, puh. 020564 100, ilmari.tauriainen(@)metsa.fi
Hänen esimiehensä on Kainuun metsätalouden aluejohtaja Veikko Hiltunen, puh. 020564 6215.

Kuvat leimikoista ennen hakkuuta. Luonto-Liitto 1999.

 

"Vanhan metsän luonnontilaisuuden arviointi ilmentäjälajien avulla ja luonnonsuojelullinen arvo

Kotirannan ja Niemelän (1996) mukaisessa kuusivaltaisten vanhojen metsien luonnontilaisuuden arvioinnissa [...] Raatikanvaaran ilman erityisstatusta olevat tai riista-alueiksi merkityille kuvioille vastaavaksi pistemääräksi saatiin 22 - 24. Vastaavassa mäntyvaltaisten vanhojen metsien luonnontilaisuuden arvioinnissa [... Raatikanvaaran leimikoiden] pistearvoksi tulee vähintään 13-18. Kotirannan ja Niemelän mukaan yli 10 pisteen kohteet ovat lajistoltaan luonnonsuojelullisesti arvokkaita, ja yli 20 pisteen kohteet erittäin arvokkaita."

 

Puut Raatikanvaaralta ostivat StoraEnso, UPM-Kymmene, Ulea oy ja Kuhmo oy.

Aarniometsien hakkaaminen on lyhytnäköistä typeryyttä ja yksinkertaisesti väärin. Jos olet samaa mieltä tai esim. näiden sivujen kuvat herättävät kysymyksiä, ota yhteyttä uuteen ympäristöministeriin ja hakkaaja Metsähallitukseen. Myös puunostajia voi muistaa mielipiteillä: UPM-Kymmenen ja StoraEnson nettisivuilta löytyy palaute- ja kysymyslomakkeita.

 

LUONTO-LIITON METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I
UHANALAISET METSÄKOHTEET I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I YHTEYSTIEDOT I AIHKI-LISTA I IN ENGLISH