Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

Suomen metsistä on suojeltu 4,5 %

Metsämaasta on Suomessa hakkuilta tiukasti suojeltu 4,5 % (VMI8).

Kitumaan ja metsämaan yhteisala tiukasti suojeltujen luokassa on 8,2 %.

Mikä on suojeltua metsää

Metsät on luokiteltu niiden suojelun tason mukaan eri luokkiin. Luokka 1 ovat "tiukasti suojellut metsät". Luokan 2 suojellut metsät on jaettu kahteen ryhmään, suojelualueisiin joilla hakkuut ovat mahdollisia (2a), sekä rajoitetussa metsätalouskäytössä oleviin metsiin (2b).

Luokkien 1 ja 2a yhteisnimitys on suojellut metsät. Luokkaan 2a kuitenkin kuuluvat rantojensuojeluohjelmakohteet ja erämaa-alueiden ns. luonnonmukaisina säilytettävät osat.

Luonto-Liiton mielestä rantojensuojeluohjelmaan kuuluvia metsiä ei mitenkään voi väittää suojelluiksi. Rantametsien käsittelyssä on noudatettava metsäkeskus Tapion rantametsien käsittelystä vuonna 1994 antamia suosituksia. Käsittelyä ei siten ole käytännöllisesti katsoen mitenkään rajoitettu. Tapion suositukset eivät määrittele edes metrimääräistä suojavyöhykettä rannoille.

Ongelmallisia ovat myös erämaa-alueiden hakattavat osat. Vaikka metsänkäsittely on "luonnonmukaisilla" osilla varsin rajoitettua, taloudellisesti kannattavaa metsätaloutta alueilla kuitenkin harjoitetaan. Tiettävästi osa erämaa-alueiden luonnonmukaisina hakattavista osista on jäämässä Metsähallituksen alue-ekologisen suunnittelun myötä täysin hakkaamatta. Alueiden status on kutienkin toistaiseksi epäselvä. Osalle erämaa-alueista on jo olemassa Ympäristöministeriön vahvistamat hoito- ja käyttösuunnitelmat, ja esim. Hammastunturin erämaassa on jo tehty paljon alueen yhtenäisyyttä pirstovia "luonnonmukaisia" hakkuita.

Kitumaiden suojelu ei kompensoi metsämaan suojelua

Metsätalousorganisaatiot ja metsätaloutta lähellä olevat tahot käyttävät propagandassaan usein muita lukuja, esim. metsä- ja kitumaan yhteenlaskettua suojeluprosenttia. Sen lisäksi, että "Suojellut metsät"-luokassa on em. ongelmallisia epämäärisesti suojeltuja alueita, on huomattava, ettei suojeltu kitumaa suurinta osaa maamme uhanalaisista metsälajeista lämmitä. Kitumaiden suojelu ei myöskään ole pois metsätaloudelta.

Ekologisesti kestävä suojelun taso on vähintään 10 % metsämaasta

Raimo Virkkalan ja Heikki Toivosen Suomen metsien biodiversiteetin säilyttäminen - julkaisun (Suomen ympäristö 278, Edita 1999) mukaan Suomen nykyistä metsiensuojeluverkkoa olisi laajennettava ja tavoitteena tulisi olla, että vähintään 10 % metsämaasta suojellaan kussakin metsäkasvillisuusvyöhykkeessä ja -lohkossa.

Julkaisun mukaan vanhojen metsien suojelun painopisteen tulee olla siellä missä vanhoja metsiä vielä on suhteellisen paljon jäljellä. Tekijöiden mukaan tämä koskee etenkin Itä- ja Pohjois-Suomea, jossa keskeinen argumentti suojelulle on taigalajien riittävän suurten lähdepopulaatioiden säilyttäminen.



[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]