Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle

 

NEULANEN 1/2005 - Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus

Metsäuutisia
-
No ni! Se alko ny!
- Saha soi virkistysmetsissä
- Valitettavasti maakuntakaavoista...
- KMO:n työllisyysvaikutuksia yliarvioitu
- Työvoimapula uhkaa metsäalaa
- Metsälakikohteiden jyystäminen jatkuu

Pikku-uutisia
- Lisää vedottavaa
- Yhtiökokouksissa jälleen metsäaloitteita
- PEFC ei kelpaa briteille
- Metsäkeskusten toiminta uudistusten edessä?

Ethän unohda?
-
Metsävetoomus 2005 http://www.metsavetoomus.fi

 

Tilaukset, uutisvihjeet ja palaute osoitteeseen: metsaweb@luontoliitto.fi
-> Metsäuutiskatsausten etusivulle

 


METSÄUUTISIA

No ni! Se alko ny!

Valtakunnallinen nimienkeräys metsien suojelun puolesta pärähti käyntiin 27.1. Luonnonsuojelujärjestöjen yhteinen, massiivinen nimienkeruukampanja jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Elokuussa vetoomus ja muhkea nimilista luovutetaan valtioneuvostolle.

Kampanjalla tuodaan esille Etelä-Suomen sekä Lounais-Kainuun, Pohjanmaan ja Lounais-Lapin riittämätön metsien suojelu. Alueen metsistä on suojeltu keskimäärin kaksi prosenttia, joissakin maakunnissa alle prosentti. Metsäluonnon monimuotoisuus ei säily näin alhaisella suojeluasteella.

Kampanjan tavoite on, että vuoteen 2010 mennessä viisi prosenttia kampanja-alueen metsistä  suojeltaisiin. Pitkällä aikavälillä kymmenesosa kaikista metsäisistä luontotyypeistä pitäisi saada suojeltua. 10 % on ekologisen tutkimuksen mukainen raja-arvo, jonka saavuttamisen jälkeen voidaan edes jotenkuten olettaa, että lajit ja luontotyypit säilyvät.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa netissä osoitteessa www.metsavetoomus.fi tai erillisellä lomakkeella. Lomakkeita voi tulostaa vetoomuksen nettisivuilta tai tilata Luonto-Liiton toimistolta. Neulasen toimituskunta ja vetoomuksen taustajärjestöt toivovat, että kaikki – siis aivan kaikki – allekirjoittavat metsävetoomuksen ja kertovat hipihienosta kampanjasta vielä kavereilleenkin.

Jos haluat edistää metsiensuojelua talkootyönä, nyt on juuri oikea hetki! Voit levittää nettiosoitetta ja allekirjoitusmahdollisuutta mahdollisimman laajalle tai jalkautua ihmisten pariin keräämään nimiä lomakkeelle. 27.1. Tampereen asematunnelissa saatiin lähes 700 nimeä iltapäivän aikana. Kyllä kansa tietää!

www.metsavetoomus.fi -sivuille on koottu tuhti tietopaketti metsistä ja niiden käytöstä sekä tietysti suojelusta. Sivuilla on myös runsaasti hienoa kuvamateriaalia. Käy ihmeessä, vaikka olisitkin jo allekirjoittanut. Sivuille kertyy koko ajan myös lisää materiaalia.

Metsävetoomus 2005 -kampanjan suojelija on kirjailija Eeva Kilpi.

Järjestöjen yhteistiedote 27.1.
http://www.metsavetoomus.fi/media/050127.html

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin ja Luonto-Liiton Hämeen piirin tiedote 27.1.
http://www.metsavetoomus.fi/media/050127_hlp_pir.html

Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin tiedote 27.1.
http://www.metsavetoomus.fi/media/050127_kes.html

Saha soi virkistysmetsissä

Eri puolilla Suomea on joko tehty, toteutetaan tai suunniteltu hakkuita useissa merkittävissä virkistysmetsissä tämän talven aikana.

Oulujärven retkeilyalueella Metsähallitus on tekemässä hakkuita Kuostonsaaressa. Oulussa puolestaan kaupunki on suunnitellut laajahkoja hakkuita Sanginjoen retkeilyalueelle, ja Hyrynsalmella UPM-Kymmenen hakkuukohteena on aivan kirkonkylän viereinen Lietejoen alue. Kuopiossa kaupunki teetti aiemmin talvella avohakkuualan Puijolle.

Asukkaiden Amazon vaarassa

Helsingin Sanomat kirjoitti 31.1. Lietejoen eli ”Hyrynsalmen Amazonin” hakkuista. Paikkakuntalaisten suosimaa virkistysaluetta kutsutaan Hyrynsalmen Amazoniksi, sillä suistoalueelle on syntynyt monimuotoinen poukamien ja juolujen eli lampien verkosto. Alueesta aiotaan hakata kolmella kuviolla yhteensä kuusi hehtaaria, joista yksi leimikko ulottuu rantaan saakka.

"Kaupat ja palvelut viedään Hyrynsalmelta. Annettaisiin edes luonnon olla. Se on meille niin tärkeä. Käyn usein lenkillä kolmen kilometrin pituisella luontopolulla", eläkeläinen Maria Bogdanoff sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän on tullut ystävänsä Mirja Hyvösen ja muiden Hyrynsalmen eläkeläisten kanssa metsään vastustamaan hakkuita. Rouvat nimittävät itseään "kettumuoreiksi". "Se on sama kuin Helsingissä hakattaisiin Töölönlahden rannassa", eläkkeellä oleva opettaja Väinö Taru huomauttaa ja kävelee metsään lanattua talvitietä, joka ulottuu sadan metrin päähän Lietejoen rannasta.

Yhtiö esitteli joulukuussa hakkuusuunnitelmaa Hyrynsalmen ympäristölautakunnalle illalla taskulampun valossa. Kuukautta aikaisemmin Kainuun ympäristökeskus järjesti alueella maastokäynnin, jossa olivat mukana yhtiön ja Kainuun metsäkeskuksen edustajat, jotka eivät nähneet mitään estettä hakkuiden aloittamiseksi. Hakkuista kirjoittanutta paikallislehden toimittajaa on Helsingin Sanomien mukaan uhkailtu erottamisella.

Retkeilijät raiskiolle?

Oulussa sikäläiset luontojärjestöt jättivät kaupungille joulukuun alussa 2004 esityksensä Sanginjoen metsäalueen suojelemiseksi ja ennallistamiseksi. Samassa yhteydessä vaadittiin luonnonarvoista piittaamattoman ja tulevaisuuden ennallistamismahdollisuuksia vähentävän nykyisenlaisen hakkuukäytännön lopettamista alueella. Suojeluesityksestä huolimatta Sanginjoella ollaan taas käynnistelemässä jokatalvisia hakkuita. Alueella hakataan yhteensä 42,4 ha:n alueella, minkä lisäksi osalle alueista on suunniteltu täydennysojituksia. Polvikankaan hakkuualan poikki johtaa lisäksi retkeilypolku ja hakkuun keskelle jää myös retkeilijöiden suosima taukopaikka.

Valitettavasti maakuntakaavoista...

...täytyy valittaa

Etelä-Suomessa on viime aikoina laadittu luonnon kannalta huonoja maakuntakaavoja: Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä luonnonarvoille ei ole annettu paljoakaan painoarvoa, kun maakuntavaltuustot ovat päättäneet kaavoista.

Luonto-Liitto ja sen alueelliset piirit valittivatkin molemmista maakuntakaavoista ympäristöministeriöön. Kaavat ovat monella tapaa maankäyttö- ja rakennuslain sekä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden vastaisia.

"Kaikki mahtuvat pääkaupunkiseudulle asumaan. Juu juu, tänne vaan! Ei täällä mitään luontoa ole. Viheralueverkosto, mitä häh?"

Edellinen sitaatti on keksitty, mutta se voisi hyvin olla jonkun uusmaalaisen poliitikon tai maakuntaliiton virkamiehen suusta. Monet tuntuvat ihan oikeasti pitävän tavoittelemisen arvoisena sitä, että kaikki suomalaiset pakataan pääkaupunkiseudulle asumaan luonnon ja ihmisten viihtyvyyden kustannuksella. Tämä näyttää myös olevan Uudenmaan maakuntakaavan keskeinen tavoite.

Luonto-Liitto ja sen Uudenmaan piiri vaativat kaavavalituksessaan ympäristöministeriöltä, että se palauttaa maakuntakaavan uuteen valmisteluun Helsingin seutukunnan viheralueverkoston osalta. Tällä tarkoitetaan suojelualuevarauksia, virkistysalueita ja edellä mainittujen jatkuvuuden ja toiminnan kannalta tärkeitä viheryhteyksiä.

Ministeriöltä vaadittiin myös, että se jättää vahvistamatta uudet taajamatoimintojen aluevaraukset, jotka on lätkäisty valtakunnallisesti merkittävälle Petikko-Tremanskärrin luonto- ja virkistysalueelle ja sen kannalta olennaisille metsäisille viheryhteyksille. Nämä, kuten monet muutkin aluevaraukset, on merkitty kaavaan ilman kunnollisia selvityksiä.

Luonto-Liiton ja Luonto-Liiton Uudenmaan piirin valitus Uudenmaan maakuntakaavasta http://www.luontoliitto.fi/metsa/lausunnot/050202laus.html

Kanta-Hämeeseen 120 km2 maa-ainesten ottoalueita – ei käy!

Luonto-Liitto ja sen Hämeen piiri valittivat Kanta-Hämeen maakuntakaavasta. Ympäristöministeriöön vedottiin, että se jättää kaavan vahvistamatta maa-ainestenoton aluevarausten osalta.

Kanta-Hämeen maakuntakaavaan on merkitty kohtuuton määrä turpeen, kalliokiviaineksen sekä soran ja hiekan ottoaluevarauksia: yhteensä 120 neliökilometriä. Tämä vastaa pinta-alaltaan kolmea tai jopa neljää suurehkoa eteläsuomalaista kansallispuistoa.

Kanta-Hämeen kaava ei vastaa sille maankäyttö- ja rakennuslaissa asetettuihin vaatimuksiin. Samalla kaava on valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden vastainen. Kaava vaikuttaa maa-ainestenottovarausten osalta valtakunnallisesti vaaralliselta ennakkotapaukselta.

Luonto-Liiton ja Luonto-Liiton Hämeen piirin valitus Kanta-Hämeen maakuntakaavasta
http://www.luontoliitto.fi/metsa/lausunnot/050110laus.html

Tiedote 20.1.
http://www.luontoliitto.fi/metsa/tiedotus/050120.html

KMO:n työllisyysvaikutuksia yliarvioitu

Kansallinen metsäohjelma on lisännyt valtion panosta metsätalouteen ja jonkin verran luonnonsuojeluun, mutta ohjelman vaikutukset työllisyyteen on yliarvioitu, toteaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV. Tarkastusvirasto arvioi valtioneuvoston hyväksymän metsäohjelman toimeenpanoa. Sen toteutus on puolivälissä, ja ohjelman on määrä päättyä 2010. Päävastuu ohjelman laatimisesta ja seurannasta on maa- ja metsätalousministeriöllä.

Ohjelman tavoitteena on muun muassa edistää metsäalan työllisyyttä 10 000-15 000 työvuodella. Viraston mukaan arviot työllisyysvaikutuksista ovat perustuneet pääosin tavoiteltuun hakkuumäärän kasvuun sekä puutuoteteollisuuden vientiarvon kasvuun, joista kumpikaan ei ole VTV:n mukaan kehittynyt tavoitteiden mukaisesti.

VTV pitää ohjelman ansiona sitä, että hallinnonalojen yhteistyö on lisääntynyt ja metsiä koskevat asiat on alettu nähdä metsätalouden ja luonnonsuojelun osalta yhtenä kokonaisuutena

- Ohjelmaa voidaan kuitenkin pitää toimivana ainoastaan metsätalouden kohdalla. Metsätalouden ulkopuoliset tavoitteet on määritelty niin yleisellä tasolla, että niiden toteutumista on vaikea arvioida, tarkastusvirasto huomauttaa.

Pöyryn arviointi keväällä

- Työllisyystavoitteet ja hakkuumäärät ovat pitkän näkemän tavoitteita, mihin kaikilla ohjelman toimilla ei voi suoraan vaikuttaa, sanoo kansallisen metsäohjelman pääsihteeri Marja Kokkonen. Tavoitteiden esillä pitäminen edistää hänen mukaansa keskustelua siitä, tehdäänkö oikeita toimenpiteitä.

Metsäohjelmasta valmistuu keväällä myös toinen arviointi. Maa- ja metsätalousministeriö on tilannut konsulttiarvioinnin Jaakko Pöyryltä. Väliarvioinnin on määrä valmistua huhtikuun lopussa.

Kokkosen mukaan väliarvioinnin ja VTV:n tarkastuksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää, kun metsäohjelman tarkistustarvetta selvitetään. Myös alueellisia,vuosille 2006-2010 tehtäviä alueellisia metsäsuunnitelmia käytetään tässä apuna.

- Siinä yhteydessä varmaan mietitetään, jatketaanko samalla ohjelmaa vuoteen 2015 asti vai tarkistetaanko vain loppukausi, Kokkonen kertoi STT:lle. (STT 20.1.)

Työvoimapula uhkaa metsäalaa

Työvoimapula on jo nyt tosiasia metsäalalla, ja tilanne uhkaa tulevaisuudessa vain pahentua. Suojelujärjestöissä arvioidaan, ettei tämä kuitenkaan vaikuta työpaikkamenetyksillä pelottelun vähenemiseen suojelukeskustelussa.

Joensuun yliopiston koordinoiman Metsäalan tulevaisuusfoorumin ja Jaakko Pöyry Management Consultingin tekemään selvityksen mukaan Suomen metsätalouden työvoiman saatavuus heikkenee nykyisestä yli tuhannella hengellä vuoteen 2020 mennessä. Koneellisen puunkorjuun arvioidaan kärsivän eniten työvoimapulasta. Työvoiman lisätarve kasvaa vielä saman verran, jos metsänomistajat vähentävät työtään puoleen omistamissaan metsissä.

Metsäala kärsii jo nyt satojen henkilöiden työvoimapulasta. Puutetta on metsureista, metsäkoneenkuljettajista sekä puutavaran autonkuljettajista. Uhkaava työvoimapula johtuu maaseudun autioitumisesta, metsätyön ammattien alhaisesta kiinnostavuudesta sekä nopeasti eläköityvästä ammattikunnasta. Määräaikaiset työsuhteet heikoilla ehdoilla vähentävät myös alalle tulijoita. # Työvoimapulan lieventämiseksi tulisi parantaa metsäalan imagoa työllistäjänä, jotta metsätalous saisi uusia nuoria työntekijöitä. Metsähoitotöiden koneellistaminen saattaa helpottaa työvoimapulaa, arvioidaan selvityksessä. (STT 27.1.)

Karjalainen 27.1.
http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/vk?Newsp=karj&Date=050127&Depa=talous&M
odel=index.html

Metsälakikohteiden jyystäminen jatkuu

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio esitteli jokavuotiseen tapaan luonnonhoidon laadun arviointinsa tulokset 12.1. Tuloksista ilmenee, että metsälain suojaamat erityisen tärkeät elinympäristöt (metsälakikohteet) ja muut arvokkaat luontokohteet kokevat edelleen kovia.

Kun suhteutetaan Tapion tutkimusotantaa kaikkiin vuoden aikana tehtäviin hakkuisiin, saadaan tulokseksi esimerkiksi 700 sellaista hakkuuta, jossa metsälakikohde vaurioituu enemmän tai vähemmän...

Tapion seurantatulokset herättivät muunlaistakin keskustelua:

Tapion tiedote
http://www.metsavastaa.net/index.cfm?docID=9025

Luonto-Liiton tiedote
http://www.luontoliitto.fi/metsa/tiedotus/050111.html

WWF:n tiedote
http://www.wwf.fi/tiedotus/tiedotteet/
seurantaraportit_metsatalouden_luonnonhoidosta.html

PIKKU-UUTISIA

Lisää vedottavaa

Voima-lehden vuoden 2005 ensimmäinen vetoomuskortti on metsäaiheinen...

Yhtiökokouksissa jälleen metsäaloitteita

UPM-Kymmenen yhtiökokous joutuu pohtimaan yhtiön sellunhankintaa ja yhteistyötä Indonesiassa toimivan Asia Pacific Resource International Holding Ltd:n eli Aprilin kanssa. Stora Enson kokouksessa käsitellään puolestaan valtion metsien hakkuita poronhoitoalueilla.

UPM:n yhtiökokouskutsu
http://w3.upm-kymmene.com/upm/internet/cms/upmcmsfi.nsf/$all/
C6F9C835BE177196C2256F9A0043F0EA

Stora Enson yhtiökokouskutsu
http://www.storaenso.com/CDAvgn/main/0,,1_-6141-13441-fi,00.html

PEFC ei kelpaa briteille

Suomen PEFC-sertifiointiin kiinteästi sitoutunut metsäsektori on joutumassa ongelmiin Englannissa, kun maan ympäristöministeriön teettämä selvitys suositteli FSC-sertifioidun puun käyttöä PEFC:in sijasta. Metsäteollisuus ry:n johtaja Hannu Valtanen toteaa Maaseudun Tulevaisuudessa 2.2., että brittien kanssa on parhaillaan neuvottelut meneillään. Hän uskoo, että Britannian ympäristöministeriön PEFC:lle antama aika riittää ratkaisujen löytymiseen. PEFC saa kuulemma tarvittaessa sertifioinnin epäselvät kohdat suoristettua kuudessa viikossa. Brittien asettama takaraja on 9. toukokuuta.

YLE TV1:n Luonto lähellä -sarjan ohjelma FFCS- ja FSC-metsäsertikaateista
http://www.yle.fi/yle24/videosali/index.php?a=10&t=2&q=1

YLE Radio Peilin ohjelma samasta aiheesta
http://www.yle.fi/cgi-bin/radiopeili/radioman/ListGen?cat=luonto&tfile=wluonto

Metsäkeskusten toiminta uudistusten edessä?

Tammikuun lopussa jalkaistu HAUS kehittämiskeskus Oy:n toteuttama metsäkeskusten arviointi on herättänyt paljon keskustelua. Eniten keskustelua ovat herättäneet raportin ehdotukset metsäkeskusorganisaation uudistamisesta. Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii päättämään jatkokehittämisen linjoista mahdollisimman pian helmikuun kuluessa.

Arviointiraportti
http://www.mmm.fi/tiedoteliitteet/metsakeskusraportti.pdf

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote
http://www.mmm.fi/tiedotteet/index.asp?nro=1728

 

Tilaukset, uutisvihjeet ja palaute osoitteeseen: metsaweb@luontoliitto.fi

-> Metsäuutiskatsausten etusivulle




[ Luonto-Liiton metsäryhmän etusivulle ]