Suomussalmi Kainuu Metsähallitus

www.luontoliitto.fi/metsa/raportit

Valokuvia ja raportteja aarniometsähakkuista Suomessa: valtion liikelaitos Metsähallitus tuhoaa tahallaan luonnon monimuotoisuutta

Suomussalmi Umpinainen tammi-helmikuu 2002

Luonto-Liiton metsäsivut > aarniometsät > hakkuuraportit > Umpinainen


Metsähallitus väittää turvaavansa Umpinaisen vanhan metsän luonnonarvot: 134 hehtaarin alueelta on merkitty säästettäväksi 1 hehtaari.

"On tulkintakysymys, säästyvätkö luontoarvot vai eivät" - Metsähallituksen aluejohtaja Veikko Hiltunen 7.2.2002



TIEDOTTEET

>>> Tukimielenosoitus Umpinaisen aarniometsälle Metsähallituksen pääkonttorilla Tiedote 8.2.2002

>>> Metsähallitus: Hehtaarin laikku turvaa aarniometsän luonnonarvot - Luonto-Liitto vaatii selvitystä Metsähallituksen toiminnasta Tiedote 7.2.2002

Hehtaarin säästiö turvaa luonnonarvot:
Metsähallitus hakkaa 7.2.2002 Suomussalmella Umpinainen-Saalissuon vanhan metsän kohdetta. Luonnontilaisesta, korpimosaiikin ja puronvarsien kirjomasta 134 hehtaarin alueesta on Metsähallituksen suunnitelmissa merkitty säästettäväksi yksi hehtaari eli 0,7%. Metsähallituksen aluejohtaja Veikko Hiltunen totesi tänään, että "on tulkintakysymys", turvaako yhden hehtaarin säästiö aarniometsän luonnonarvot vai ei.

Umpinainen-Saalissuo on yksi kaikkien luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaimpina pitämistä vanhan metsän kohteista, ja ns. A-alue, jonka luonnonarvojen turvaamista valtioneuvosto on vaatinut Metsähallitukselta vanhojen metsien suojeluohjelmapäätöksen yhteydessä. Metsähallituksen aluejohtaja Veikko Hiltunen totesi tänään, että "on tulkintakysymys", turvaako yhden hehtaarin säästiö aarniometsän luonnonarvot vai ei.

Metsähallituksen vanhojen metsien inventointiaineisto 1994 kertoo kohteesta:
"..yhtenäinen luonnontilainen kokonaisuus.. maapuustossa merkillepantavaa on järeän kuusen ja monin paikoin myös männyn esiintyminen lähes kaikilla kuvioilla.. laajoja aapasoita reunustavat ja halkovat erikokoista mäntyä kasvavat, kelokkoiset isovarpurämeet.. ..vaihtelevaa luhtaista korpimosaiikkia, jossa rehevyystaso vaihtelee lehto-, saniais-, muurain-, metsäkorte- ja mustikkatyypin välillä... haapaa, raitaa ja harmaaleppää on runsaasti... pienialaisia mesotrofisia rämelaikkuja ja niihin liittyviä lehtomaisen kankaan soistumajuotteja, joilla kasvaa useita kookkaita raitoja ja jonkun verran puumaisia pihlajia. Rajausta halkoo ... luonnontilainen, monin paikoin hyvin luhtareunainen Kalliopuro, johon liittyy rajauksen sisällä pieniä puroja. ..lähde ja tihkupintaisuutta...".

Lajihavaintoja Umpinainen-Saalissuolta
Metso, pohjantikka, kalasääksi, riukukääpä, kuusenkääpä, korpiluppo.

Alue-ekologinen suunnitelma säästää hehtaarin
Alueen luontoarvot on huomioitu alue-ekologisessa suunnitelmassa seuraavasti: yksi noin 1 hehtaarin kokoinen puronvarsikuusikko on merkitty "vanha metsä" - luontokohteeksi. A-alueen kokonaispinta- ala on 134 hehtaaria. Alue-ekologinen suunnitelma: "Koska luonnontilaisten tai sen kaltaisten vanhojen metsien määrä alueella vähenee, tämä heikentää vanhan metsän lajien elinmahdollisuuksia nykytilanteesta.".

Umpinaisen vanhaa metsää pinossa. Luonnonarvoja ei turvata avohakkuilla.
Umpinaisen vanhaa metsää pinossa.

Umpinaisesta avonaiseksi.
Alue-ekologinen suunnitelma: "Koska luonnontilaisten tai sen kaltaisten vanhojen metsien määrä alueella vähenee, tämä heikentää vanhan metsän lajien elinmahdollisuuksia nykytilanteesta.".

Metsähallitus osaa.
Metsähallitus osaa.

Suonäkymä.
Suonäkymä.

Puronvartta Umpinaisen metsäalueella.
Puronvartta Umpinaisen metsäalueella.

Metsähallituksen hakkuukartta.
Punaisella merkityt soiden ympäröimät metsäalueet avohakataan. Huomaa myös sinisellä merkityt purot, jotka tuhotaan ympäröivien metsien hakkuilla.
Lähde: Metsähallitus.




Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle