Muutamia lausuntoja
Forssan Konikallion luontoarvoista

 

1. Kallio- ja maisema-arvojen inventointi

Suomen Ympäristökeskus / Luonto- ja maankäyttöyksikkö, tutkijat Kontula ja Husa:

" (...) Alueen sisäiset, jyrkkärinteisistä vierekkäisistä kallioharjanteista ja (...) notkelmista muodostuvat maisemat ovat kohtalaisen avarat ja monipuoliset sekä iäkkään, varsin luonnontilaisen metsän vuoksi edustavat. (...) Konikallion tärkeimmät biologiset arvot liittyvät alueella vallitsevaan ikääntyvään metsään. Mäen rinteillä on suurilta osin lehtomaista kuusivaltaista metsää, jossa kasvaa sekapuuna kookkaita haapoja sekä kilpikaarnaisia vanhoja mäntyjä. Paikoin on myös vanhoja raitoja sekä lahoa lehtipuuta. Alueella on lisäksi runsaasti tuulen kaatamia kuusia, mutta suurin osa niistä on vasta lahoamisen alkuvaiheessa.

Mikäli metsä säästyy hakkuilta, alueelle löytävät tiensä lahopuuta hyödyntävät hyönteis- ja sienilajit, joista monet ovat harvinaistuneet maassamme. Vanhojen haapojen rungoilta löydettiin harvinaisehkoja epifyyttejä kuten raidankeuhkojäkälää, joka on yksi vanhan metsän indikaattoreista. (...) Alueelta on tehty aiemmin linnustoselvity, jonka mukaan Konikalliota käyttävät elinpiirinään useat EU:n lintudirektiivin liitteen 1. lajit, jotka on määritelty erityistä suojelua tarvitseviksi lajeiksi. Näistä lajeista pikkusieppo on valtakunnallisesti ja pohjantikka alueellisesti silmälläpidettävä. Harvinaista eläinlajistoa edustaa lisäksi liito-orava (V:st), jonka esiintymisestä on havaittu merkkejä kesällä 1997."

2. Konikallion alueen kovakuoriaislajisto

Tutkija Ilpo Mannerkoski, Suomen Ympäristökeskus / Luonto- ja maankäyttöyksikkö

"Vaikka vaativimpia varsinaisten ikimetsien kuoriaisia ei tavattukaan, löytyi kuitenkin lajeja jotka selvästi suosivat vanhoja metsiä ja joiden tapaaminen kertoo metsän tavallisesta talousmetsästä poikkeavasta luonteesta. Selvimmin tällaisia ovat maasienillä tavattava helyhaaskavaajakas, jota on tavattu lähes yksinomaan vanhoista metsistä, sekä kantokäävän lahottamien puiden kuoren alla elävä kelomäihiäinen. Pohjoisempana melko tavalliset kuusenpikikärsäkäs ja kaljuniluri ovat näin etelässä selviä vanhan metsän suosijoita. (...) Konikallion kovakuoriaislajistossa on selvästi havaittavia vanhan metsän lajiston piirteitä, vaikka vaativin lajisto puuttuikin.

Tämän perusteella voi päätyä samaan tulokseen kuin puusto rakenteen perusteellakin: Konikallion metsä on hyvää vauhtia kehittymässä edustavaksi vanhaksi metsäksi, mutta edellisestä metsänkäsittelystä kulunut aika, vähän yli 50 vuotta, on vielä ollut liian lyhyt elinolosuhteiden muuttumiselle vaativimmalle lajistolle sopivaksi. (..) metsällä on poikkeuksellisen hyvät edellytykset kehittyä rauhaan jätettynä luonnontilaisen kaltaiseksi vanhaksi metsäksi. Tällainen metsä on lajiston monimuotoisuude ylläpitäjä, varsinkin kun lähialueella vanhoja metsiä on hyvin niukasti. Lisäksi pääosa talousmetsistä on ikäluokkajakaumaltaan ja puulajikoostumukseltaan sellaisia, että samantyyppisiä, monimuotoisuutta hyvin ylläpitävää vanhaa metsää niistä ei kehity, tai ainakin tämä kehitys on paljon hitaampaa kuin Konikalliolla. (...) Edellämainituin perustein pidän Konikalliota, huolimatta pienestä pinta-alasta, arvokkaana luontokohteena jonka pitäisi antaa kehittyä luonnontilaisena."

3. Linnusto

Jouko Alhainen, Taigabird Oy:

"Luonnonvaraisten lintujen suojelusta annetun neuvoston direktiivin liitteen 1. Suomessa esiintyvät lajit: mehiläishaukka, pyy varpuspöllö, viirupöllö, palokärki, pohjantikka, pikkusieppo. (...) Tiivistelmä: Konikallion puusto ja aluskasvisto on muodostunut vanhanmetsän tyypiseksi. Se on luonut poikkeukselliset elinmahdollisuudet esimerkiksi monille lintulajeille, joiden ravintoa löytyy vain kuvatun kaltaisista metsistä. Konikallio on arvokas metsäalue hyvänä pitkälle kehittyneenä vanhana metsänä ja linnustoalueena."

 

Kuvassa kuolleita kuusia suosiva pohjantikka

Valokuva © : Heikki Willamo

 

Edellinen sivu / Konikallion omat sivut (Lounaisen Sisä-Suomen luonnonsuojeluyhdistys)

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

 

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle